Tender za pasoše s novim uslovima

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH uskoro će ponovo pokrenuti otvoreni tenderski postupak za nabavku pasoških knjižica u kome će biti izmijenjeni uslovi na koje su se žalili ponuđači na prethodnom tenderu zbog čega je on i poništen.

Bosna i Hercegovina 01.08.2017 | 20:46
Tender za pasoše s novim uslovima
''Osnovni kriterijum u novom tenderu biće najniža cijena. Drugostepeni organ nije prihvatio sve žalbe onih koji su uložili prigovor na prethodni tender koji je poništen. Neke su odbačene kao neosnovane. Ono što je prihvaćeno mi ćemo izmijeniti, a ostaće ono što nije. To ćemo analizirati u skladu sa rješenjem drugostepenog organa i onda ćemo raspisati novi tender'', kaže portparol IDDEEA Branimir Gojković.

Francuska kompanija "Džemalto" i austrijska "OST" uložile su žalbe na tender za nabavku pasoških knjižica koji je IDDEEA BiH raspisala 5. juna. Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je, odlučujući o žalbi "Džemalta", zaključila da IDDEEA preferira određenog dobavljača za kojeg ima spoznaju da ima neke mašine.

Gojković tvrdi da ima dovoljno vremena i da će u narednih osam mjeseci biti potpisan ugovor sa izabranim dobavljačem pasoških knjižica.

Taj posao trenutno obavlja firma "Milbauer" sa kojom je potpisan ugovor do 21. marta 2018. godine, a Gojković tvrdi da trenutno nema zastoja niti problema u izdavanju pasoša. Poslije isteka tog ugovora sa novoizabranim ponuđačem biće popisan četvorogodišnji ugovor o nabavci pasoša.

''Novi postupak biće pokrenut u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i rješenjem Kancelarije za razmatranje žalbi BiH. Ona je poništila prethodni tender prihvatajući žalbe dva zainteresovana subjekta na tendersku dokumentaciju. Učinićemo sve u cilju osiguranja aktivne i pravične konkurencije u postupku javne nabavke'', rekao je Gojković.

Upućeni u problematiku sa nabavkom pasoša, međutim, smatraju da ulaganje žalbi na tendersku proceduru s obzirom na duge i komplikovane procedure u tim slučajevima može opet dovesti do probijanja roka za potpisivanje četvorogodišnjeg ugovora za nabavku pasoša što je predviđeno za mart 2018. godine.

Time bi bila ponovljena kriza s početka ove godine kada su dani odlučivali da li će građani ostati bez pasoša. To bi se i dogodilo da nije pronađen izlaz u vidu potpisivanja jednogodišnjeg ugovora sa "Milbauerom". Tada je takođe žalbe na raspisane tendere podnosila kompanija "Džemalto".

Nedavno je objavljeno i da kompanija "Džemalto" priprema tužbu protiv IDDEEA jer nije ispunila ugovor u kome je navedeno da će poslije izbora banjalučke kompanije "Milbauer" u martu, za mjesec biti raspisan novi tender za izbor dobavljača pasoških knjižica u naredne četiri godine. Tender koji je u međuvremenu poništen raspisan je tek u junu.

Zgrada

Govoreći o raspisivanju tendera za izgradnju objekat u kojem bi bilo sjedište IDDEEA u Banjaluci, Branimir Gojković je rekao da su pokrenute aktivnosti za nastavak realizacije tog višegodišnjeg kapitalnog projekta.

''Očekujemo rješavanje pitanja pripremnih radova na uređenju lokacije. Pokušaćemo sve kako bismo sačuvali građevinsku dozvolu koja važi do novembra'', rekao je Gojković.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar