Анализа: Нешто је труло на Стамфорд Бриџу...!

Конте остао на 17 играча! Како је баш 26 прекобројних? Зашто је Матић продат Јунајтеду? Челсијево бизарно пословање овог лета могло би опасно да се обије о главу свима у клубу.

Фудбал 02.08.2017 | 23:35
Анализа: Нешто је труло на Стамфорд Бриџу...!
Пораз од Интера у последњој припремној утакмици пред почетак сезоне натерала је Антонија Контеа да отвори „Пандорину кутију“ и јавно се пожали на велике проблеме са којима се суочава овог лета. 

Жалио се тренер енглеског шампиона на недостатак играчког кадра, на умор и то што је све утакмице на предсезонској турнеји морао да одигра практично с истим играчима, чиме је покушао да оправда слабу игру, лоше резултате и индиректно поткачи Романа Абрамовича. 

Да је нешто труло на Стамфорд Бриџу говори и то да је десет дана пре почетка сезоне Челси остао само са 17 првотимаца у ротацији (?!), што је отворило бројна питања:

- Да ли је баш 26 играча прекобројно?

- Да ли је Немања Матић морао да оде и ако јесте - зашто је продат Јунајтеду? 

- Ко контролише трансфер политику у клубу: Конте, Еманело или неко трећи (читај: Марина Грановскаја)?

Одавно је постало тренд да сваки тренер жели бар двојицу квалитетних играча на свакој позицији у тиму. Челси не само да нема тај луксуз, већ је у ситуацији да се Еден Азар и Тјемуе Бакајоко опорављају од тешких повреда, да је Дијего Коста неупотребљив јер је од краја сезоне прецртан, те да је Педро недавно доживео вишеструку фрактуру носа и да вероватно неће стићи да се опорави за почетак сезоне (меч против Арсенала 6. августа, Комјунити Шилд). 

СВЕ КВОТЕ ЗА МЕЧ ЧЕЛСИ - АРСЕНАЛ

Као што је познато, Челси је овог лета утрошио преко 140.000.000 евра на три велика појачања. Алваро Мората је нови рекордер клуба (65.000.000 обештећење + 15.000.000 бонуси), Тјемуе Бакајоко је плаћен 40.000.000 евра, док је за Антонија Ридигераискеширано 35.000.000 евра. Вилија Кабаљера, упркос годинама и искуству, не можемо да рачунамо у појачања, пошто је велико питање колико ће утакмица уопште одиграти поред неприкосновеног Тиба Куртое. 

Даље, укључујући и оне који су послати на позајмице, Челси је овог лета досад отпремио чак 26 фудбалера! И ту укључујемо продају Немање Матића у Манчестер јунајтед, те одласке Нејтана Акеа, Курта Зуме, Асмира Беговића... 

Педантни британски статистичари извукли су податак да је Челси у минулих пет сезона на позајмицу послао чак 87 фудбалера! Познато је да је Челси годинама уназад успевао да приволи бројне европске и светске таленте на Стамфорд Бриџ, али ни шачица истих није добила шансу. Зашто? Тешко да и одговорни у Западном Лондону имају одговор. Било како, податак који сигурно може да забрине све у клубу. 

Непуних пет дана пре битке за први трофеј у сезони Антонио Конте нема адекватне замене за Алонса и Мозеса (Аспиликуета је ту, али је виђен искључиво као штопер, док Бабачека да оде са Стамфорда), алтернатива Кантеу и Фабрегасу је недовољно искусни Луис Бејкер, док због Азарове повреде Мората мора да игра на левом крилу (?!), а Батшуаји као центарфор. Што доводи до закључка да Конте нема ни довољно играча да нормално састави офанзивни ред...

Продаја Немање Матића Манчестер јунајтеду оправдана је тиме да је клуб желео српском асу да учини услугу и тако му се захвали за све што је урадио у освајању две титуле у последње три године. Причало се о томе да је Челси хтео Матића да прода искључиво Јувентусу, али да је жеља сада најскупље плаћеног спрског фудбалера у историји фудбала била само - Олд Трафорд. 

