ЛШ - Илиев: Живимо за ријетке подвиге!

Спортски директор Партизана о европској реалности првака Србије пред реванш сусрет са Олимпијакосом у Пиреју (сриједа, 20. 45).

Фудбал 02.08.2017 | 16:15
ЛШ - Илиев: Живимо за ријетке подвиге!
Стријелац у Њукаслу 2003. и члан прве поставе у Бриселу 2010, Ивица Илиев није спреман да се послије београдских 1:3 против Олимпијакоса одрекне сна о трећем пласману Партизана у Лигу шампиона, и то у размацима од седам година.

Спортски директор црно-бијелих и даље вјерује у пролаз у плеј-оф рунду квалификација за елитно такмичење, свјестан да је за тако нешто потребна и поприлична доза среће, коју Партизан није имао приликом жријеба трећег кола квалификација, као и да је возећи "југо" тешко побиједити оне који седе за воланима далеко моћнијих машина.

"Вјечити сам оптимиста, посебно као актер историјских, антологијских борби за Лигу шампиона, против Њукасла и Андерлехта. Актуелни резултат је неповољнији за нас него тада, али играћемо. Желим да видим игру какву смо у Београду приказали од 6. до 56. минута, између њиховог првог и другог гола, само сада морамо тако бар 90 минута. Мени је најбитније да су наши играчи увидјели да имају потенцијал да екипу као што је Олимпијакос ставе под притисак", рекао је Илиев новинарима који прате Партизан на гостовању у Атини.

"Морам да поновим да ми је засметало што је таква наша игра са неких страна обезвријеђена, причама како Олимпијакос није баш тако јак. Погледајмо мало какав је то клуб, какву традицију има, како годинама доминира у првенству Грчке, у коме игра четири-пет великих клубова. Подсјећам да је, рецимо, ПАОК прољетос прошао групну фазу Лиге Европе...".

"Мислим да смо на добром путу. Сигурно је и да смо у првој утакмици видјели неке лимите, али предстоји нам најмање још 90 минута борбе. То је једна утакмица, у којој и најбољи фудбалер на свијету може да подбаци".

Илиев се сложио са једном од теза објављених у медијима након прошлонедељне утакмице, да играчима Партизана недостају јаке утакмице.

"Док се такмичимо у Србији, за многе фудбалере мислимо да су недодирљиви. Када не одиграју добро у Европи, то не значи да они нису класа за Европу, већ да им је потребно више таквих, јаких утакмица. Када си супериоран, не размишљаш да има бољих и квалитетнијих од тебе".

Рецимо, Евертон, као једна од Партизанових узданица и јунака "вјечитих" дербија, непријатно је изненадио погријешивши код два Олимпијакосова гола, али Илиев га изузима од апсолутне кривице.

"То су грешке које се у Суперлиги не кажњавају. Евертон је погријешио у пасу, таквих грешака има милион током утакмице. Поента је шта послије. Ми смо анализом увидјели да је послије тога пет наших играча било иза лопте, а њихова два играча су нам дала гол".

Спортски директор црно-бијелих сигуран је да највећи адут у квалификацијама, које се играју током јула и августа, представља уиграност екипе.

"Ми смо направили најбољи могући план за играње у Европи, тако што смо задржали гро играча из претходне сезоне. Уигран тим, који је на папиру мање квалитетан, врло често је бољи од екипе која има четворицу-петорицу новајлија, којима је неопходан период адаптације. Међутим, имали смо несрећу да налетимо на најтежег могућег противника. Чак је и Будућност у жријебу за друго претколо била најтежи ривал. Прошле године смо као повлашћен клуб извукли Заглебје, из земље која је учесник европских и свјетских првенстава, која је била домаћин Европског првенства, улаже у фудбал...".

Партизаново улагање у будућност овог љета је био Сејдуба Сума, плаћен 1,6 милиона евра, али без протагонизма у првом дуелу са Олимпијакосом. То ће се, донекле и силом прилика, сигурно промијенити у реваншу.

"У настојању да се нешто направи, није ствар ни само у новчаним улагањима, гдје смо ми далеко иза конкуренције. Ми правимо фаму око једног трансфера и очекујемо да нам тај играч сам донесе не знам шта... А најбоље плаћени играч Партизана би у овом тиму Олимпијакоса био најслабије плаћен! И ни Олимпијакосу то не гарантује никакве велике успјехе у Европи, гдје су ствари мало отишле ван контроле...".

"Наш потенцијални ривал у плеј-офу Лиге Европе - то кажем ако у сриједу не прођемо, а ја увијек вјерујем да ћемо проћи - је Милан, који је у једном прелазном року потрошио 300 милиона евра. Замислите улагање од 300 милиона против улагања од два милиона? Колико је реално да ми возећи 'југо' побиједимо 'мерцедеса'? Реалност је да ми живимо за те подвиге, који се десе једном у седам или 10 година", закључио је Ивица Илиев.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар