Сумњива продаја без одобрења

Руководство фармацеутске компаније “Босналијек” потраживања од руског дистрибутера лијекова “Империа Содрузхество”, у износу од 16,5 милиона евра (32,2 милиона КМ), продало је словеначкој компанији “Максимус Холдинг” без претходног одобрења Надзорног одбора компаније.

Босна и Херцеговина 02.08.2017 | 16:10
Сумњива продаја без одобрења
„Договор у вези са дугом „Империа Содрузхества“ је сумњив. Руководство компаније, односно директор Недим Узуновић, извршна директорица за администрацију Разија Пецо и извршни директор за финансије Аднан Хаџић, постигло га је међусобно“, тврди добро упућен изворЦАПИТАЛ-а.

„Хаден“ најављује тужбу

„Хаден СА“, луксембуршка компанија која је највећи појединачни акционар „Босналијека“ са 29,95 одсто акција, забринута је због, како кажу, губљења огромног износа потраживања „Босналијека“ условљеног сумњивим пословима руководства компаније.

„Још од јесени 2016. године „Хаден СА“ указује другим акционарима „Босналијека“ на чињеницу да је управљање компанијом лоше те да је велики број менаџерских одлука руководства компаније супротан интересима „Босналијека“ и његових акционара“, каже за ЦАПИТАЛ директор „Хаден СА“ Пасцал Хеннуи.

Тако се, како каже, ова фирма суочава са незаконитим покушајима руководства „Босналијека“ да јој ограничи права која има као већински акционар.

„У децембру прошле године представник „Хадена“ Константин Зевлов незаконито отпуштен са функције предсједника Надзорног одбора, што је оспорено пред кантоналним судом. Касније, 3. јуна на Скупштини акционара „Босналијека“ листа кандидата „Хадена СА“ номинована за Надзорни одбор није прихваћена, чиме су прекршени статут друштва и закони БиХ. И ово ћемо оспорити пред судом“, најављује Хеннуи.

Закључује да, упркос чињеници да је „Хаден СА“ лишен права да учествује у управљању „Босналијеком“, на све законите начине ће штитити своје интересе, али и интересе других акционара.

Директор слагао акционаре да постоје гаранције

Поједини други акционари нису изненађени што руководство “Босналијека” о продаји потраживања није обавијестило НО сарајевске фармецеутске компаније. Кажу да је то „логично“ јер је менаџмент направио свој Надзорни одбор.

 “Можда је то формални пропуст, али они исто мисле“, прича за ЦАПИТАЛ Халил Ченгић, један од акционара “Босналијека”.

За потраживања од Руса, како каже, интересовао се још прије неколико година када је Скупштини акционара поставио питање шта је са дугом који је у то вријеме износио око 40 милиона КМ.

“Предсједник Надзорног одбора Един Диздар, један од оних из плејаде сарајевских криминалних мешетара, одговорио је да је скоро све наплаћено, а да је остатак покривен гаранцијама. Слагао ме”, истиче Ченгић.

Наглашава да власт у Федерацији БиХ никада ништа није учинила како би процесуирала продају лијекова руским компанијама иако предмет у Тужилаштву БиХ постоји. Нажалост, и скупља прашину.

Руска канцеларија “Босналијека”, како је ЦАПИТАЛ недавно писао, покренула је 2016. године два спора против “Империа Содрузхества” вриједна 11,5 милиона и пет милиона евра (32,2 милиона КМ).

Након што је Тринаести апелациони арбитражни суд у Санкт Петербургу 19. јула донио прву пресуду којом је “Босналијек” остао без могћности да наплати дио дуга од 11,5 милиона евра, компанију већ овог мјесеца очекује и друга којом би могла да изгуби и преосталих пет милиона евра.

Извор ЦАПИТАЛ-а  близак управи “Босналијека”, казао је да је пресуда руског суда била очекивана јер је утврђено да је 30. децембра 2016. године руководство „Босналијека“ потраживања од „Империа Содрузхества“ продало словеначкој компанији “Максимус Холдинг“. Словенци су 16. маја ове године тај дуг продали руској компанији „Интернатионал Агенцy Неxт –Цонцерт“.

Самим тим “Босналијек” је изгубио право на поврат дуга, чији износ за 1,5 милиона КМ премашује трогодишњу добит компаније.

“„Интернатионал Агенцy Неxт –Цонцерт“ није одустао од потраживања. Са “Империа Содрузхеством” потписо је споразум за вансудску исплату дуга”, наводи наш извор.

Иако је наша редакција још 17. јула упутила питања “Босналијеку” зашто је руска канцеларија ове компаније покренула спорове против „Империа Содрузхества“, иако је потраживања продала „Максимус Холдингу“, до данас нисмо добили одговоре.

Добит варира, “Босналијек” се задужује

Финансијски извјештаји “Босналијека”, мада годинама у плусу, показују и да је добит компаније прошле године пала за 1,7 милиона КМ у односу на 2015. Тренутно “Босналијек” послује позитивно са 9,4 милиона КМ добити.

Дугорочне обавезе предузећа смањене су за око 50 одсто и тренутно износе пет милиона КМ. Међутим, велики проблем су краткорочне обавезе које су за годину дана увећане за око 3,4 милиона КМ и сада износе 41,2 милиона КМ.

Прошле године “Босналијек” је приходовао 141,7 милиона КМ, што је за 13,5 милиона КМ више у односу на годину прије. Међутим, и расходи су за исти период расли скоро по истој стопи, односно скочили су за око 12,8 милиона КМ на 130 милиона КМ.

У “Босналијеку” је за годину дана запослење нашло и 11 нових радника.

“Фармацеутска индустрија је профитабилна грана. Колико год украду, остане довољно за једно солидно стање. Не сумњам у ситуацију у “Босналијеку”, али сам сигуран да управа извлачи огроман новац из компаније, док надлежни ћуте”, закључује Ченгић.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Едмонд

02.08.2017 14:43

Ма ниста се овдје мафији висе не мозе. Раде ста хоце и како хоце. Нико се бе пита ста се ради у приватизационим фондовима ? Пљацка се и крцми, а народ дионицари. Глуп брате народ. Бас овца. Севап га преварит!!!!

ОДГОВОРИТЕ