Sumnjiva prodaja bez odobrenja

Rukovodstvo farmaceutske kompanije “Bosnalijek” potraživanja od ruskog distributera lijekova “Imperia Sodruzhestvo”, u iznosu od 16,5 miliona evra (32,2 miliona KM), prodalo je slovenačkoj kompaniji “Maksimus Holding” bez prethodnog odobrenja Nadzornog odbora kompanije.

Bosna i Hercegovina 02.08.2017 | 16:10
Sumnjiva prodaja bez odobrenja
„Dogovor u vezi sa dugom „Imperia Sodruzhestva“ je sumnjiv. Rukovodstvo kompanije, odnosno direktor Nedim Uzunović, izvršna direktorica za administraciju Razija Peco i izvršni direktor za finansije Adnan Hadžić, postiglo ga je međusobno“, tvrdi dobro upućen izvorCAPITAL-a.

„Haden“ najavljuje tužbu

„Haden SA“, luksemburška kompanija koja je najveći pojedinačni akcionar „Bosnalijeka“ sa 29,95 odsto akcija, zabrinuta je zbog, kako kažu, gubljenja ogromnog iznosa potraživanja „Bosnalijeka“ uslovljenog sumnjivim poslovima rukovodstva kompanije.

„Još od jeseni 2016. godine „Haden SA“ ukazuje drugim akcionarima „Bosnalijeka“ na činjenicu da je upravljanje kompanijom loše te da je veliki broj menadžerskih odluka rukovodstva kompanije suprotan interesima „Bosnalijeka“ i njegovih akcionara“, kaže za CAPITAL direktor „Haden SA“ Pascal Hennui.

Tako se, kako kaže, ova firma suočava sa nezakonitim pokušajima rukovodstva „Bosnalijeka“ da joj ograniči prava koja ima kao većinski akcionar.

„U decembru prošle godine predstavnik „Hadena“ Konstantin Zevlov nezakonito otpušten sa funkcije predsjednika Nadzornog odbora, što je osporeno pred kantonalnim sudom. Kasnije, 3. juna na Skupštini akcionara „Bosnalijeka“ lista kandidata „Hadena SA“ nominovana za Nadzorni odbor nije prihvaćena, čime su prekršeni statut društva i zakoni BiH. I ovo ćemo osporiti pred sudom“, najavljuje Hennui.

Zaključuje da, uprkos činjenici da je „Haden SA“ lišen prava da učestvuje u upravljanju „Bosnalijekom“, na sve zakonite načine će štititi svoje interese, ali i interese drugih akcionara.

Direktor slagao akcionare da postoje garancije

Pojedini drugi akcionari nisu iznenađeni što rukovodstvo “Bosnalijeka” o prodaji potraživanja nije obavijestilo NO sarajevske farmeceutske kompanije. Kažu da je to „logično“ jer je menadžment napravio svoj Nadzorni odbor.

 “Možda je to formalni propust, ali oni isto misle“, priča za CAPITAL Halil Čengić, jedan od akcionara “Bosnalijeka”.

Za potraživanja od Rusa, kako kaže, interesovao se još prije nekoliko godina kada je Skupštini akcionara postavio pitanje šta je sa dugom koji je u to vrijeme iznosio oko 40 miliona KM.

“Predsjednik Nadzornog odbora Edin Dizdar, jedan od onih iz plejade sarajevskih kriminalnih mešetara, odgovorio je da je skoro sve naplaćeno, a da je ostatak pokriven garancijama. Slagao me”, ističe Čengić.

Naglašava da vlast u Federaciji BiH nikada ništa nije učinila kako bi procesuirala prodaju lijekova ruskim kompanijama iako predmet u Tužilaštvu BiH postoji. Nažalost, i skuplja prašinu.

Ruska kancelarija “Bosnalijeka”, kako je CAPITAL nedavno pisao, pokrenula je 2016. godine dva spora protiv “Imperia Sodruzhestva” vrijedna 11,5 miliona i pet miliona evra (32,2 miliona KM).

Nakon što je Trinaesti apelacioni arbitražni sud u Sankt Peterburgu 19. jula donio prvu presudu kojom je “Bosnalijek” ostao bez mogćnosti da naplati dio duga od 11,5 miliona evra, kompaniju već ovog mjeseca očekuje i druga kojom bi mogla da izgubi i preostalih pet miliona evra.

Izvor CAPITAL-a  blizak upravi “Bosnalijeka”, kazao je da je presuda ruskog suda bila očekivana jer je utvrđeno da je 30. decembra 2016. godine rukovodstvo „Bosnalijeka“ potraživanja od „Imperia Sodruzhestva“ prodalo slovenačkoj kompaniji “Maksimus Holding“. Slovenci su 16. maja ove godine taj dug prodali ruskoj kompaniji „International Agency Next –Concert“.

Samim tim “Bosnalijek” je izgubio pravo na povrat duga, čiji iznos za 1,5 miliona KM premašuje trogodišnju dobit kompanije.

“„International Agency Next –Concert“ nije odustao od potraživanja. Sa “Imperia Sodruzhestvom” potpiso je sporazum za vansudsku isplatu duga”, navodi naš izvor.

Iako je naša redakcija još 17. jula uputila pitanja “Bosnalijeku” zašto je ruska kancelarija ove kompanije pokrenula sporove protiv „Imperia Sodruzhestva“, iako je potraživanja prodala „Maksimus Holdingu“, do danas nismo dobili odgovore.

Dobit varira, “Bosnalijek” se zadužuje

Finansijski izvještaji “Bosnalijeka”, mada godinama u plusu, pokazuju i da je dobit kompanije prošle godine pala za 1,7 miliona KM u odnosu na 2015. Trenutno “Bosnalijek” posluje pozitivno sa 9,4 miliona KM dobiti.

Dugoročne obaveze preduzeća smanjene su za oko 50 odsto i trenutno iznose pet miliona KM. Međutim, veliki problem su kratkoročne obaveze koje su za godinu dana uvećane za oko 3,4 miliona KM i sada iznose 41,2 miliona KM.

Prošle godine “Bosnalijek” je prihodovao 141,7 miliona KM, što je za 13,5 miliona KM više u odnosu na godinu prije. Međutim, i rashodi su za isti period rasli skoro po istoj stopi, odnosno skočili su za oko 12,8 miliona KM na 130 miliona KM.

U “Bosnalijeku” je za godinu dana zaposlenje našlo i 11 novih radnika.

“Farmaceutska industrija je profitabilna grana. Koliko god ukradu, ostane dovoljno za jedno solidno stanje. Ne sumnjam u situaciju u “Bosnalijeku”, ali sam siguran da uprava izvlači ogroman novac iz kompanije, dok nadležni ćute”, zaključuje Čengić.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Edmond

02.08.2017 16:43

Ma nista se ovdje mafiji vise ne moze. Rade sta hoce i kako hoce. Niko se be pita sta se radi u privatizacionim fondovima ? Pljacka se i krcmi, a narod dionicari. Glup brate narod. Bas ovca. Sevap ga prevarit!!!!

ODGOVORITE