LŠ - Iliev: Živimo za rijetke podvige!

Sportski direktor Partizana o evropskoj realnosti prvaka Srbije pred revanš susret sa Olimpijakosom u Pireju (srijeda, 20. 45).

Fudbal 02.08.2017 | 16:15
LŠ - Iliev: Živimo za rijetke podvige!
Strijelac u Njukaslu 2003. i član prve postave u Briselu 2010, Ivica Iliev nije spreman da se poslije beogradskih 1:3 protiv Olimpijakosa odrekne sna o trećem plasmanu Partizana u Ligu šampiona, i to u razmacima od sedam godina.

Sportski direktor crno-bijelih i dalje vjeruje u prolaz u plej-of rundu kvalifikacija za elitno takmičenje, svjestan da je za tako nešto potrebna i poprilična doza sreće, koju Partizan nije imao prilikom žrijeba trećeg kola kvalifikacija, kao i da je vozeći "jugo" teško pobijediti one koji sede za volanima daleko moćnijih mašina.

"Vječiti sam optimista, posebno kao akter istorijskih, antologijskih borbi za Ligu šampiona, protiv Njukasla i Anderlehta. Aktuelni rezultat je nepovoljniji za nas nego tada, ali igraćemo. Želim da vidim igru kakvu smo u Beogradu prikazali od 6. do 56. minuta, između njihovog prvog i drugog gola, samo sada moramo tako bar 90 minuta. Meni je najbitnije da su naši igrači uvidjeli da imaju potencijal da ekipu kao što je Olimpijakos stave pod pritisak", rekao je Iliev novinarima koji prate Partizan na gostovanju u Atini.

"Moram da ponovim da mi je zasmetalo što je takva naša igra sa nekih strana obezvrijeđena, pričama kako Olimpijakos nije baš tako jak. Pogledajmo malo kakav je to klub, kakvu tradiciju ima, kako godinama dominira u prvenstvu Grčke, u kome igra četiri-pet velikih klubova. Podsjećam da je, recimo, PAOK proljetos prošao grupnu fazu Lige Evrope...".

"Mislim da smo na dobrom putu. Sigurno je i da smo u prvoj utakmici vidjeli neke limite, ali predstoji nam najmanje još 90 minuta borbe. To je jedna utakmica, u kojoj i najbolji fudbaler na svijetu može da podbaci".

Iliev se složio sa jednom od teza objavljenih u medijima nakon prošlonedeljne utakmice, da igračima Partizana nedostaju jake utakmice.

"Dok se takmičimo u Srbiji, za mnoge fudbalere mislimo da su nedodirljivi. Kada ne odigraju dobro u Evropi, to ne znači da oni nisu klasa za Evropu, već da im je potrebno više takvih, jakih utakmica. Kada si superioran, ne razmišljaš da ima boljih i kvalitetnijih od tebe".

Recimo, Everton, kao jedna od Partizanovih uzdanica i junaka "vječitih" derbija, neprijatno je iznenadio pogriješivši kod dva Olimpijakosova gola, ali Iliev ga izuzima od apsolutne krivice.

"To su greške koje se u Superligi ne kažnjavaju. Everton je pogriješio u pasu, takvih grešaka ima milion tokom utakmice. Poenta je šta poslije. Mi smo analizom uvidjeli da je poslije toga pet naših igrača bilo iza lopte, a njihova dva igrača su nam dala gol".

Sportski direktor crno-bijelih siguran je da najveći adut u kvalifikacijama, koje se igraju tokom jula i avgusta, predstavlja uigranost ekipe.

"Mi smo napravili najbolji mogući plan za igranje u Evropi, tako što smo zadržali gro igrača iz prethodne sezone. Uigran tim, koji je na papiru manje kvalitetan, vrlo često je bolji od ekipe koja ima četvoricu-petoricu novajlija, kojima je neophodan period adaptacije. Međutim, imali smo nesreću da naletimo na najtežeg mogućeg protivnika. Čak je i Budućnost u žrijebu za drugo pretkolo bila najteži rival. Prošle godine smo kao povlašćen klub izvukli Zaglebje, iz zemlje koja je učesnik evropskih i svjetskih prvenstava, koja je bila domaćin Evropskog prvenstva, ulaže u fudbal...".

Partizanovo ulaganje u budućnost ovog ljeta je bio Sejduba Suma, plaćen 1,6 miliona evra, ali bez protagonizma u prvom duelu sa Olimpijakosom. To će se, donekle i silom prilika, sigurno promijeniti u revanšu.

"U nastojanju da se nešto napravi, nije stvar ni samo u novčanim ulaganjima, gdje smo mi daleko iza konkurencije. Mi pravimo famu oko jednog transfera i očekujemo da nam taj igrač sam donese ne znam šta... A najbolje plaćeni igrač Partizana bi u ovom timu Olimpijakosa bio najslabije plaćen! I ni Olimpijakosu to ne garantuje nikakve velike uspjehe u Evropi, gdje su stvari malo otišle van kontrole...".

"Naš potencijalni rival u plej-ofu Lige Evrope - to kažem ako u srijedu ne prođemo, a ja uvijek vjerujem da ćemo proći - je Milan, koji je u jednom prelaznom roku potrošio 300 miliona evra. Zamislite ulaganje od 300 miliona protiv ulaganja od dva miliona? Koliko je realno da mi vozeći 'jugo' pobijedimo 'mercedesa'? Realnost je da mi živimo za te podvige, koji se dese jednom u sedam ili 10 godina", zaključio je Ivica Iliev.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar