Krivicu "pakuje" bivšem šefu

Advokati nekadašnjeg zamjenika pravobranioca RS Mirka Stojčinovića branili su ga juče u banjalučkom Okružnom sudu tvrdnjama da žalbe u sporovima u vezi sa imovinom, zbog čega je grad Banjaluka izgubio milione KM, nije ulagao jer je to bilo njegovo pravno mišljenje, a potom i da je postupao po uputstvu bivšeg pravobranioca RS Slobodana Radulja.

Republika Srpska 02.08.2017 | 16:26
Krivicu "pakuje" bivšem šefu
Tužilaštvo tereti Stojčinovića da je u slučajevima preduzeća “Naš dom” i “Građa” svjesno propustio da podnese žalbu ne konsultujući se sa predstavnicima grada Banjaluka, dok je u predmetu zemljišta Poljoprivredne škole osumnjičen da je prihvatio poravnanje takođe bez znanja predstavnika grada.

Stojčinovićevi branioci Zoran Tanasić i Mirko Dabić prvo su tvrdili da Pravobranilaštvo nema ništa sa predmetima “Naš dom” i “Građa”, nego Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i bivša Direkcija za privatizaciju i njen nasljednik Investiciono-razvojna banka RS.

Rekli su da je neulaganje žalbe Stojčinovićevo pravno mišljenje na koje ima pravo po Zakonu o Pravobranilaštvu. Tanasić je zatim utvrdio da je Stojčinović postupao po obavezujućem uputstvu dobijenom od Radulja u kome je navedeno da grad Banjaluka nema ništa s tim predmetima.

“U Raduljevom obavezujućem uputstvu je navedeno da zato predstavnike grada Banjaluka ne treba obavještavati ni o kakvim odlukama u tim predmetima, jer te predmete vodi Pravobranilaštvo RS”, rekao je Tanasić.

Govoreći o predmetu zemljišta Poljoprivredne škole, Tanasić je rekao je da je taj predmet vraćen na početak i da je besmisleno da Stojčinović bude osumnjičen, jer je izvršio sudsko poravnanje.

“Bingo” je savjestan kupac i Stojčinović bi opet predložio poravnanje. Cijeli postupak protiv Stojčinovića je nezakonit”, utvrdio je Tanasić.

Radulj kaže da su advokati iznijeli obične laži i da nikome nije dao nikakvo uputstvo u vezi sa tim predmetima.

“To su izmišljotine i pokušaj razvodnjavanja odgovornosti. Obavezujuće uputstvo ne postoji, a čak i da postoji neka sugestija ili mišljenje, to ne obavezuje. Moguće je da se radi i o nekom falsifikatu i pozivam ih neka pokažu taj dokument ako ga imaju. Dok sam bio pravobranilac, predmet “Građa” uopšte nije ni postojao. Uputstvo o postupanju dao sam samo u predmetu preduzeća “Čajavec”, što je važilo samo za krug te firme, jer je taj postupak bio u interesu države. To je bila sugestija mom zamjeniku u Banjaluci Nikoli Tomaševiću”, rekao je Radulj.

Dodao je da ga je iznenadilo i što je predmet “Naš dom” ponovo otvoren, jer je ranije sve bilo završeno pravosnažnom presudom u korist RS.

“To upućuje na mogućnost da je ta presuda sakrivena”, naglasio je Radulj.

Službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS uhapsili su prošle sedmice Stojčinovićevog nasljednika na poziciji zamjenika pravobranioca RS u Banjaluci Borislava Jeličića zbog sumnje da je kao njegov saučesnik umiješan u nezakonite radnje u vezi sa zemljištem banjalučke Poljoprivredne škole.

On je drugi dan poslije hapšenja pušten da se brani sa slobode, a MUP RS je dostavio tužilaštvu dopunu izvještaja protiv Stojčinovića i Jeličića zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili grad Banjaluku za oko 5,75 miliona KM.

Inače, slučaj “Naš dom” se odnosi na zemljište i zgradu u Grčkoj ulici u centru Banjaluke. Grad Banjaluka zbog propusta Mirka Stojčinovića nije bio obavještavan o toku slučaja pa je propušten rok za pokretanje upravnog spora, čime je “Našem domu” omogućeno da na sebe uknjiži zgradu i zemljište, koje su potom prodali.

U slučaju “Građa” još traje bitka Gradske uprave Banjaluka da u svoj posjed vrati atraktivnu lokaciju u blizini “Banjalučkog velesajma”. Kao vlasnik zemljišta upisana je firma “Građa” iako u Gradskoj upravi tvrde da je stvarni vlasnik grad.

Kada je riječ o predmetu “Građa”, Gradska uprava Banjaluka je pokrenula spor zbog prometovanja zemljišta koje je bilo u vlasništvu grada, a za koje je Poljoprivredna škola imala pravo korišćenja. Zemljište je prodato kompaniji “Bingo”, koju je grad tužio zajedno sa školom. “Bingo” je uzvratio kontratužbom, a Mirko Stojčinović je samoinicijativno prihvatio odluku o poravnanju.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pravobranilastvo

02.08.2017 15:44

Eto ispade Stojcin nista nije radio samo bio na funkciji ma laze nije izlazio iz Keja Budimira Stankovica od koga je dobio nalog sta i kako da radi. Fij!!!!!

ODGOVORITE
Name

Selman-KRIMI

02.08.2017 16:14

Sve je dobro dok ne spominju stvarne naredbodavce

Name

Branka

02.08.2017 16:39

Ova slika mi popravlja raspolozenje ima da je uramim i drzim na vidnom mjestu.Ipak nije sve crno.

Name

Odgovornost

02.08.2017 15:45

Hoce li ovi odgovadati za to sto nisu branili pravo pravicnost i drzavu u procedurama namjestenih konkusra koje je sprovodila Agencija za drzavnu upravu i njen direktor Radeta??? konkursi se obaraju masovno na sudu (hvala Bogu i casnim sudijama na tome) a niko za to kriv nije??? odstete ogromne a pravobranilastvo nista nije ucinilo...

ODGOVORITE
Name

Uprava

02.08.2017 15:46

Pitajte Sojcinovica koliko je za tu uslugu uzeo para.

ODGOVORITE
Name

Kuma

02.08.2017 18:11

I od koga

Name

Vuk

02.08.2017 15:47

Kako mu lijepo narukvice stoje.

ODGOVORITE
Name

Stočar A.D Banjaluka

02.08.2017 16:33

Hoće li iko od nadležnih ispitati kriminalnu prodaju zemljišta firme Stočar u Budžaku, B.Luka?

ODGOVORITE
Name

Stočar A.D Banjaluka

02.08.2017 16:59

Hoće li iko od nadležnih ispitati kriminalnu prodaju zemljišta firme Stočar u Budžaku, B.Luka?

ODGOVORITE
Name

BOBA

02.08.2017 22:11

KAD GOD OVAKO NE ŠTO VIDIM. POMISLIM DA LI JE TO STVARNO ILI FOTO MONTAŽA POŠTO SE UVJEK SVEDE NA ISTO POZDRAV SNIMATELJIMA SVAKA ČAST.

ODGOVORITE
Name

Revizor

03.08.2017 04:55

A sto advokati lupaju, on ne daje u ovim slucajevima misljenje, nego ima obavezno postupanje po zakonu o prs a sto je propustio. Sto se ljudi brukaju.

ODGOVORITE