SAD: U septembru zabrana puta

Sjedinjene Američke Države saopštile su da 1. septembra zvanično stupa na snagu zabrana svim građanima da putuju u Severnu Koreju.

Svijet 02.08.2017 | 18:08
SAD: U septembru zabrana puta
U upozorenju koje je objavljeno u državnom registru navodi se da postoji ozbiljna pretnja za državljane SAD koji putuju u Severnu Koreju ili unutar njenih granica, navodi AFP.

Njima, navodi se, preti hapšenje i dugotrajni pritvor koji bi mogao da bude opasan po njihovo fizičko zdravlje.

"Svi pasoši SAD su proglašeni nezakonskim za putovanje u ili preko Severne Koreje osim ako nisu specijalno ovlašćeni za takvo putovanje", navodi se u upozorenju.

Izuzetak podrazumeva odobren put u okviru humanitarne akcije i put novinarima u određenim okolnostima, dok bi zabrana trebalo da ostane na snazi godinu dana, osim ako je prethodno ne povuče državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Zabrana putovanja u Severnu Koreju prvi put je uvedena prošlog meseca, nakon smrti američkog studenta Otoa Vambijera koji je pao u komu nakon što je proveo godinu dana u pritvoru u Pjongjangu.

Nakon njegove smrti, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je odlučan da "spreči takve tragedije u kojima stradaju nevini ljudi u rukama režima koji ne poštuju vladavinu prava ili osnovnu ljudsku pristojnost", navodi se.

Kako agencija navodi, Vambierova smrt, samo je pojačala već visoke napetosti između dve države koje rastu zbog ambicija o naoružanju koje gaji Severna Koreja.

Ta država je, podseća agencija, u prethodnim nedeljama izvela dva uspešna testiranja interkontinentalnih balističkih raketa za koje stručnjaci tvrde da bi mogle da pogode američko tlo.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar