Analiza: Nešto je trulo na Stamford Bridžu...!

Konte ostao na 17 igrača! Kako je baš 26 prekobrojnih? Zašto je Matić prodat Junajtedu? Čelsijevo bizarno poslovanje ovog leta moglo bi opasno da se obije o glavu svima u klubu.

Fudbal 02.08.2017 | 23:35
Analiza: Nešto je trulo na Stamford Bridžu...!
Poraz od Intera u poslednjoj pripremnoj utakmici pred početak sezone naterala je Antonija Kontea da otvori „Pandorinu kutiju“ i javno se požali na velike probleme sa kojima se suočava ovog leta. 

Žalio se trener engleskog šampiona na nedostatak igračkog kadra, na umor i to što je sve utakmice na predsezonskoj turneji morao da odigra praktično s istim igračima, čime je pokušao da opravda slabu igru, loše rezultate i indirektno potkači Romana Abramoviča. 

Da je nešto trulo na Stamford Bridžu govori i to da je deset dana pre početka sezone Čelsi ostao samo sa 17 prvotimaca u rotaciji (?!), što je otvorilo brojna pitanja:

- Da li je baš 26 igrača prekobrojno?

- Da li je Nemanja Matić morao da ode i ako jeste - zašto je prodat Junajtedu? 

- Ko kontroliše transfer politiku u klubu: Konte, Emanelo ili neko treći (čitaj: Marina Granovskaja)?

Odavno je postalo trend da svaki trener želi bar dvojicu kvalitetnih igrača na svakoj poziciji u timu. Čelsi ne samo da nema taj luksuz, već je u situaciji da se Eden Azar i Tjemue Bakajoko oporavljaju od teških povreda, da je Dijego Kosta neupotrebljiv jer je od kraja sezone precrtan, te da je Pedro nedavno doživeo višestruku frakturu nosa i da verovatno neće stići da se oporavi za početak sezone (meč protiv Arsenala 6. avgusta, Komjuniti Šild). 

SVE KVOTE ZA MEČ ČELSI - ARSENAL

Kao što je poznato, Čelsi je ovog leta utrošio preko 140.000.000 evra na tri velika pojačanja. Alvaro Morata je novi rekorder kluba (65.000.000 obeštećenje + 15.000.000 bonusi), Tjemue Bakajoko je plaćen 40.000.000 evra, dok je za Antonija Ridigeraiskeširano 35.000.000 evra. Vilija Kabaljera, uprkos godinama i iskustvu, ne možemo da računamo u pojačanja, pošto je veliko pitanje koliko će utakmica uopšte odigrati pored neprikosnovenog Tiba Kurtoe. 

Dalje, uključujući i one koji su poslati na pozajmice, Čelsi je ovog leta dosad otpremio čak 26 fudbalera! I tu uključujemo prodaju Nemanje Matića u Mančester junajted, te odlaske Nejtana Akea, Kurta Zume, Asmira Begovića... 

Pedantni britanski statističari izvukli su podatak da je Čelsi u minulih pet sezona na pozajmicu poslao čak 87 fudbalera! Poznato je da je Čelsi godinama unazad uspevao da privoli brojne evropske i svetske talente na Stamford Bridž, ali ni šačica istih nije dobila šansu. Zašto? Teško da i odgovorni u Zapadnom Londonu imaju odgovor. Bilo kako, podatak koji sigurno može da zabrine sve u klubu. 

Nepunih pet dana pre bitke za prvi trofej u sezoni Antonio Konte nema adekvatne zamene za Alonsa i Mozesa (Aspilikueta je tu, ali je viđen isključivo kao štoper, dok Babačeka da ode sa Stamforda), alternativa Kanteu i Fabregasu je nedovoljno iskusni Luis Bejker, dok zbog Azarove povrede Morata mora da igra na levom krilu (?!), a Batšuaji kao centarfor. Što dovodi do zaključka da Konte nema ni dovoljno igrača da normalno sastavi ofanzivni red...

Prodaja Nemanje Matića Mančester junajtedu opravdana je time da je klub želeo srpskom asu da učini uslugu i tako mu se zahvali za sve što je uradio u osvajanju dve titule u poslednje tri godine. Pričalo se o tome da je Čelsi hteo Matića da proda isključivo Juventusu, ali da je želja sada najskuplje plaćenog sprskog fudbalera u istoriji fudbala bila samo - Old Traford. 

