BiH će odgovoriti Hrvatskoj

Zagreb je drastično, sa 12 na 270 eura, povećao takse na kontrolu hrane koju uvozi iz susjednih država među kojima je i BiH, a koje nisu članice Evropske unije. Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović najavio je u izjavi Sloobdnoj Bosni adekvatan odgovor BiH i drugih država pogođenih ovom diskriminatorskom mjerom.

Bosna i Hercegovina 02.08.2017 | 10:48
BiH će odgovoriti Hrvatskoj
„Hrvatska je proširila spisak voća i povrća koje mora proći fitosanitarni nadzor na granici ako dolazi iz trećih zemalja, u koje se ubraja i BiH, i povećale takse koje su 22 puta više od dosadašnjih", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, to praktično znači da će voće i povrće uvezeno iz BiH i drugih država regije biti skuplje na hrvatskim pijacama, odnosno da će biti manje konkuretno u odnosu na voće i povrće proizvedeno u Hrvatskoj.

"Riječ je o klasičnoj mjeri vancarinske barijere kojom Hrvatska pokušava zaštititi domaće proizvođače, a što je u direktnoj suprotnosti s potpisanim uslovima slobodne trgovine", rekao je Šarović, dodajući da se ova mjera odnosi na sve države regije i da je nesumnjivo usmjerana prvenstveno protiv Srbije, koja ima najznačajniju proizvodnju voća i povrća na Balkanu.

"BiH je objektivno u ovom srpsko-hrvatskom trgovinskom ratu koleteralna žrtva jer ne predstavlja prijetnju hrvatskim proizvođačima voća i povrća zbog čije je zaštite ova mjera i uvedena", kazao je on.

Prema upravo objavljenim podacima, kojima se ovih dana pohvalio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbija od aprila ove godine prvi put u istoriji bilježi suficit u trgovini s Hrvatskom, što znači da Hrvatska više uvozi iz Srbije nego što u nju izvozi.

Radi se o značajnom preokretu, koji se prethodnih godina činio skoro nezamislivim, s obzirom na to da je Hrvatska svih ovih godina redovno bilježila izraziti suficit u trgovini sa Srbijom. No hrvatski se suficit polako topio da bi se u aprilu suficit pretvorio u deficit.

Sa svim ostalim državama u regiji, među kojim je i BiH, Hrvatska ima trgovinski suficit, pa je dakle sasvim logično izvesti zaključak da je uvedena mjera prvenstveno usmjerena protiv glavnog konkurenta - Srbije.

Šarović kaže da će BiH reagovati na odluku hrvatske vlade za koju smatra da nije u skladu sa pravilma zajedničke politike EU u oblasti proljoprivredne proizvodnje.

"Danas ćemo se konsultovati sa nadležnim agencijama u BiH a razgovarat ćemo i sa kolegama u Srbiji i Makedoniji, kako bismo uskladili naš odgovor. Preuranjeno je reći kakav će biti naš odgovor, ali mogu potvrditi da ćemo zaštititi naše poljoprivredne proizvođače u istoj mjeri kako ih štiti Hrvatska“, rekao je Šarović za „Slobodnu Bosnu“.

Ministar Šarović nije želio ni potvrditi ali ni demantovati vijest da se najčešće pominje recipročna kontramjera, što bi značilo da cijene fitosanitarne kontrole budu identične i kod uvoza robe iz Hvatske u BiH. Ta se opcija najčešće pominje u Srbiji, iz čijeg su ministarstva trgovine juče poručili - ili dogovor, ako je Hrvatska spremna da preispita svoju odluku, ili recipročne mjere.

„Najbolje bi bilo da ovo pitanje rešimo na bilateralnoj osnovi, ali ukoliko to ne bude bilo moguće, onda ostaje da problem internacionalizujemo i tražimo rešenja u okviru Evropske komisije. Zajedno sa komorama Makedonije, Bosne i Crne Gore ćemo danas raditi na zajedničkom odgovoru“, kazao je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije.

(BN/SB)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

075

02.08.2017 09:00

Da budemo iskreni, na nivou BiH će najviše štete imati poljoprivrednici iz entiteta R.Srpska jer oni najviše izvoze u Hrvatsku! Pitam se gdje je sada "zaštitnik interesa Srba u BiH(RS) Hrvat" Dragan Čović!?Ah da promaklo mi, uz "kraljicu Balkana" Kolindu i Plenkovića "suorganizator Oluje" je ove godine predsjednik HDZ BiH Dragan Čović!

ODGOVORITE
Name

Indijanac

02.08.2017 09:24

Ubezobrazila se BH dijaspora, okrenuli leđa matici Bosni. Nema ovo veze sa Hrvatima, sve političke funkcije u lipoj drže Gospini škutori. Identičan scenario kao i u Srbiji, sve same Bošnje su im u vrhu vlade, isti oni što ih je Tito "pobio" sve do jednoga...

Name

Igor

02.08.2017 09:08

J vas ko stigne , kratko i jasno.

ODGOVORITE
Name

m

02.08.2017 10:00

A sada pravac u Konzum 1.

ODGOVORITE
Name

рибар

02.08.2017 10:31

Како то да смо ми што рекао народ "увијек доњи"?

ODGOVORITE
Name

dok

02.08.2017 11:08

Džaba pričaš Šaroviću.Znaš dobro da Čović neće dozvoliti kontra-mjere.

ODGOVORITE
Name

ap

02.08.2017 12:52

Jadovani,sebe i unučad obezbedili a narod ko je..e.Ovce i dalje glasaju a oni stvaraju tenzije i pune dzepove jedni drugima a narodu poneka kost pred izbore ispod šatora ( ako ima mjesta ) jer smo neviđeni uvlakači.Kafići puni a roditelji ili kradu na budzetu ili na skelama i kad dođu daju dijeci 10 km da ima sutra za kafu.E to je svakodnevnica u RS.Svima nešto smeta ili država ili Dodik a kafići puni kao šibice a svi bi na budzet jer su OBRAZOVANI.Završili privatne fakultete po selima pa su sada menadzeri.E moja dijeco,bićete nadničari kao vaši roditelji i paćenici i prodavati se za pečenje i ladno pivo i hodati krezavi.To je slika prosečnog građanina ( seljaka ) u RS.

ODGOVORITE