Позив грађанима да се чувају

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске позивају грађане да уколико је могуће што мање времена проводе на отвореном, посебно у најтоплијем дијелу дана.

Република Српска 02.08.2017 | 14:13
Позив грађанима да се чувају
Висока температура ових дана могла би да утиче на већину популације, наводе из Министарства и препоручују боравак у затвореним и расхлађеним просторијама, уздржавање од физичког напора, чешће туширање млаком водом и узимање што више течности.

"Ово се посебно односи на хроничне болеснике код којих се могу јавити појачане тегобе, али и симптоми попут главобоље, опште слабости, раздражљивости, исцрпљености, као и проблеми са спавањем. У том случају препоручљиво је да се одмах јаве љекару породичне медицине", наводи се у саопштењу.

Уколико постоји потреба за излазак ван куће, препорука је максимална заштита од УВ зрачења, боравак у хладу када год је то могуће, узимање веће количине течности, избјегавање алкохола и напитака са пуно кофеина и шећера, мањи, лаганији оброци током дана, као и коришћење широке, свијетле одјеће од природних материјала, шешира са широким ободом и сунчаних наочара.

Министарство здравља и социјалне заштите Српске посебно упозорава родитеље да у најтоплијем дијелу дана заштите своју дјецу, која често бораве напољу, да их, ни на кратко, не остављају саме у паркираним возилима, те да се придржавају свих препоручених мјера за заштиту од високе температуре.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пошаљите допис на праве адресе

02.08.2017 13:20

Па, свако нормалан иоле зна како треба да се понаша у овим данима. Овај позив ама баш ништа није рекао. Шта је са позивом Министарства да се са улице и грађевина повуку радници који су изложени топлотном удару на радном мјесту? Тај позив сте требали упутити приватницима и фирмама које обављају такву дјелатност, а не ово за бебе. Па свако нормалан неце властиту бебу излозити сунцу. Свашта! Допис ви пошаљите власницима, нису ваљда они изнад закона, држава мора да буде најјача, а не приватници.

ОДГОВОРИТЕ