Кривицу "пакује" бившем шефу

Адвокати некадашњег замјеника правобраниоца РС Мирка Стојчиновића бранили су га јуче у бањалучком Окружном суду тврдњама да жалбе у споровима у вези са имовином, због чега је град Бањалука изгубио милионе КМ, није улагао јер је то било његово правно мишљење, а потом и да је поступао по упутству бившег правобраниоца РС Слободана Радуља.

Република Српска 02.08.2017 | 16:26
Кривицу "пакује" бившем шефу
Тужилаштво терети Стојчиновића да је у случајевима предузећа “Наш дом” и “Грађа” свјесно пропустио да поднесе жалбу не консултујући се са представницима града Бањалука, док је у предмету земљишта Пољопривредне школе осумњичен да је прихватио поравнање такође без знања представника града.

Стојчиновићеви браниоци Зоран Танасић и Мирко Дабић прво су тврдили да Правобранилаштво нема ништа са предметима “Наш дом” и “Грађа”, него Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и бивша Дирекција за приватизацију и њен насљедник Инвестиционо-развојна банка РС.

Рекли су да је неулагање жалбе Стојчиновићево правно мишљење на које има право по Закону о Правобранилаштву. Танасић је затим утврдио да је Стојчиновић поступао по обавезујућем упутству добијеном од Радуља у коме је наведено да град Бањалука нема ништа с тим предметима.

“У Радуљевом обавезујућем упутству је наведено да зато представнике града Бањалука не треба обавјештавати ни о каквим одлукама у тим предметима, јер те предмете води Правобранилаштво РС”, рекао је Танасић.

Говорећи о предмету земљишта Пољопривредне школе, Танасић је рекао је да је тај предмет враћен на почетак и да је бесмислено да Стојчиновић буде осумњичен, јер је извршио судско поравнање.

“Бинго” је савјестан купац и Стојчиновић би опет предложио поравнање. Цијели поступак против Стојчиновића је незаконит”, утврдио је Танасић.

Радуљ каже да су адвокати изнијели обичне лажи и да никоме није дао никакво упутство у вези са тим предметима.

“То су измишљотине и покушај разводњавања одговорности. Обавезујуће упутство не постоји, а чак и да постоји нека сугестија или мишљење, то не обавезује. Могуће је да се ради и о неком фалсификату и позивам их нека покажу тај документ ако га имају. Док сам био правобранилац, предмет “Грађа” уопште није ни постојао. Упутство о поступању дао сам само у предмету предузећа “Чајавец”, што је важило само за круг те фирме, јер је тај поступак био у интересу државе. То је била сугестија мом замјенику у Бањалуци Николи Томашевићу”, рекао је Радуљ.

Додао је да га је изненадило и што је предмет “Наш дом” поново отворен, јер је раније све било завршено правоснажном пресудом у корист РС.

“То упућује на могућност да је та пресуда сакривена”, нагласио је Радуљ.

Службеници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС ухапсили су прошле седмице Стојчиновићевог насљедника на позицији замјеника правобраниоца РС у Бањалуци Борислава Јеличића због сумње да је као његов саучесник умијешан у незаконите радње у вези са земљиштем бањалучке Пољопривредне школе.

Он је други дан послије хапшења пуштен да се брани са слободе, а МУП РС је доставио тужилаштву допуну извјештаја против Стојчиновића и Јеличића због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили град Бањалуку за око 5,75 милиона КМ.

Иначе, случај “Наш дом” се односи на земљиште и зграду у Грчкој улици у центру Бањалуке. Град Бањалука због пропуста Мирка Стојчиновића није био обавјештаван о току случаја па је пропуштен рок за покретање управног спора, чиме је “Нашем дому” омогућено да на себе укњижи зграду и земљиште, које су потом продали.

У случају “Грађа” још траје битка Градске управе Бањалука да у свој посјед врати атрактивну локацију у близини “Бањалучког велесајма”. Као власник земљишта уписана је фирма “Грађа” иако у Градској управи тврде да је стварни власник град.

Када је ријеч о предмету “Грађа”, Градска управа Бањалука је покренула спор због прометовања земљишта које је било у власништву града, а за које је Пољопривредна школа имала право коришћења. Земљиште је продато компанији “Бинго”, коју је град тужио заједно са школом. “Бинго” је узвратио контратужбом, а Мирко Стојчиновић је самоиницијативно прихватио одлуку о поравнању.

Извор: Глас Српске

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Правобраниластво

02.08.2017 15:44

Ето испаде Стојцин ниста није радио само био на функцији ма лазе није излазио из Кеја Будимира Станковица од кога је добио налог ста и како да ради. Фиј!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Селман-КРИМИ

02.08.2017 16:14

Све је добро док не спомињу стварне наредбодавце

Name

Бранка

02.08.2017 16:39

Ова слика ми поправља располозење има да је урамим и дрзим на видном мјесту.Ипак није све црно.

Name

Одговорност

02.08.2017 15:45

Хоце ли ови одговадати за то сто нису бранили право правицност и дрзаву у процедурама намјестених конкусра које је спроводила Агенција за дрзавну управу и њен директор Радета??? конкурси се обарају масовно на суду (хвала Богу и цасним судијама на томе) а нико за то крив није??? одстете огромне а правобраниластво ниста није уцинило...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управа

02.08.2017 15:46

Питајте Сојциновица колико је за ту услугу узео пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кума

02.08.2017 18:11

И од кога

Name

Вук

02.08.2017 15:47

Како му лијепо наруквице стоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сточар А.Д Бањалука

02.08.2017 16:33

Хоће ли ико од надлежних испитати криминалну продају земљишта фирме Сточар у Буџаку, Б.Лука?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сточар А.Д Бањалука

02.08.2017 16:59

Хоће ли ико од надлежних испитати криминалну продају земљишта фирме Сточар у Буџаку, Б.Лука?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.08.2017 22:11

КАД ГОД ОВАКО НЕ ШТО ВИДИМ. ПОМИСЛИМ ДА ЛИ ЈЕ ТО СТВАРНО ИЛИ ФОТО МОНТАЖА ПОШТО СЕ УВЈЕК СВЕДЕ НА ИСТО ПОЗДРАВ СНИМАТЕЉИМА СВАКА ЧАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ревизор

03.08.2017 04:55

А сто адвокати лупају, он не даје у овим слуцајевима мисљење, него има обавезно поступање по закону о прс а сто је пропустио. Сто се људи брукају.

ОДГОВОРИТЕ