Poziv građanima da se čuvaju

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske pozivaju građane da ukoliko je moguće što manje vremena provode na otvorenom, posebno u najtoplijem dijelu dana.

Republika Srpska 02.08.2017 | 14:13
Poziv građanima da se čuvaju
Visoka temperatura ovih dana mogla bi da utiče na većinu populacije, navode iz Ministarstva i preporučuju boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, uzdržavanje od fizičkog napora, češće tuširanje mlakom vodom i uzimanje što više tečnosti.

"Ovo se posebno odnosi na hronične bolesnike kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem. U tom slučaju preporučljivo je da se odmah jave ljekaru porodične medicine", navodi se u saopštenju.

Ukoliko postoji potreba za izlazak van kuće, preporuka je maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je to moguće, uzimanje veće količine tečnosti, izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji, laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle odjeće od prirodnih materijala, šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske posebno upozorava roditelje da u najtoplijem dijelu dana zaštite svoju djecu, koja često borave napolju, da ih, ni na kratko, ne ostavljaju same u parkiranim vozilima, te da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pošaljite dopis na prave adrese

02.08.2017 13:20

Pa, svako normalan iole zna kako treba da se ponaša u ovim danima. Ovaj poziv ama baš ništa nije rekao. Šta je sa pozivom Ministarstva da se sa ulice i građevina povuku radnici koji su izloženi toplotnom udaru na radnom mjestu? Taj poziv ste trebali uputiti privatnicima i firmama koje obavljaju takvu djelatnost, a ne ovo za bebe. Pa svako normalan nece vlastitu bebu izloziti suncu. Svašta! Dopis vi pošaljite vlasnicima, nisu valjda oni iznad zakona, država mora da bude najjača, a ne privatnici.

ODGOVORITE