Analiza: Ljeto kad je Zvezda zaradila (bar) 10,5 miliona!

Na tačno 30 dana do kraja prelaznog roka za fudbalere u većini evropskih zemalja, Crvena zvezda je napravila profit od 8,9 miliona evra na dolascima i odlascima igrača, bez procenata od narednih transfera prodatih prvotimaca.

Fudbal 02.08.2017 | 19:45
Analiza: Ljeto kad je Zvezda zaradila (bar) 10,5 miliona!
Istekom 31. jula 2017. godine, do kada se (doduše nezvanično) Mančester siti obavezao da uplati kompletnih 5,5 miliona evra na račun Crvene zvezde, formalno je obavljen transfer braće Luke (18) i Ivana Ilića (16) u redove engleskog kluba.

To, takođe, znači da je Crvena zvezda prodajom svojih fudbalera ovog leta zaradila oko 10,5 miliona evra, jer su pre dvojice mladih Nišlija klub napustili Mihailo Ristić (Krasnodar, 2.000.000), Srđan Plavšić (Sparta Prag, 1.300.000) i Filip Manojlović (Hetafe, 1.250.000).

Ove sume su nezvanične i u konačan zbir nisu uračunati procenti koje je Crvena zvezda dobila od narednih prodaja svojih sada već bivših fudbalera.

Za razliku od Ristića, Plavšića i Manojlovića, braća Ilić neće napustiti Beograd, već će nastaviti da igraju za Crvenu zvezdu bar do 17. marta 2019. godine kada će mlađi od njih dvojice, Ivan, napuniti 18 godina.

Taj momak inače je zvanično najmlađi debitant u istoriji Crvene zvezde.

Ilići moraju da igraju 25 puta ove sezone

Crvena zvezda uspela je u pregovorima sa Mančester sitijem da podigne obeštećenje sa tri na pet i po miliona evra, ali je morala da se obaveže i da će stariji, Luka Ilić, zabeležiti najmanje 15 nastupa za prvi tim ove sezone, a mlađi, Ivan, deset. Luka je ulaskom u igru u meču sa Florijanom u 90. minutu zabeležio prvu recku.

Generalni direktor kluba, Zvezdan Terzić, već je najavio da će deo novca posle uplate iz Mančestera biti odvojen za dogovor sa "Agrobankom", koja je prema njegovim rečima pristala da otpiše polovinu duga crveno-belih od 13,8 miliona evra pod uslovom da klub u narednih godinu i po dana uplati polovinu - 6,9 miliona.

Deo od pomenutih 10,5 miliona, Crvena zvezda je već potrošila na nove igrače koji su koštali nezvanično 1,6 miliona evra: Aleksandar Pašić 750.000, Branko Jovičić 500.000, Milan Rodić 250.000 i Marko Gobeljić 100.000, dok je Srđan Babić pozajmljen.

To znači da su crveno-beli na okruglo 30 dana do isteka prelaznog roka u većem delu evropskih zemalja napravili profit od oko 8,9 miliona evra.

Pretpostavka je da će klub napustiti još neki od prvotimaca, a ponudu navodno ima prvi stranac-kapiten u istoriji kluba, Mičel Donald, mada bi - ako bi mogao da bira - trener Vladan Milojević verovatno više voleo da klub proda nekog drugog stranca, recimo Džona Ruiza.

Međutim, veliko broj igrača koji dolazi u Zvezdu konstantno godinama unazad, znači i veliki broj rastanaka na kojima klub nema finansijske koristi osim eventualno otpisa dela ugovora u zamenu za "čiste papire". 

Zvezda je na prodaji petorice igrača zaradilia nešto preko deset miliona evra, ali su u isto vreme bez obeštećenja svlačionicu podno severne tribine Stadiona "Rajko Mitić" napustili Milan Pavkov, Vladimir Jovović, Srđan Vujaklija, Filip Stanković, Marko Petković, Draško Đorđević, Aleksandar Luković, Kalid Aučo, Nemanja Supić i Petar Orlandić.

Iz ove poveće grupe igrača samo bivši kapiteni, Petković i Luković, mogu da kažu da su ostavili trag na "Marakani".

Crvena zvezda prema ugovoru sa generalnim sponzorom, ruskom kompanijom "Gazprom", inkasira 4,5 miliona evra svake godine. Terzić je nedavno govorio o potrebi da se taj ugovor produži i "pojača".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar