Због суше штета до 400 милиона

Изразита суша, уз сњежне падавине и мраз који су почетком ове године нанијели велику штету пољопривреди, обиљежила ову производну годину, за коју се по низу параметара може рећи да је једна од најсложенијих у посљедњих пет година.

Република Српска 01.08.2017 | 21:19
Због суше штета до 400 милиона
"Имајући у виду падавине, које су два до четири пута мање од вишегодишњег просјека, већ сада се може закључити да је ово екстремно сушна година, а како се у августу и септембру најављују нови топлотни таласи и дефицит падавина, може се говорити о елементарној непогоди", наводе из Министарства пољопривреде.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, упутио је јуче Влади Српске и ресорном министарству захтјев за проглашење стања елементарне непогоде.

"Проглашењем стања елементарне непогоде због мраза и суше и надокнадом дијела штете, пољопривредним произвођачима бисте дали пријеко потребну помоћ за опстанак и наставак производње", поручио је Дојчиновић.

У захтјеву Дојчиновић наводи да се цјелокупна пољопривредна производња и воћарство РС у овој години суочавају са бројним проблемима и недаћама, почев од касних прољећних мразева, који су крајем априла нанијели велику штету воћним засадима.

Он је указао и на град, као и сушу, која ће, према најавама метеоролога, трајати и даље, због чега је, како наводи, опстанак воћарства и воћара РС под знаком питања.

"Ако желимо да одржимо воћарску производњу, морамо имати снажну подршку и помоћ Владе и ресорног министарства", истакао је Дојчиновић.

Досадашње процјене стручних служби Министарства говоре да ће обим производње кукуруза, индустријског и крмног биља, воћа и поврћа бити смањен за око 450.000 тона, што је око 40 одсто.

На неким површинама неће уопште бити рода, на некима ће род бити смањен за 50 одсто, док ће на једном дијелу површина посљедице бити мање.

"Негативне посљедице ће се осјетити и у сточарској производњи због драстичног умањења производње сточне хране, меса и млијека, те сточног фонда, а поред тога биће смањена понуда домаћих производа, што ће утицати на раст цијена и повећање увоза", истичу у Министарству.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара РС, каже да је нереално очекивати од надлежних да прогласе стање елементарне непогоде јер би онда морали да надокнаде сву штету која је настала, а која ће, према првим процјенама, до краја сезоне изаћи и на 400 милиона КМ.

"Мислим да је крајње некоректно причати о штети у воћарству, а не спомињати штету у ратарству, која је много већа. Воћари кукају да се осушило дрвеће, а шта је онда с кукурузом и осталим биљкама које се сију годишње. Знате ли колика је штета у производњи млијека, температуре су преко 40, стока одбија да једе и одмах имамо мање млијека, а то се не може надокнадити", истиче Усорац и додаје да су, када се све сабере, стигли црни дани за пољопривреду.

"Треба тражити од Министарства и Владе да учине шта могу, али ако се прогласи елементарна непогода, онда би морали све надокнадити, а од тога нема ништа. Треба да сједнемо и видимо како ће људи посијати на јесен, како ћемо одржати овај ниво производње. А генерално ова штета ће опет пасти на леђа нејаког сељака, што дио њих неће моћи да издржи", каже он.

Извор: БН/Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Купац

01.08.2017 20:41

Ста се имамо сикирати! Бице из увоза квалитетније и јефтиније. А ви це те ове године остати без могуцности куповања станова по Новом Саду и Београду, посто вазите за најбоље и најцесце купце.

ОДГОВОРИТЕ