САД: У септембру забрана пута

Сједињене Америчке Државе саопштиле су да 1. септембра званично ступа на снагу забрана свим грађанима да путују у Северну Кореју.

Свијет 02.08.2017 | 18:08
САД: У септембру забрана пута
У упозорењу које је објављено у државном регистру наводи се да постоји озбиљна претња за држављане САД који путују у Северну Кореју или унутар њених граница, наводи АФП.

Њима, наводи се, прети хапшење и дуготрајни притвор који би могао да буде опасан по њихово физичко здравље.

"Сви пасоши САД су проглашени незаконским за путовање у или преко Северне Кореје осим ако нису специјално овлашћени за такво путовање", наводи се у упозорењу.

Изузетак подразумева одобрен пут у оквиру хуманитарне акције и пут новинарима у одређеним околностима, док би забрана требало да остане на снази годину дана, осим ако је претходно не повуче државни секретар САД Рекс Тилерсон.

Забрана путовања у Северну Кореју први пут је уведена прошлог месеца, након смрти америчког студента Отоа Вамбијера који је пао у кому након што је провео годину дана у притвору у Пјонгјангу.

Након његове смрти, амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је одлучан да "спречи такве трагедије у којима страдају невини људи у рукама режима који не поштују владавину права или основну људску пристојност", наводи се.

Како агенција наводи, Вамбиерова смрт, само је појачала већ високе напетости између две државе које расту због амбиција о наоружању које гаји Северна Кореја.

Та држава је, подсећа агенција, у претходним недељама извела два успешна тестирања интерконтиненталних балистичких ракета за које стручњаци тврде да би могле да погоде америчко тло.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар