Banke obustavile kredite firmama

Ucjena slovenačkog “Merkatora” da dobavljači iz BiH moraju robom da napune markete, kako bi oni poslovanje preuzeli od “Konzuma”, odražava se na proizvodnju u RS, jer su banke obustavile kreditiranja projekata domaćih firmi čekajući razrješenje situacije, saznaje poslovni portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 02.08.2017 | 15:16
Banke obustavile kredite firmama
U ovakve probleme zapala je i banjalučka “Vitaminka”, koja od  kompletnog koncerna “Agrokor” potražuje oko 700.000 KM. Ova fabrika za preradu voća i povrća zato bi uskoro mogla da obustavi isporuku robe. To će, kažu, značajno smanjiti proizvodnju, ali i prihode.

“Nama su sada najveći problem banke. Čekaju razrješenje situacije. Bez novca ne možemo završiti kampanju. U periodu kada “Vitaminka” najviše proizvodi, to iziskuje i dodatna trošenja novca za kupovinu ambalaže, voća, povrća, isplatu plata sezonskim radnikima, plaćanje energenata. Ako robu ne plate kupci, kako onda da “Vitaminka” plati svoje dobavljače”, kazao je za CAPITAL direktor Žarko Mikić.

Mikić smatra da “Merkatorova” poruka dobavljačima u BiH nije dobra, jer mali i srednji snabdjevači nisu u prilici da tek tako odustanu od posla. Za “Merkator” to svakako neće biti problem, jer će ugovore potpisati sa novim dobavljačima. Jasno je, naglašava, ko je na gubitku.

S obzirom na to da BiH kao država dosad nije bila u stanju da ih zaštiti, tvrdi, privrednicima u BiH ostaje samo da “navijaju da “Konzum” opstane”, kako bi naplatili dugovanja.



“Veliki dobavljači mogu da ucjenjuju i ne pristaju na ovakve odluke, a mala i srednja preduzeća će tako morati da finansiraju njih, ali i da trpe dugovanja “Konzuma”. Nemoguće je da to izdržimo. Razumijemo “Merkator”, ali su morali jednako da tretiraju sve”, ističe Mikić.

Dobavljači iz RS naredne sedmice ponovo će za pregovarački sto sa upravom “Konzuma”, koja im i dalje obećava da će servisirati milionska dugovanja prema njima.

“Obećali su da neće biti povećanja dugovanja prema nama. Dok god je to tako, nama je prihvatljivo. Isporučujemo robu, oni plaćaju. Ništa se nije promijenilo. S “Konzumovim” preživljavanjem i nama će ići dobro”, kaže za CAPITAL Saša Trivić, direktor “Krajina klasa”.

Inače, “Merkator” je već počeo da uvodi svoje oznake u “Konzumove” markete u Federaciji BiH. Zvanično bi poslovanje na cijeloj BiH trebalo da preuzme 1. septembra.

Koncern “Agrokor” dobavljačima iz BiH duguje 112 miliona KM.

Agrokor: Dobavljači da se izjasne o finansiranju koncerna

Hrvatski “Agrokor” pozvao je prekjuče svoje dobavljače da se izjasne žele li da finansiraju koncern uz isporuku robe, odnosno da pruže usluge u vrijednosti do 50 miliona evra.

“Agrokor” je 8. juna sklopio ugovor o kreditu, kojim je predviđena i tranša u iznosu od najviše 100 miliona evra, u kojoj kao kreditori mogu učestvovati dobavljači “Agrokora” i njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe ili pružanje usluga.

Od toga će 50 odsto biti izdvojeno za refinansiranje starog duga, a 50 odsto za potrebe tekućeg poslovanja.

Službeni poziv dobavljačima za učešće u ovoj tranši kredita objavljen je juče na veb-stranici “Agrokora”, a dobavljači koji ispunjavaju uslove mogu najkasnije do 25. avgusta u dati izjavu o namjeri učešća.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cezar

02.08.2017 14:17

Da postoji zakon koji obavezuje trgovce da proizvodjacu moraju platiti robu prije isporuke iste, ne bi se moglo desiti ovo s agrokorom. Ne smije sav kapital biti u vlasnistvu banaka, a privrednici su tu iz razloga da uvecavaju taj kapital u bnkama. To je loovski sistem izmisljen da debili postaju sve veci debili jer su vlasnici svega i bogatstvo im se svaki dan uvecava. Sto im odgovara to proteziraju, sto im ne odgovara to sruse i uniste.

ODGOVORITE
Name

NN

02.08.2017 16:30

To je očigledna sprega vlasti, korporacija i banaka. Na našem tržištu ne postoji ništa što je pod ingerencijom države ili entiteta. Kompletnu dužničku politiku vodi Evropa preko svojih posrednika koje sam već gore pomenuo. Postavljaju predsjednike i premijere koji su podobni za provođenje njihove imperatorske politike, odnosno politike jačeg. Ovdje imate zatvoreni krug između banaka i velikih korporacija koje su neuništiv instrument ojadjivanja malih i srednjih preduzeća, a samim tim naroda u cjelini. Kada se u ovu priču još dodaju Svjetska banka i MMF onda imate savršeni mehanizam za ekonomsko porobljavanje Balkanskih zemalja u cjelini.

ODGOVORITE