Тендер за пасоше с новим условима

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ ускоро ће поново покренути отворени тендерски поступак за набавку пасошких књижица у коме ће бити измијењени услови на које су се жалили понуђачи на претходном тендеру због чега је он и поништен.

Босна и Херцеговина 01.08.2017 | 20:46
Тендер за пасоше с новим условима
''Основни критеријум у новом тендеру биће најнижа цијена. Другостепени орган није прихватио све жалбе оних који су уложили приговор на претходни тендер који је поништен. Неке су одбачене као неосноване. Оно што је прихваћено ми ћемо измијенити, а остаће оно што није. То ћемо анализирати у складу са рјешењем другостепеног органа и онда ћемо расписати нови тендер'', каже портпарол ИДДЕЕА Бранимир Гојковић.

Француска компанија "Џемалто" и аустријска "ОСТ" уложиле су жалбе на тендер за набавку пасошких књижица који је ИДДЕЕА БиХ расписала 5. јуна. Канцеларија за разматрање жалби БиХ је, одлучујући о жалби "Џемалта", закључила да ИДДЕЕА преферира одређеног добављача за којег има спознају да има неке машине.

Гојковић тврди да има довољно времена и да ће у наредних осам мјесеци бити потписан уговор са изабраним добављачем пасошких књижица.

Тај посао тренутно обавља фирма "Милбауер" са којом је потписан уговор до 21. марта 2018. године, а Гојковић тврди да тренутно нема застоја нити проблема у издавању пасоша. Послије истека тог уговора са новоизабраним понуђачем биће пописан четворогодишњи уговор о набавци пасоша.

''Нови поступак биће покренут у складу са Законом о јавним набавкама и рјешењем Канцеларије за разматрање жалби БиХ. Она је поништила претходни тендер прихватајући жалбе два заинтересована субјекта на тендерску документацију. Учинићемо све у циљу осигурања активне и правичне конкуренције у поступку јавне набавке'', рекао је Гојковић.

Упућени у проблематику са набавком пасоша, међутим, сматрају да улагање жалби на тендерску процедуру с обзиром на дуге и компликоване процедуре у тим случајевима може опет довести до пробијања рока за потписивање четворогодишњег уговора за набавку пасоша што је предвиђено за март 2018. године.

Тиме би била поновљена криза с почетка ове године када су дани одлучивали да ли ће грађани остати без пасоша. То би се и догодило да није пронађен излаз у виду потписивања једногодишњег уговора са "Милбауером". Тада је такође жалбе на расписане тендере подносила компанија "Џемалто".

Недавно је објављено и да компанија "Џемалто" припрема тужбу против ИДДЕЕА јер није испунила уговор у коме је наведено да ће послије избора бањалучке компаније "Милбауер" у марту, за мјесец бити расписан нови тендер за избор добављача пасошких књижица у наредне четири године. Тендер који је у међувремену поништен расписан је тек у јуну.

Зграда

Говорећи о расписивању тендера за изградњу објекат у којем би било сједиште ИДДЕЕА у Бањалуци, Бранимир Гојковић је рекао да су покренуте активности за наставак реализације тог вишегодишњег капиталног пројекта.

''Очекујемо рјешавање питања припремних радова на уређењу локације. Покушаћемо све како бисмо сачували грађевинску дозволу која важи до новембра'', рекао је Гојковић.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар