БиХ ће одговорити Хрватској

Загреб је драстично, са 12 на 270 еура, повећао таксе на контролу хране коју увози из сусједних држава међу којима је и БиХ, а које нису чланице Европске уније. Министар спољне трговине БиХ Мирко Шаровић најавио је у изјави Слообдној Босни адекватан одговор БиХ и других држава погођених овом дискриминаторском мјером.

Босна и Херцеговина 02.08.2017 | 10:48
БиХ ће одговорити Хрватској
„Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора проћи фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и БиХ, и повећале таксе које су 22 пута више од досадашњих", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, то практично значи да ће воће и поврће увезено из БиХ и других држава регије бити скупље на хрватским пијацама, односно да ће бити мање конкуретно у односу на воће и поврће произведено у Хрватској.

"Ријеч је о класичној мјери ванцаринске баријере којом Хрватска покушава заштитити домаће произвођаче, а што је у директној супротности с потписаним условима слободне трговине", рекао је Шаровић, додајући да се ова мјера односи на све државе регије и да је несумњиво усмјерана првенствено против Србије, која има најзначајнију производњу воћа и поврћа на Балкану.

"БиХ је објективно у овом српско-хрватском трговинском рату колетерална жртва јер не представља пријетњу хрватским произвођачима воћа и поврћа због чије је заштите ова мјера и уведена", казао је он.

Према управо објављеним подацима, којима се ових дана похвалио и предсједник Србије Александар Вучић, Србија од априла ове године први пут у историји биљежи суфицит у трговини с Хрватском, што значи да Хрватска више увози из Србије него што у њу извози.

Ради се о значајном преокрету, који се претходних година чинио скоро незамисливим, с обзиром на то да је Хрватска свих ових година редовно биљежила изразити суфицит у трговини са Србијом. Но хрватски се суфицит полако топио да би се у априлу суфицит претворио у дефицит.

Са свим осталим државама у регији, међу којим је и БиХ, Хрватска има трговински суфицит, па је дакле сасвим логично извести закључак да је уведена мјера првенствено усмјерена против главног конкурента - Србије.

Шаровић каже да ће БиХ реаговати на одлуку хрватске владе за коју сматра да није у складу са правилма заједничке политике ЕУ у области прољопривредне производње.

"Данас ћемо се консултовати са надлежним агенцијама у БиХ а разговарат ћемо и са колегама у Србији и Македонији, како бисмо ускладили наш одговор. Преурањено је рећи какав ће бити наш одговор, али могу потврдити да ћемо заштитити наше пољопривредне произвођаче у истој мјери како их штити Хрватска“, рекао је Шаровић за „Слободну Босну“.

Министар Шаровић није желио ни потврдити али ни демантовати вијест да се најчешће помиње реципрочна контрамјера, што би значило да цијене фитосанитарне контроле буду идентичне и код увоза робе из Хватске у БиХ. Та се опција најчешће помиње у Србији, из чијег су министарства трговине јуче поручили - или договор, ако је Хрватска спремна да преиспита своју одлуку, или реципрочне мјере.

„Најбоље би било да ово питање решимо на билатералној основи, али уколико то не буде било могуће, онда остаје да проблем интернационализујемо и тражимо решења у оквиру Европске комисије. Заједно са коморама Македоније, Босне и Црне Горе ћемо данас радити на заједничком одговору“, казао је Марко Чадеж, предсједник Привредне коморе Србије.

(БН/СБ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

075

02.08.2017 09:00

Да будемо искрени, на нивоу БиХ ће највише штете имати пољопривредници из ентитета Р.Српска јер они највише извозе у Хрватску! Питам се гдје је сада "заштитник интереса Срба у БиХ(РС) Хрват" Драган Човић!?Ах да промакло ми, уз "краљицу Балкана" Колинду и Пленковића "суорганизатор Олује" је ове године предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

02.08.2017 09:24

Убезобразила се БХ дијаспора, окренули леђа матици Босни. Нема ово везе са Хрватима, све политичке функције у липој држе Госпини шкутори. Идентичан сценарио као и у Србији, све саме Бошње су им у врху владе, исти они што их је Тито "побио" све до једнога...

Name

Игор

02.08.2017 09:08

Ј вас ко стигне , кратко и јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

м

02.08.2017 10:00

А сада правац у Конзум 1.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

02.08.2017 10:31

Како то да смо ми што рекао народ "увијек доњи"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

док

02.08.2017 11:08

Џаба причаш Шаровићу.Знаш добро да Човић неће дозволити контра-мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ап

02.08.2017 12:52

Јадовани,себе и унучад обезбедили а народ ко је..е.Овце и даље гласају а они стварају тензије и пуне дзепове једни другима а народу понека кост пред изборе испод шатора ( ако има мјеста ) јер смо невиђени увлакачи.Кафићи пуни а родитељи или краду на будзету или на скелама и кад дођу дају дијеци 10 км да има сутра за кафу.Е то је свакодневница у РС.Свима нешто смета или држава или Додик а кафићи пуни као шибице а сви би на будзет јер су ОБРАЗОВАНИ.Завршили приватне факултете по селима па су сада менадзери.Е моја дијецо,бићете надничари као ваши родитељи и паћеници и продавати се за печење и ладно пиво и ходати крезави.То је слика просечног грађанина ( сељака ) у РС.

ОДГОВОРИТЕ