Анализа: Љето кад је Звезда зарадила (бар) 10,5 милиона!

На тачно 30 дана до краја прелазног рока за фудбалере у већини европских земаља, Црвена звезда је направила профит од 8,9 милиона евра на доласцима и одласцима играча, без процената од наредних трансфера продатих првотимаца.

Фудбал 02.08.2017 | 19:45
Анализа: Љето кад је Звезда зарадила (бар) 10,5 милиона!
Истеком 31. јула 2017. године, до када се (додуше незванично) Манчестер сити обавезао да уплати комплетних 5,5 милиона евра на рачун Црвене звезде, формално је обављен трансфер браће Луке (18) и Ивана Илића (16) у редове енглеског клуба.

То, такође, значи да је Црвена звезда продајом својих фудбалера овог лета зарадила око 10,5 милиона евра, јер су пре двојице младих Нишлија клуб напустили Михаило Ристић (Краснодар, 2.000.000), Срђан Плавшић (Спарта Праг, 1.300.000) и Филип Манојловић (Хетафе, 1.250.000).

Ове суме су незваничне и у коначан збир нису урачунати проценти које је Црвена звезда добила од наредних продаја својих сада већ бивших фудбалера.

За разлику од Ристића, Плавшића и Манојловића, браћа Илић неће напустити Београд, већ ће наставити да играју за Црвену звезду бар до 17. марта 2019. године када ће млађи од њих двојице, Иван, напунити 18 година.

Тај момак иначе је званично најмлађи дебитант у историји Црвене звезде.

Илићи морају да играју 25 пута ове сезоне

Црвена звезда успела је у преговорима са Манчестер ситијем да подигне обештећење са три на пет и по милиона евра, али је морала да се обавеже и да ће старији, Лука Илић, забележити најмање 15 наступа за први тим ове сезоне, а млађи, Иван, десет. Лука је уласком у игру у мечу са Флоријаном у 90. минуту забележио прву рецку.

Генерални директор клуба, Звездан Терзић, већ је најавио да ће део новца после уплате из Манчестера бити одвојен за договор са "Агробанком", која је према његовим речима пристала да отпише половину дуга црвено-белих од 13,8 милиона евра под условом да клуб у наредних годину и по дана уплати половину - 6,9 милиона.

Део од поменутих 10,5 милиона, Црвена звезда је већ потрошила на нове играче који су коштали незванично 1,6 милиона евра: Александар Пашић 750.000, Бранко Јовичић 500.000, Милан Родић 250.000 и Марко Гобељић 100.000, док је Срђан Бабић позајмљен.

То значи да су црвено-бели на округло 30 дана до истека прелазног рока у већем делу европских земаља направили профит од око 8,9 милиона евра.

Претпоставка је да ће клуб напустити још неки од првотимаца, а понуду наводно има први странац-капитен у историји клуба, Мичел Доналд, мада би - ако би могао да бира - тренер Владан Милојевић вероватно више волео да клуб прода неког другог странца, рецимо Џона Руиза.

Међутим, велико број играча који долази у Звезду константно годинама уназад, значи и велики број растанака на којима клуб нема финансијске користи осим евентуално отписа дела уговора у замену за "чисте папире". 

Звезда је на продаји петорице играча зарадилиа нешто преко десет милиона евра, али су у исто време без обештећења свлачионицу подно северне трибине Стадиона "Рајко Митић" напустили Милан Павков, Владимир Јововић, Срђан Вујаклија, Филип Станковић, Марко Петковић, Драшко Ђорђевић, Александар Луковић, Калид Аучо, Немања Супић и Петар Орландић.

Из ове повеће групе играча само бивши капитени, Петковић и Луковић, могу да кажу да су оставили траг на "Маракани".

Црвена звезда према уговору са генералним спонзором, руском компанијом "Газпром", инкасира 4,5 милиона евра сваке године. Терзић је недавно говорио о потреби да се тај уговор продужи и "појача".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар