Zbog suše šteta do 400 miliona

Izrazita suša, uz snježne padavine i mraz koji su početkom ove godine nanijeli veliku štetu poljoprivredi, obilježila ovu proizvodnu godinu, za koju se po nizu parametara može reći da je jedna od najsloženijih u posljednjih pet godina.

Republika Srpska 01.08.2017 | 21:19
Zbog suše šteta do 400 miliona
"Imajući u vidu padavine, koje su dva do četiri puta manje od višegodišnjeg prosjeka, već sada se može zaključiti da je ovo ekstremno sušna godina, a kako se u avgustu i septembru najavljuju novi toplotni talasi i deficit padavina, može se govoriti o elementarnoj nepogodi", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, uputio je juče Vladi Srpske i resornom ministarstvu zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode.

"Proglašenjem stanja elementarne nepogode zbog mraza i suše i nadoknadom dijela štete, poljoprivrednim proizvođačima biste dali prijeko potrebnu pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje", poručio je Dojčinović.

U zahtjevu Dojčinović navodi da se cjelokupna poljoprivredna proizvodnja i voćarstvo RS u ovoj godini suočavaju sa brojnim problemima i nedaćama, počev od kasnih proljećnih mrazeva, koji su krajem aprila nanijeli veliku štetu voćnim zasadima.

On je ukazao i na grad, kao i sušu, koja će, prema najavama meteorologa, trajati i dalje, zbog čega je, kako navodi, opstanak voćarstva i voćara RS pod znakom pitanja.

"Ako želimo da održimo voćarsku proizvodnju, moramo imati snažnu podršku i pomoć Vlade i resornog ministarstva", istakao je Dojčinović.

Dosadašnje procjene stručnih službi Ministarstva govore da će obim proizvodnje kukuruza, industrijskog i krmnog bilja, voća i povrća biti smanjen za oko 450.000 tona, što je oko 40 odsto.

Na nekim površinama neće uopšte biti roda, na nekima će rod biti smanjen za 50 odsto, dok će na jednom dijelu površina posljedice biti manje.

"Negativne posljedice će se osjetiti i u stočarskoj proizvodnji zbog drastičnog umanjenja proizvodnje stočne hrane, mesa i mlijeka, te stočnog fonda, a pored toga biće smanjena ponuda domaćih proizvoda, što će uticati na rast cijena i povećanje uvoza", ističu u Ministarstvu.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kaže da je nerealno očekivati od nadležnih da proglase stanje elementarne nepogode jer bi onda morali da nadoknade svu štetu koja je nastala, a koja će, prema prvim procjenama, do kraja sezone izaći i na 400 miliona KM.

"Mislim da je krajnje nekorektno pričati o šteti u voćarstvu, a ne spominjati štetu u ratarstvu, koja je mnogo veća. Voćari kukaju da se osušilo drveće, a šta je onda s kukuruzom i ostalim biljkama koje se siju godišnje. Znate li kolika je šteta u proizvodnji mlijeka, temperature su preko 40, stoka odbija da jede i odmah imamo manje mlijeka, a to se ne može nadoknaditi", ističe Usorac i dodaje da su, kada se sve sabere, stigli crni dani za poljoprivredu.

"Treba tražiti od Ministarstva i Vlade da učine šta mogu, ali ako se proglasi elementarna nepogoda, onda bi morali sve nadoknaditi, a od toga nema ništa. Treba da sjednemo i vidimo kako će ljudi posijati na jesen, kako ćemo održati ovaj nivo proizvodnje. A generalno ova šteta će opet pasti na leđa nejakog seljaka, što dio njih neće moći da izdrži", kaže on.

Izvor: BN/Nezavisne

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kupac

01.08.2017 22:41

Sta se imamo sikirati! Bice iz uvoza kvalitetnije i jeftinije. A vi ce te ove godine ostati bez mogucnosti kupovanja stanova po Novom Sadu i Beogradu, posto vazite za najbolje i najcesce kupce.

ODGOVORITE