Narednih dana o problemu suše

Poljoprivrednici širom Republike Srpske već danima pogled upiru ka nebu, nadajući se kiši koja bi mogla spasiti dio usjeva. Oči su uprli danas i u resornog ministra Stevu Mirjanića, ali su dobili samo obećanje da će Vlada u toku narednih nekoliko dana izaći sa setom mjera za pomoć poljoprivrednicima.

Republika Srpska 02.08.2017 | 19:48
Narednih dana o problemu suše
“Već je postalo evidentno da suša bere plodove na njivama. Može se govoriti o pojavi elementarne nepogode, ona to i jeste, sad treba razmotriti njene posljedice, a Vlada će u toku narednih desetak dana donijeti odluke na koji način pomoći poljoprivrednicima”, najavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, koji je posjetio nekoliko poljoprivrednih gazdinstava u Semberiji.

“Nije suština u rečenici da se proglašava stanje elementarne nepogode. Suština je u tome kako pomoći poljoprivrednim proizvođačima da se koliko-toliko ublaže štete od suše. Vlada će narednih dana razmatrati ovo pitanje i donijeti odgovarajuće mjere, saglasno svojim mogućnostima, i primijeniti one mjere koje joj stoje na raspolaganju.”



“Obećanja smo se naslušali, ministar nije trebalo da dolazi bez konkretnih prijedloga”, poručuje u ime Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Savo Bakajlić.

“Mi smo se obećanja za vrijeme mandata ministra Mirjanića unazad nekoliko godina naslušali. Toliko da ih više ne možemo ni popamtiti. Suša je odnijela veliki danak u Semberiji. Ljudi još ne mogu ni zamisliti razmjere štete i kako će se suša odraziti na poljoprivrednu proizvodnju”, kaže Bakajlić.

Zemlja suva i ispucala. Kuda god da okrene glavu, farmer iz Srpske vidi samo surove prizore suše. Zasadi kukuruza i soje su uništeni. Stevica Petrović iz Donje Čađavice kod Bijeljine sa nevjericom gleda u zasad soje, čiji je rod gotovo u potpunosti podbacio.

“Ako suša nastavi narednih nekoliko dana, od ove soje nema ništa”.

Đojo Todorović iz istog sela bavi se proizvodnjom kukuruza, pšenice i voća:

“Situacija je vrlo teška, kiše nema već mjesec dana. I ono malo što je palo, nije palo ravnomjerno. Zemlja vapi za vlagom.”

Dragiša Stakić iz Popova ima zasijanih 20 hektara kukuruza, te soje 12 hektara:

“Nekome je šteta 30%, negdje je i 40%, a na mojim parcelama sadašnji gubitak je negdje oko 30%.”



Poljoprivrednici sada strahuju i za stočni fond, jer se plaše da neće biti hrane za stoku, a zalihe su već potrošili. Kažu da im je problem nabavka junadi, da li da ih nabavljaju uopšte. Pogotovo ako se uzme u obzir da nisu garantovane cijene.

“Zbog takve situacije ugrožen je čitav agrarni sektor, suša će se odraziti i na stočarsku i prehrambenu proizvodnju, pa i po društveni proizvod Republike Srpske. Ove godine je planirano milion i 600 hiljada tona svih dobara u primarnoj proizvodnji, a najmanje 40% je dovedeno u pitanje u ovom momentu. Ako se beskišni period nastavi, kako meteorolozi najavljuju, taj procenat biće i veći”, zaključio je ministar Mirjanić.

BN televizija

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

srbin

02.08.2017 18:03

E ako je sagasnost po mogučnostima onda svakom poljoprivredniku sijedi po piva i frtalj pečene prasetine.

ODGOVORITE
Name

Re Srbin

02.08.2017 18:34

To ce oni moj Srbine ostaviti za satorske zabave pred izbore.Sve su opljackali i unistili pa ce ovcice iz stada morati da se zadovolje sa manje trave,ali ce vune za sisanje izgleda jos trebati.Samo ne znam odakle?

