Илиндански Сабор окупио Србе

Служењем свете архијерејерске литургије у порти Храма Вазнесења Господњег у Пожарници код Тузле, освештањем икона и иконостаса, те ломљењем славског колача обиљежен је Илиндански Сабор. Литургију је служио његово преосвештенство епископ Зворничко – Тузлански, господин Хризостом. И ове године, трећи пут заредом, Илиндански сабор окупио је велики број људи који су из овог краја.

Република Српска 02.08.2017 | 23:04
Илиндански Сабор окупио Србе
Породица Тракиловић је током ратног вихора напустила своје огњиште. Као и неколико хиљада других житеља овог мјеста, и Тракиловићи су након рата умјесто куће, затекли рушевину. Донацијом, радом и трудом, али и великом вољом и жељом, послије скоро 15 година Ристо и Јока са дјецом, вратили су се у обновљени дом.

“Од 1992. године живјели смо у Бијељини гдје смо у туђој кући провели 10 година. Међутим, од 2002. године смо почели да обнављамо кућу и направили смо нужни смјештај”, прича повратник Ристо Тракиловић.

Пожарница је мјесто у којем је некада живјело 1 600 породица, а данас свега око 80.. Најмање је најмлађе генерације.

“Мало је дјеце, мало их има и у школи, неколико српске дјеце је рођено. Раније је то било много више, а сад је школа пред затварањем”, прича Јока Тракиловић.

Увијек су се Срби окупљали око својих светиња. Тако се и за Илиндански сабор велики број избјеглих и расељених сјатио око обновљеног храма у Пожарници, симбол страдања, и протјеривања Срба из Тузле.



Највећи број избјеглих из Пожарнице, нови кров над главом пронашао је у Бијељини.

“Кад дођете у Пожарницу и видите колико има необновљених кућа видите колико обнова и повратак нису завршени. Ми као Управа града Бијељина помагаћемо овим људима ма гдје они хоће да живе”, каже градоначелник Бијељине Мићо Мићић.



Након служења свете литургије, владика зворничко – тузлански годподин Хризостом обратио се грађанима ријечима и молбом да поштују свој завичај, те да му се увијек враћају.

“Срећан сам да смо за непуне 4 године, овај храм који је био рушевина, учинили једним од најљепших храмова зворничко-тузланске регије”, поручио је епископ.



И овогодишњи Илиндански сабор организовало је Завичајно удружења Тузлака.

Православни храмови одувијек су дијелили судбину српског народа, тако је и црква у Пожарници која је минирана 1993. године. Све је до темеља било разорено. Службе су 12 година служене у привременој капели док ова светиња уз помоћ вриједних парохијана, али и некадашњих становника након двије деценије није васксрнула.

БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Амир Чамџић

02.08.2017 22:25

Муслимани такође прослављају Илиндан, само га зову Алиђун. Сви смо ми пореклом православни. Лепо је православље те ако бих истински узверовао у Бога, мислим да бих се могао наћи у православној вери. Само ми треба да узверујем, доста је на мене утицао комунистички светоназор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс

03.08.2017 06:38

Не говориш истину, муслимани не прослављају никакав "алиђун". Могуће да је понегдје било за вријеме комунистичког режима, пошто се тада вјера и вјерско систематски"контаминирала" разним глупостима. Што се тиче овога у Пожарници, апсолутна подршка и код мене важи она "нема раја без роднога краја". Штета је што се више српског народа није вратило кућама, као да је Бијељина преко свијета. Пуно је на то утицало удружење "останак", није ми само јасно одкуда некоме право да пропагира останак а не враћање кући, гдје су данас ти из удруге,? највјероватније у Београду, толико о њиховом останку.

Name

Говно Ти Си Амире

09.08.2017 00:04

Лажеш 100% Мени моја Вјера Теби Твоја Вјера , ти си само узео име ницк а ти си Стево Или можда Балија који нема ништа са Исламом

Name

Хасан

09.08.2017 00:00

Пишам Се у Српску

ОДГОВОРИТЕ