Банке обуставиле кредите фирмама

Уцјена словеначког “Меркатора” да добављачи из БиХ морају робом да напуне маркете, како би они пословање преузели од “Конзума”, одражава се на производњу у РС, јер су банке обуставиле кредитирања пројеката домаћих фирми чекајући разрјешење ситуације, сазнаје пословни портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 02.08.2017 | 15:16
Банке обуставиле кредите фирмама
У овакве проблеме запала је и бањалучка “Витаминка”, која од  комплетног концерна “Агрокор” потражује око 700.000 КМ. Ова фабрика за прераду воћа и поврћа зато би ускоро могла да обустави испоруку робе. То ће, кажу, значајно смањити производњу, али и приходе.

“Нама су сада највећи проблем банке. Чекају разрјешење ситуације. Без новца не можемо завршити кампању. У периоду када “Витаминка” највише производи, то изискује и додатна трошења новца за куповину амбалаже, воћа, поврћа, исплату плата сезонским радникима, плаћање енергената. Ако робу не плате купци, како онда да “Витаминка” плати своје добављаче”, казао је за ЦАПИТАЛ директор Жарко Микић.

Микић сматра да “Меркаторова” порука добављачима у БиХ није добра, јер мали и средњи снабдјевачи нису у прилици да тек тако одустану од посла. За “Меркатор” то свакако неће бити проблем, јер ће уговоре потписати са новим добављачима. Јасно је, наглашава, ко је на губитку.

С обзиром на то да БиХ као држава досад није била у стању да их заштити, тврди, привредницима у БиХ остаје само да “навијају да “Конзум” опстане”, како би наплатили дуговања.



“Велики добављачи могу да уцјењују и не пристају на овакве одлуке, а мала и средња предузећа ће тако морати да финансирају њих, али и да трпе дуговања “Конзума”. Немогуће је да то издржимо. Разумијемо “Меркатор”, али су морали једнако да третирају све”, истиче Микић.

Добављачи из РС наредне седмице поново ће за преговарачки сто са управом “Конзума”, која им и даље обећава да ће сервисирати милионска дуговања према њима.

“Обећали су да неће бити повећања дуговања према нама. Док год је то тако, нама је прихватљиво. Испоручујемо робу, они плаћају. Ништа се није промијенило. С “Конзумовим” преживљавањем и нама ће ићи добро”, каже за ЦАПИТАЛ Саша Тривић, директор “Крајина класа”.

Иначе, “Меркатор” је већ почео да уводи своје ознаке у “Конзумове” маркете у Федерацији БиХ. Званично би пословање на цијелој БиХ требало да преузме 1. септембра.

Концерн “Агрокор” добављачима из БиХ дугује 112 милиона КМ.

Агрокор: Добављачи да се изјасне о финансирању концерна

Хрватски “Агрокор” позвао је прекјуче своје добављаче да се изјасне желе ли да финансирају концерн уз испоруку робе, односно да пруже услуге у вриједности до 50 милиона евра.

“Агрокор” је 8. јуна склопио уговор о кредиту, којим је предвиђена и транша у износу од највише 100 милиона евра, у којој као кредитори могу учествовати добављачи “Агрокора” и његових повезаних друштава уз истовремену испоруку робе или пружање услуга.

Од тога ће 50 одсто бити издвојено за рефинансирање старог дуга, а 50 одсто за потребе текућег пословања.

Службени позив добављачима за учешће у овој транши кредита објављен је јуче на веб-страници “Агрокора”, а добављачи који испуњавају услове могу најкасније до 25. августа у дати изјаву о намјери учешћа.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цезар

02.08.2017 14:17

Да постоји закон који обавезује трговце да производјацу морају платити робу прије испоруке исте, не би се могло десити ово с агрокором. Не смије сав капитал бити у власниству банака, а привредници су ту из разлога да увецавају тај капитал у бнкама. То је лоовски систем измисљен да дебили постају све веци дебили јер су власници свега и богатство им се сваки дан увецава. Сто им одговара то протезирају, сто им не одговара то срусе и унисте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НН

02.08.2017 16:30

То је очигледна спрега власти, корпорација и банака. На нашем тржишту не постоји ништа што је под ингеренцијом државе или ентитета. Комплетну дужничку политику води Европа преко својих посредника које сам већ горе поменуо. Постављају предсједнике и премијере који су подобни за провођење њихове императорске политике, односно политике јачег. Овдје имате затворени круг између банака и великих корпорација које су неуништив инструмент ојадјивања малих и средњих предузећа, а самим тим народа у цјелини. Када се у ову причу још додају Свјетска банка и ММФ онда имате савршени механизам за економско поробљавање Балканских земаља у цјелини.

ОДГОВОРИТЕ