Mnogima i dalje nije jasno - zašto je Matić prodat? Otkako se vratio u Čelsi, Nemanja Matić imao je više presečenih dodavanja i startova od svih fudbalera Čelsija i Junajteda, Pol Pogba će sada imati više slobode da ide u ofanzivu, a Žoze Murinjo nije nedavno Srbina opisao kao „igrača Murinjovog kalibra“ bez razloga. 

Istina, prošle sezone nije ličio na onog „Pauka“ koji je redno hapsio protivničke fudbalere, otimao im lopte i maltretirao ih na svakom deliću terena ali je u tandemu sa N'Golom Kanteom činio jako kvalitetan tandem. Šampionski. Matićeva prodaja jeste „pokrivena“ kupovinom Tjemuea Bakajoka, ali usled odlazaka Loftus Čika i Čalobe, Konte sada mora da kupi još jednog igrača u srcu veznog reda. Priča se o Daniju Drinkvoteru, ali čini se da bi eventualna njegova kupovina bila korak u pogrešnom smeru za Plavce. 

Što se Bakajoka tiče, jedna odlična sezona u Monaku preporučila ga je Čelsiju, ali kritičari su i dalje mišljenja da je to „mačka u džaku“. 

U situaciji kada se Junajted ozbiljno sprema za povratak na vrh engleskog, pa čak i evropskog fudbala, da li je pametno prodati jednog od najvažnijih igrača direktnom rivalu? Ne! Upravo ovakvo poslovanje moglo bi Čelsiju žestoko da se obije o glavu u sezoni odbrane titule i povratka u Ligu šampiona. 

Antonio Konte svakako ne može da bude srećan. Pre svega zato što nije uspeo da dovede Lukakua, Alvesa, Bonućija, Mendija, Danila (...), ali i zato što mu i dalje nisu dovedena pojačanja sa ličnog spiska (Kandreva, Sandro, Ljorente...). 

Dok su ostali konkurenti za titulu izvukli zmije iz džepa i zacementirali sastave, Čelsi grca i u poslednjih mesec dana prelaznog roka ulazi s paničnim namerama da se pojača.

Zbog toga se i postavlja logično pitanje - ko vodi glavnu reč po pitanju vođenja transfer politike u klubu? Laici bi rekli da je to Konte, s obzirom da je nedavno produžio ugovor na još dve godine, nakon tihog štrajka i pretnji odlaskom. Iznad Italijana je Majkl Emanelo, koji vodi neku svoju priču, dok je iznad svih njih desna ruka Romana Abramoviča i dama od poverenja Marina Granovskaja. I prošlog leta kružila je priča o Konteovomnezadovoljstvu poslovanjem na pijaci, zbog toga što su dovedeni igrači koji nisu bili na njegovom spisku.

To nije ništa novo u Čelsiju, ili klubovima u koje su razni milijarderi uložili silan novac. Jer, iako postoje ljudi čija su zaduženja bavljenje kupovinama i prodajama igrača, uvek su vlasnici ti koji imaju završnu reč.

U Čelsiju je već bilo nekoliko takvih primera (Ševčenko, Tores, Luiz, Batšuaji...).

Sezona još nije počela, a Čelsi se već nalazi u nezavidnoj situaciji... 

ČELSIJEVI IGRAČI NA POZAJMICAMA

Kurt Zuma (Stouk), Ruben Loftus Čik (Kristal Palas), Tami Abraham (Svonsi), Izi Braun(Brajton), Kejsi Palmer (Hadersfild), Lukas Pijazon (Fulam), Met Mijazga (Vitese), Ola Aina(Hal), Ike Ugbo (Barnsli), Džamal Blekmen (Šefild Junajted), Tomas Kalas (Fulam), Majkl Hektor (Hal), Danilo Pantić (Partizan), Džej Da Silva (Čarlton), Bredli Kolins (Forest Grin), Fankati Dabo (Vitese), Čarli Kolket (Vitese), Mejson Maunt (Vitese), Marko van Ginkel(PSV Ajndhoven), Tod Kejn (Groningen), Hozimar Kvintero (Rostov), Nejtan Bakster(Voking), Džared Tompson (Čipenhem), Viktorijen Angban (Vasland Beveren)...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar