BiH je ključ mira i stabilnosti

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Podgorici, na marginama Samita Jadranske povelje, s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majkom Pensom kojeg je informisao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njenom napretku na evroatlantskom putu.

Bosna i Hercegovina 02.08.2017 | 17:10
BiH je ključ mira i stabilnosti
Zvizdić je rekao da evroatlanske intergacije ostaju glavni spoljnopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine, te istakao ogroman napredak BiH na evropskom putu učinjen u prošloj godini kao i značajne pomake u ispunjenju uslova za aktivaciju MAP-a.

Naglasio je bitnost držanja političkog fokusa međunarodne zajednice na Bosni i Hercegovini i stalnoj podršci nastavku reformskih procesa i evroatlantskih integracija.

Dodao je da građani Bosne i Hercegovine žele bolji i kvalitetniji život, ali da je taj cilj ostvariv samo kroz nastavak reformi i ubrzane evroatlantske integracije.

Sljedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu, kao i doprinos stabilnosti regije, bila bi aktivacija MAP-a za našu zemlju, istakao je predsjedavajući SMBiH.

Potpredsjednik SAD-a Majk Pense je rekao da SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana.

Ponovio je podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Zvizdić je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz SMBiH.

Pence: SAD dijeli viziju jedinstvene i slobodne Evrope

Američki potpredsjednik Majk Pens izjavio je da SAD ostaje partner Zapadnom Balkanu i da će nastaviti da podržava Dejtonski sporazum i dijalog Beograda i Prištine, uz poruku da svi dijele istu viziju jedinstvene i slobodne Evrope.

Pens je, u obraćanju na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, kazao kako SAD želi da bude partner kako bi se na Balkanu ojačalo demokratsko društvo i sloboda štampe, dodajući da je to osnova prosperiteta.

Istakao je kako će SAD nastaviti da promoviše odnose američkih oružanih snaga sa snagama regije u cilju profesionalizacije vojski regije.

"SAD će biti partner kako bi se smanjila zavisnost Balkana od ruske vojne opreme , podvukao je Pense.

Istakao je kako kolektivna odbrana zahtjeva privrženost svih zemalja članica, te podsjetio na riječi američkog predsjednika Donalda Trampa da države trebaju tome i finansijski da doprinesu, apostrofirajući cifru od najmanje dva posto od BDP-a za obranu, prenosi Tanjug. 

Pense je pozvao na daljnje jedinstvo u borbi protiv tzv. Islamske države, posebno upozorivši na strane borce-povratnike, koji se vraćaju u svoje zemlje, pa tako i na Zapadni Balkan.

"Prije manje od godinu dana mnoge vaše zemlje bile su poremećene planom Islamske države da koordinirano napadne Kosovo, Makedoniju i Albaniju. SAD su zahvalne vašem doprinosu da se porazi Islamska država", kazao je Pence.  

Američki potpredsjednik se posebno osvrnuo na Rusiju i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu, kazavši kako Rusija nastavlja da pokušava iscrtavati nove međunarodne granice silom.

"Na Zapadnom Balkanu je nastojala da destabilizuje regiju, podijeli demokratiju i vas međusobno", rekao je Pens.

Prema njegovim riječima, namjere Rusije bile su jasne prošle godine kada su moskovski agenti pokušali da poremete crnogorske izbore i čak ubiju premijera kako bi spriječili ulazak Crne Gore u NATO.

Podvukao je kako je Tramp zatražio obustavu destabilizacijskih aktivnosti Rusije u regiji te istakao kako SAD odbacuje bilo kakav pokušaj primjene sile i zastrašivanja.

"Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti", poručio je.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ne hvalite

02.08.2017 15:29

Ne hvalite nas toliko.Auuuu.

ODGOVORITE
Name

Petar

02.08.2017 19:34

Da nije tuzno bilo bi smijesno????? Sta ocekivati od ljudi koji mozda i neznaju dje je BiH. Uz sav taj cirkus prividjaju se Rusi koji mijenjaju na silu granice????? Ispade da su Rusi bombardovali Srbiju i oteli joj Kosovo. Cinimi se da ga pamcenje nesluzi bas najbolje ali za Americke politicare to je vrlina koji ni pas nebi progutao

ODGOVORITE