Ilindanski Sabor okupio Srbe

Služenjem svete arhijerejerske liturgije u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici kod Tuzle, osveštanjem ikona i ikonostasa, te lomljenjem slavskog kolača obilježen je Ilindanski Sabor. Liturgiju je služio njegovo preosveštenstvo episkop Zvorničko – Tuzlanski, gospodin Hrizostom. I ove godine, treći put zaredom, Ilindanski sabor okupio je veliki broj ljudi koji su iz ovog kraja.

Republika Srpska 02.08.2017 | 23:04
Ilindanski Sabor okupio Srbe
Porodica Trakilović je tokom ratnog vihora napustila svoje ognjište. Kao i nekoliko hiljada drugih žitelja ovog mjesta, i Trakilovići su nakon rata umjesto kuće, zatekli ruševinu. Donacijom, radom i trudom, ali i velikom voljom i željom, poslije skoro 15 godina Risto i Joka sa djecom, vratili su se u obnovljeni dom.

“Od 1992. godine živjeli smo u Bijeljini gdje smo u tuđoj kući proveli 10 godina. Međutim, od 2002. godine smo počeli da obnavljamo kuću i napravili smo nužni smještaj”, priča povratnik Risto Trakilović.

Požarnica je mjesto u kojem je nekada živjelo 1 600 porodica, a danas svega oko 80.. Najmanje je najmlađe generacije.

“Malo je djece, malo ih ima i u školi, nekoliko srpske djece je rođeno. Ranije je to bilo mnogo više, a sad je škola pred zatvaranjem”, priča Joka Trakilović.

Uvijek su se Srbi okupljali oko svojih svetinja. Tako se i za Ilindanski sabor veliki broj izbjeglih i raseljenih sjatio oko obnovljenog hrama u Požarnici, simbol stradanja, i protjerivanja Srba iz Tuzle.Najveći broj izbjeglih iz Požarnice, novi krov nad glavom pronašao je u Bijeljini.

“Kad dođete u Požarnicu i vidite koliko ima neobnovljenih kuća vidite koliko obnova i povratak nisu završeni. Mi kao Uprava grada Bijeljina pomagaćemo ovim ljudima ma gdje oni hoće da žive”, kaže gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.Nakon služenja svete liturgije, vladika zvorničko – tuzlanski godpodin Hrizostom obratio se građanima riječima i molbom da poštuju svoj zavičaj, te da mu se uvijek vraćaju.

“Srećan sam da smo za nepune 4 godine, ovaj hram koji je bio ruševina, učinili jednim od najljepših hramova zvorničko-tuzlanske regije”, poručio je episkop.I ovogodišnji Ilindanski sabor organizovalo je Zavičajno udruženja Tuzlaka.

Pravoslavni hramovi oduvijek su dijelili sudbinu srpskog naroda, tako je i crkva u Požarnici koja je minirana 1993. godine. Sve je do temelja bilo razoreno. Službe su 12 godina služene u privremenoj kapeli dok ova svetinja uz pomoć vrijednih parohijana, ali i nekadašnjih stanovnika nakon dvije decenije nije vasksrnula.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Амир Чамџић

02.08.2017 22:25

Муслимани такође прослављају Илиндан, само га зову Алиђун. Сви смо ми пореклом православни. Лепо је православље те ако бих истински узверовао у Бога, мислим да бих се могао наћи у православној вери. Само ми треба да узверујем, доста је на мене утицао комунистички светоназор.

ODGOVORITE
Name

Boss

03.08.2017 06:38

Ne govoriš istinu, muslimani ne proslavljaju nikakav "aliđun". Moguće da je ponegdje bilo za vrijeme komunističkog režima, pošto se tada vjera i vjersko sistematski"kontaminirala" raznim glupostima. Što se tiče ovoga u Požarnici, apsolutna podrška i kod mene važi ona "nema raja bez rodnoga kraja". Šteta je što se više srpskog naroda nije vratilo kućama, kao da je Bijeljina preko svijeta. Puno je na to uticalo udruženje "ostanak", nije mi samo jasno odkuda nekome pravo da propagira ostanak a ne vraćanje kući, gdje su danas ti iz udruge,? najvjerovatnije u Beogradu, toliko o njihovom ostanku.

Name

Govno Ti Si Amire

09.08.2017 00:04

Lažeš 100% Meni moja Vjera Tebi Tvoja Vjera , ti si samo uzeo ime nick a ti si Stevo Ili možda Balija koji nema ništa sa Islamom

Name

Hasan

09.08.2017 00:00

Pišam Se u Srpsku

ODGOVORITE