Зап. Балкану је мјесто на Западу

Поруке потпредседника САД Мајка Пенса са данас одржаног Самита у Подгорици су охрабрујуће, то су поруке о јачању НАТО-а на Балкану, јачању присуства САД на Балкану и да је „западном Балкану место на Западу“, рекао је спољнополитички новинар Милован Јовановић.

Босна и Херцеговина 02.08.2017 | 19:36
Зап. Балкану је мјесто на Западу
„Видели смо да нема дилеме о мешању Русије у збивања на Балкану. Поруке Пенса су експлицитне, да је место овом региону у НАТО-у и да ће ту појачати своју улогу и неће дозволити ширење малигног утицаја Русије на овај део Европе“, оценио је Јовановић у Дану уживо на Н1.

Говорећи о томе каквог утицаја односи Москве и Вашингтона имају на Србију, Јовановић је оценио да је веома важан сусрет председника Србије Александра Вучића са потпредседником САД Мајком Пенсом. „Морамо да јачамо односе са САД, и да дисонантне тонове поправљамо. Вучић је ту урадио веома важну и битну посету“, казао је Јовановић.

Он је указао и да Србија успева да одржи добре односе и са Москвом, и са Вашингтоном, Пекингом и Берлином.

„Последњих пет, шест година слушамо да то тако више неће моћи и да ће Србија морати да се опредили... Свидело се то или не - Вучић је успео да води политику несврстаности, избалансирану политику и кад видите поруке из тих градова, изјаве на рачун председника су веома позитивне“, казао је Јовановић.

"Односи САД и Русије могу и да се погоршају"

Закон о увођењу нових санкција Русији, који је председник САД данас потписао, потврђује да су односи између Вашингтона и Москве на веома ниском нивоу и на најнижој тачки од Хладног рата, рекао је Милован Јовановић.

„Они могу да буду и гори, и није искључено да могу да се погоршају, од Хладног рата односи САД и Русије су на најнижој тачки“, казао је он.

Говорећи о томе колико се однос између Сједињених Америчких Држава и Русије променио од доласка Трампа на место председника, Димитрије Милић, из организације Нови трећи пут, казао је да „оно што је естаблишмент и успостављени систем се неће тако лако променити“.

„Администрација, оно што је успостављен систем, спречила је да дође до наглог преокрета за који они сматрају да је против јавног интереса“, додао је Милић.

Јовановић је рекао да многе замисли које је Трамп имао није могао да уради јер га је блокирала и сопствена Републиканска странка. „У САД је строго подељен систем, председник води политику, а законодавна власт је у рукама Конгреса. Судска власт је независна, конгрес је тај који доноси новац и не можете ништа да урадите у капиталним стварима ако Конгрес не одобри“, каже.

Он је рекао да је у САД у току „страховита кампања“ која се води против Трампа а у вези са мешањем Русије у изборни процес у тој земљи. „Наредни период ће показати да ли ће Трамп опстати на позицији председника или ће бити нешто слично као са Никсоном“, додао је.

Милић је додао да заоштравање односа Москве и Вашингтона доста утицаја има и на политику ЕУ и да ће она сигурно наћи неки одговор на ове санкције, које погађају и њу.

Извор: Н1.инфо

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

галеб

02.08.2017 19:07

Прво треба похапсити криминалце,плацкасе и националисте као тито и тек после у ЕУ и будуцност будуцности нема без народног суда за њих ни слободе народима балкана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокаин Стејтс

02.08.2017 20:56

Фино су направили овде.Норијега до Норијеге.Демократија нема ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који К!

03.08.2017 05:06

До прије пар година били смо Истоцни Балкан!

ОДГОВОРИТЕ