Многима и даље није јасно - зашто је Матић продат? Откако се вратио у Челси, Немања Матић имао је више пресечених додавања и стартова од свих фудбалера Челсија и Јунајтеда, Пол Погба ће сада имати више слободе да иде у офанзиву, а Жозе Мурињо није недавно Србина описао као „играча Мурињовог калибра“ без разлога. 

Истина, прошле сезоне није личио на оног „Паука“ који је редно хапсио противничке фудбалере, отимао им лопте и малтретирао их на сваком делићу терена али је у тандему са Н'Голом Кантеом чинио јако квалитетан тандем. Шампионски. Матићева продаја јесте „покривена“ куповином Тјемуеа Бакајока, али услед одлазака Лофтус Чика и Чалобе, Конте сада мора да купи још једног играча у срцу везног реда. Прича се о Данију Дринквотеру, али чини се да би евентуална његова куповина била корак у погрешном смеру за Плавце. 

Што се Бакајока тиче, једна одлична сезона у Монаку препоручила га је Челсију, али критичари су и даље мишљења да је то „мачка у џаку“. 

У ситуацији када се Јунајтед озбиљно спрема за повратак на врх енглеског, па чак и европског фудбала, да ли је паметно продати једног од најважнијих играча директном ривалу? Не! Управо овакво пословање могло би Челсију жестоко да се обије о главу у сезони одбране титуле и повратка у Лигу шампиона. 

Антонио Конте свакако не може да буде срећан. Пре свега зато што није успео да доведе Лукакуа, Алвеса, Бонућија, Мендија, Данила (...), али и зато што му и даље нису доведена појачања са личног списка (Кандрева, Сандро, Љоренте...). 

Док су остали конкуренти за титулу извукли змије из џепа и зацементирали саставе, Челси грца и у последњих месец дана прелазног рока улази с паничним намерама да се појача.

Због тога се и поставља логично питање - ко води главну реч по питању вођења трансфер политике у клубу? Лаици би рекли да је то Конте, с обзиром да је недавно продужио уговор на још две године, након тихог штрајка и претњи одласком. Изнад Италијана је Мајкл Еманело, који води неку своју причу, док је изнад свих њих десна рука Романа Абрамовича и дама од поверења Марина Грановскаја. И прошлог лета кружила је прича о Контеовомнезадовољству пословањем на пијаци, због тога што су доведени играчи који нису били на његовом списку.

То није ништа ново у Челсију, или клубовима у које су разни милијардери уложили силан новац. Јер, иако постоје људи чија су задужења бављење куповинама и продајама играча, увек су власници ти који имају завршну реч.

У Челсију је већ било неколико таквих примера (Шевченко, Торес, Луиз, Батшуаји...).

Сезона још није почела, а Челси се већ налази у незавидној ситуацији... 

ЧЕЛСИЈЕВИ ИГРАЧИ НА ПОЗАЈМИЦАМА

Курт Зума (Стоук), Рубен Лофтус Чик (Кристал Палас), Тами Абрахам (Свонси), Изи Браун(Брајтон), Кејси Палмер (Хадерсфилд), Лукас Пијазон (Фулам), Мет Мијазга (Витесе), Ола Аина(Хал), Ике Угбо (Барнсли), Џамал Блекмен (Шефилд Јунајтед), Томас Калас (Фулам), Мајкл Хектор (Хал), Данило Пантић (Партизан), Џеј Да Силва (Чарлтон), Бредли Колинс (Форест Грин), Фанкати Дабо (Витесе), Чарли Колкет (Витесе), Мејсон Маунт (Витесе), Марко ван Гинкел(ПСВ Ајндховен), Тод Кејн (Гронинген), Хозимар Квинтеро (Ростов), Нејтан Бакстер(Вокинг), Џаред Томпсон (Чипенхем), Викторијен Ангбан (Васланд Беверен)...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар