Наредних дана о проблему суше

Пољопривредници широм Републике Српске већ данима поглед упиру ка небу, надајући се киши која би могла спасити дио усјева. Очи су упрли данас и у ресорног министра Стеву Мирјанића, али су добили само обећање да ће Влада у току наредних неколико дана изаћи са сетом мјера за помоћ пољопривредницима.

Република Српска 02.08.2017 | 19:48
Наредних дана о проблему суше
“Већ је постало евидентно да суша бере плодове на њивама. Може се говорити о појави елементарне непогоде, она то и јесте, сад треба размотрити њене посљедице, а Влада ће у току наредних десетак дана донијети одлуке на који начин помоћи пољопривредницима”, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, који је посјетио неколико пољопривредних газдинстава у Семберији.

“Није суштина у реченици да се проглашава стање елементарне непогоде. Суштина је у томе како помоћи пољопривредним произвођачима да се колико-толико ублаже штете од суше. Влада ће наредних дана разматрати ово питање и донијети одговарајуће мјере, сагласно својим могућностима, и примијенити оне мјере које јој стоје на располагању.”



“Обећања смо се наслушали, министар није требало да долази без конкретних приједлога”, поручује у име Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Саво Бакајлић.

“Ми смо се обећања за вријеме мандата министра Мирјанића уназад неколико година наслушали. Толико да их више не можемо ни попамтити. Суша је однијела велики данак у Семберији. Људи још не могу ни замислити размјере штете и како ће се суша одразити на пољопривредну производњу”, каже Бакајлић.

Земља сува и испуцала. Куда год да окрене главу, фармер из Српске види само сурове призоре суше. Засади кукуруза и соје су уништени. Стевица Петровић из Доње Чађавице код Бијељине са невјерицом гледа у засад соје, чији је род готово у потпуности подбацио.

“Ако суша настави наредних неколико дана, од ове соје нема ништа”.

Ђојо Тодоровић из истог села бави се производњом кукуруза, пшенице и воћа:

“Ситуација је врло тешка, кише нема већ мјесец дана. И оно мало што је пало, није пало равномјерно. Земља вапи за влагом.”

Драгиша Стакић из Попова има засијаних 20 хектара кукуруза, те соје 12 хектара:

“Некоме је штета 30%, негдје је и 40%, а на мојим парцелама садашњи губитак је негдје око 30%.”



Пољопривредници сада страхују и за сточни фонд, јер се плаше да неће бити хране за стоку, а залихе су већ потрошили. Кажу да им је проблем набавка јунади, да ли да их набављају уопште. Поготово ако се узме у обзир да нису гарантоване цијене.

“Због такве ситуације угрожен је читав аграрни сектор, суша ће се одразити и на сточарску и прехрамбену производњу, па и по друштвени производ Републике Српске. Ове године је планирано милион и 600 хиљада тона свих добара у примарној производњи, а најмање 40% је доведено у питање у овом моменту. Ако се бескишни период настави, како метеоролози најављују, тај проценат биће и већи”, закључио је министар Мирјанић.

БН телевизија

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

србин

02.08.2017 18:03

Е ако је сагасност по могучностима онда сваком пољопривреднику сиједи по пива и фртаљ печене прасетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србин

02.08.2017 18:34

То це они мој Србине оставити за саторске забаве пред изборе.Све су опљацкали и унистили па це овцице из стада морати да се задовоље са мање траве,али це вуне за сисање изгледа јос требати.Само не знам одакле?

Name

црвени картон

02.08.2017 18:54

Мирјанић да се повуче и да оставку он је своје ухљебио за њега нема суше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветерани

02.08.2017 19:06

ГОСПОДИНЕ МИРЈАНИЦУ ЗАСТО СВОЈЕ ЗВАВАЊЕ И ЗНАЊЕ БАЦАТЕ У WЦ СОЉУ И ПОВЛАЦИТЕ ВОДУ.ДОСТОЈАНСТВЕНО НАПУСТИТЕ ФУНКЦИЈУ ЈЕР ОСТАВЉАТЕ ИЗ СЕБЕ И СВОЈЕ ПОРОДИЦЕ СРАМОТАН ТРАГ.СТО ПРИЈЕ ТО БОЉЕ.ИЗА ВАСИХ ГОДИНА И СТРУЦНОСТИ ВЛАДА КРИЈЕ КРИМИНАЛ

Name

Дебилизам на Дјелу

02.08.2017 19:07

Ови пољопривредници који данима гледају у небо нека уложе у наводњавање.Давно су прошла времена када се гледало у небо.Славе пунољетства дјеце кољу бикове,шатор 1000 људи,други дан реприза тога све са празилуком и пјевачима који узимају по 5 хиљада евра за веце а не улазу Гдје треба и сада да их финансирају порески обвезници којима зацијепе килограм паприке 7 марака на почетку сезоне или лубеницу и сл која кошта као просјецна дневница радника у маркету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срећко Шојиц

02.08.2017 21:53

Тацно си ДЕБИЛЧИНА! Дуго нисам процитао вецу глупост!

Name

Јулио

02.08.2017 23:11

Слазем се у потпуности. И додајем да вецих превараната и нерадника нема од пољопривредника. Какви подстицаји, какве субвенције на овакав нацин као сто је у РС? Какве користи друство има од тога?

Name

Коwалски

02.08.2017 21:27

Нема суша проблем, него изазива проблеме, првенствено пољопривредницима. Претпостављам да ће се о томе разговарати, иначе би помоћ тражили од додола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

02.08.2017 21:28

Ок кад су сељаци постали фармери, све је отисло у ПМ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоФркс

03.08.2017 00:08

Само ти лангзам није фрка ионако се све посусило а твој дзеп то неце осјетити,него ти мој лијепи омладинац трк по једно бјесно слузбено возило,кад могу други сто не би и ти ил цес цекати да легну паре за помоц овом јаду од сељака,мозда је тако боље јер свеједно јадни сељак и неце ниста као надокнаду добити....ста ти велис овако ко велики струцњак? Али лангзам богати...без зурбе и стреса,нервоза утице на љепоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

03.08.2017 06:19

Када це овај козојеб да оде у пензију а оне се увецавају за 3%.

Name

Демагогија

03.08.2017 05:15

Ево новог алибија за општу пропаст. И теме за прежвакавање. Кишобран за пљачку. Прво свјетска криза, па поплаве, а сада ево и суша. Као кец на десетку, како би то коцкари сликовито рекли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

03.08.2017 07:29

Дефинитивно је досло вријеме да се размисли о укидању субвенција на овај нацин. Друга ствар је сто се дефинитивно десавају климатске промјене и сто пољопривредници морају висе радити на уводјењу система за наводњавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

03.08.2017 09:10

КО О ТОМЕ МИСЛИ СВАКИ ДАН САМО МИЛИОНИ ИЗ УСТА ПОЛИТИЧАРА А ЦВИЈАНОВИЋКА КАД ИЗГОВОРИ МИЛИОН УШИ ЈОЈ СЕ ЗАПАЛЕ ОД СРЕЋЕ.ПЕНЗИОНЕРИ ПЉУЦКАЈТЕ СВАКИ ДАН УМИРУ КО И ТЕ СТАБЉИКЕ ОСУШЕНЕ НА ИМАЊИМА .

ОДГОВОРИТЕ