БиХ је кључ мира и стабилности

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић сусрео се данас у Подгорици, на маргинама Самита Јадранске повеље, с потпредсједником Сједињених Америчких Држава (САД) Мајком Пенсом којег је информисао о политичкој ситуацији у Босни и Херцеговини и њеном напретку на евроатлантском путу.

Босна и Херцеговина 02.08.2017 | 17:10
БиХ је кључ мира и стабилности
Звиздић је рекао да евроатланске интергације остају главни спољнополитички циљ и приоритет Босне и Херцеговине, те истакао огроман напредак БиХ на европском путу учињен у прошлој години као и значајне помаке у испуњењу услова за активацију МАП-а.

Нагласио је битност држања политичког фокуса међународне заједнице на Босни и Херцеговини и сталној подршци наставку реформских процеса и евроатлантских интеграција.

Додао је да грађани Босне и Херцеговине желе бољи и квалитетнији живот, али да је тај циљ остварив само кроз наставак реформи и убрзане евроатлантске интеграције.

Сљедећи важан корак за Босну и Херцеговину, као и допринос стабилности регије, била би активација МАП-а за нашу земљу, истакао је предсједавајући СМБиХ.

Потпредсједник САД-а Мајк Пенсе је рекао да САД сматра Босну и Херцеговину кључем стабилности, мира и сигурности регије западног Балкана.

Поновио је подршку САД-а територијалном интегритету, суверенитету и евроатлантским интеграцијама Босне и Херцеговине.

Звиздић је захвалио Сједињеним Америчким Државама и америчком народу на досадашњој помоћи и континуираној подршци Босни и Херцеговини, саопштено је из СМБиХ.

Пенце: САД дијели визију јединствене и слободне Европе

Амерички потпредсједник Мајк Пенс изјавио је да САД остаје партнер Западном Балкану и да ће наставити да подржава Дејтонски споразум и дијалог Београда и Приштине, уз поруку да сви дијеле исту визију јединствене и слободне Европе.

Пенс је, у обраћању на самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици, казао како САД жели да буде партнер како би се на Балкану ојачало демократско друштво и слобода штампе, додајући да је то основа просперитета.

Истакао је како ће САД наставити да промовише односе америчких оружаних снага са снагама регије у циљу професионализације војски регије.

"САД ће бити партнер како би се смањила зависност Балкана од руске војне опреме , подвукао је Пенсе.

Истакао је како колективна одбрана захтјева приврженост свих земаља чланица, те подсјетио на ријечи америчког предсједника Доналда Трампа да државе требају томе и финансијски да допринесу, апострофирајући цифру од најмање два посто од БДП-а за обрану, преноси Тањуг. 

Пенсе је позвао на даљње јединство у борби против тзв. Исламске државе, посебно упозоривши на стране борце-повратнике, који се враћају у своје земље, па тако и на Западни Балкан.

"Прије мање од годину дана многе ваше земље биле су поремећене планом Исламске државе да координирано нападне Косово, Македонију и Албанију. САД су захвалне вашем доприносу да се порази Исламска држава", казао је Пенце.  

Амерички потпредсједник се посебно осврнуо на Русију и њену улогу на Западном Балкану, казавши како Русија наставља да покушава исцртавати нове међународне границе силом.

"На Западном Балкану је настојала да дестабилизује регију, подијели демократију и вас међусобно", рекао је Пенс.

Према његовим ријечима, намјере Русије биле су јасне прошле године када су московски агенти покушали да поремете црногорске изборе и чак убију премијера како би спријечили улазак Црне Горе у НАТО.

Подвукао је како је Трамп затражио обуставу дестабилизацијских активности Русије у регији те истакао како САД одбацује било какав покушај примјене силе и застрашивања.

"Западни Балкан има право да сам одлучује о својој будућности", поручио је.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Не хвалите

02.08.2017 15:29

Не хвалите нас толико.Ауууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

02.08.2017 19:34

Да није тузно било би смијесно????? Ста оцекивати од људи који мозда и незнају дје је БиХ. Уз сав тај циркус привидјају се Руси који мијењају на силу границе????? Испаде да су Руси бомбардовали Србију и отели јој Косово. Циними се да га памцење неслузи бас најбоље али за Америцке политицаре то је врлина који ни пас неби прогутао

ОДГОВОРИТЕ