Name

crveni karton

02.08.2017 18:54

Mirjanić da se povuče i da ostavku on je svoje uhljebio za njega nema suše

ODGOVORITE
Name

Veterani

02.08.2017 19:06

GOSPODINE MIRJANICU ZASTO SVOJE ZVAVANJE I ZNANJE BACATE U WC SOLJU I POVLACITE VODU.DOSTOJANSTVENO NAPUSTITE FUNKCIJU JER OSTAVLJATE IZ SEBE I SVOJE PORODICE SRAMOTAN TRAG.STO PRIJE TO BOLJE.IZA VASIH GODINA I STRUCNOSTI VLADA KRIJE KRIMINAL

Name

Debilizam na Djelu

02.08.2017 19:07

Ovi poljoprivrednici koji danima gledaju u nebo neka ulože u navodnjavanje.Davno su prošla vremena kada se gledalo u nebo.Slave punoljetstva djece kolju bikove,šator 1000 ljudi,drugi dan repriza toga sve sa prazilukom i pjevačima koji uzimaju po 5 hiljada evra za vece a ne ulazu Gdje treba i sada da ih finansiraju poreski obveznici kojima zacijepe kilogram paprike 7 maraka na početku sezone ili lubenicu i sl koja košta kao prosjecna dnevnica radnika u marketu.

ODGOVORITE
Name

Srećko Šojic

02.08.2017 21:53

Tacno si DEBILČINA! Dugo nisam procitao vecu glupost!

Name

Julio

02.08.2017 23:11

Slazem se u potpunosti. I dodajem da vecih prevaranata i neradnika nema od poljoprivrednika. Kakvi podsticaji, kakve subvencije na ovakav nacin kao sto je u RS? Kakve koristi drustvo ima od toga?

Name

Kowalski

02.08.2017 21:27

Нема суша проблем, него изазива проблеме, првенствено пољопривредницима. Претпостављам да ће се о томе разговарати, иначе би помоћ тражили од додола.

ODGOVORITE
Name

Seljak

02.08.2017 21:28

Ok kad su seljaci postali farmeri, sve je otislo u PM !

ODGOVORITE
Name

NoFrks

03.08.2017 00:08

Samo ti langzam nije frka ionako se sve posusilo a tvoj dzep to nece osjetiti,nego ti moj lijepi omladinac trk po jedno bjesno sluzbeno vozilo,kad mogu drugi sto ne bi i ti il ces cekati da legnu pare za pomoc ovom jadu od seljaka,mozda je tako bolje jer svejedno jadni seljak i nece nista kao nadoknadu dobiti....sta ti velis ovako ko veliki strucnjak? Ali langzam bogati...bez zurbe i stresa,nervoza utice na ljepotu

ODGOVORITE
Name

Ama

03.08.2017 06:19

Kada ce ovaj kozojeb da ode u penziju a one se uvecavaju za 3%.

Name

Demagogija

03.08.2017 05:15

Evo novog alibija za opštu propast. I teme za prežvakavanje. Kišobran za pljačku. Prvo svjetska kriza, pa poplave, a sada evo i suša. Kao kec na desetku, kako bi to kockari slikovito rekli.

ODGOVORITE
Name

nnn

03.08.2017 07:29

Definitivno je doslo vrijeme da se razmisli o ukidanju subvencija na ovaj nacin. Druga stvar je sto se definitivno desavaju klimatske promjene i sto poljoprivrednici moraju vise raditi na uvodjenju sistema za navodnjavanje.

ODGOVORITE
Name

BOBA

03.08.2017 09:10

KO O TOME MISLI SVAKI DAN SAMO MILIONI IZ USTA POLITIČARA A CVIJANOVIĆKA KAD IZGOVORI MILION UŠI JOJ SE ZAPALE OD SREĆE.PENZIONERI PLJUCKAJTE SVAKI DAN UMIRU KO I TE STABLJIKE OSUŠENE NA IMANJIMA .

ODGOVORITE