ГП: Одбојкашице Србије крећу од Американки!

Женска репрезентација Србије у среду од девет сати по средњеевропском времену започиње учешће на завршном турниру Гран прија у кинеском Нанђингу.  Девојке, позлатио вам се Нанђинг! Олимпијске вицешампионке у среду ујутру почињу напад на трећу медаљу, а прво злато у Светском гранд прију, такмичењу које је пандан мушкој Светској лиги. САД, одмор, па Италија. Све о Ф6 у Кини.

Остали спортови 01.08.2017 | 18:00
ГП: Одбојкашице Србије крећу од Американки!
Први окршај наше одбојкашице имаће против селекције Сједињених Америчких Држава.

Изабранице селектора Зорана Терзића у четвртак су слободне, а у петак, такође од девет часова, играју против Италијанки.

У другој групи су Кина, Бразил и Холандија.

По две првопласиране селекције избориће пласман у полуфинале.

Најбоље одбојкашице Србије стигле су у Нанђинг, град од 8,3 милиона становника на истоку Кине, као олимпијске вицешампионке и тим са најбољим скором после прве фазе такмичења у такорећи "женској Светској лиги".

Светска одбојкашка федерација (ФИВБ) у многим експерименталним подухватима претходних година одлучила је да мушко и женско такмичење не зове истим именом, па тако многи Светски гран при не повезују са мушком Светском лигом.

Било како било, екипа коју и ове године води легендарни српски одбојкашки тренер Зоран Терзић, покушаће први пут у историји, после две бронзе из 2011. и 2013. године, да донесе Србији злато са такмичења које се спрема за јубиларну, 25. завршницу.

Противник Србије у мечу који ће у среду од 9 часова по нашем времену отворити Фајнал сикс турнир биће друга најтрофејнија нација у овом такмичењу - Сједињене Америчке Државе (ТВ Арена спорт 1).

Одбојкашице САД имаће мотив више да победе наш тим, због пораза у полуфиналу Олимпијских игара у Рију прошлог лета, када је Србија била боља у пет сетова. Пре тога, Американке су савладале наш тим у групи, у четири сета. У оквиру Светског гран прија, скор између САД и Србије је 5:2.

Наш селектор и девојке свесне су снаге Американки, као и чињенице да тај меч није елиминациони и да је могуће проћи даље и са једним поразом у групи, али су сви у српском тиму свесни и сопствених квалитета, као и чињенице да је на путу ка Нанкингу забележен скор 7-2, уз победе над тимовима какви су 11-оструки освајач Светског гран прија, Бразил, затим званични олимпијски шампион, Кина, увек јака и моћна Русија, Турска, Јапан, итд…

Губили смо само од Бразила и Јапана.

Све српске медаље:

2006 – Светско првенство – Јапан – бронза
2007 – Европско првенство – Белгија/Луксембург – сребро
2009 – Европска лига – Турска – злато
2010 – Европска лига – Турска – злато
2011 – Европска лига – Турска – злато
2011 – Светски гран при – Макао – бронза
2011 – Европско првенство – Србија – злато
2012 – Европске игре – Чешка – бронза
2013 – Светски гран при – Јапан – бронза
2015 – Светски куп – Јапан – сребро
2015 – Европске игре – Азербејџан – бронза
2015 – Европско првенство – Холандија/Белгија – бронза
2016 – Олимпијске игре – Бразил – сребро

"Имамо своје адуте, сматрамо да смо нападачки и блокерски сигурно јачи. Можемо да се надамо победи ако у осталим елементима будемо бар близу. Утакмица има значај, не пресудан, али би било лепо да почнемо са победом", рекао је Терзић уочи утакмице.

"Очекујемо тешку утакмицу, сличну као на Олимпијским играма, без обзира на то што су екипе промењене. Систем је исти. Американке су препознатљиве по брзој игри, доброј одбрани и малим бројем грешака", додао је Терзић.

Он ће у четвртак имати прилику да одмори тим и на делу, такође од 9 часова, види меч Италија - САД, пре него што у петак буде стављена тачка на Групу К1 утакмицом Србија - Италија у идентичном термину.

Тада ћемо сазнати и да ли ће Србија играти полуфинале у суботу, против кога и у које време.

Српкиње међу статистичким лидерима такмичења:

поени

1. Бранкица Михајловић (Србија) 153
2. Паола Егону (Италија) 149
3. Селест Плак (Холандија) 142

проценат успешног пријема

1. Моника Де Ђенаро (Италија) 77,50%
2. Тијана Малешевић (Србија) 64,07%
3. Мишел Барч-Хакли (САД) 59,55%

Одбојкашица Србије Милена Рашић рекла је да њена екипа с нестрпљењем чека почетак турнира, на којем Бразил брани титулу освојену пре годину дана у Бангкоку, Тајланд.

"Имамо смо довољно времена да се спремимо за Америку која игра веома брзо. Надамо се најбољем, верујем да смо у веома доброј форми и видећемо шта ће бити", рекла је Рашићева.

Сви освајачи Светског гран прија:

11 – Бразил
6 – САД
3 – Русија
2 – Куба
1 – Кина
1 – Холандија

Њена саиграчица Бранкица Михајловић, лидер по броју освојених поена у досадашњем току Светског гран прија, рекла је да "измењени састав селекције САД не сме да завара".

"Биће другачије, али њихов систем игре је остао исти, ништа знатно се није променило. Морамо да уђемо мотивисане и фокусиране на оно што треба да урадимо. Довољно смо се спремиле", казала је сјајна поентерка, која је донела Србији 153 поена у претходних девет мечева.

Тијана Бошковић је навела да не очекује да ће бити лако.

"Мислим да смо фаворити против САД јер имамо скоро исту екипу, а противник је у измењеном саставу. Упркос томе, оне се неће предати и играће максимално, али ћемо покушати да их зауставимо", рекла је неухватљива коректорка нашег тима, Тијана Бошковић.

Распоред такмичења:

Група Ј1

Кина – Бразил (среда, 14.00)
Бразил – Холандија (четвртак, 14.00)
Холандија – Кина (петак, 14.00)

Група К1

Србија – САД (среда, 9.00)
САД – Италија (четвртак, 9.00)
Италија – Србија (петак, 9.00)

У полуфиналу у суботу (9.00/14.00) састаће се први са другим, односно други са првим из сваке групе. Финале је у недељу у 14.00.

Женска одбојкашка репрезентација Србије:

техничари

Бојана Живковић
Даница Раденковић
Слађана Мирковић

либера

Силвија Поповић

блокери

Јована Стевановић
Стефана Вељковић
Мина Поповић
Милена Рашић
Нађа Нинковић
Јована Коцић

коректори

Тијана Бошковић
Сања Малагурски
Ана Бјелица

примачи сервиса

Бранкица Михајловић
Тијана Малешевић
Бјанка Буша
Катарина Лазовић
Бојана Миленковић
Ана Лазаревић

Стручни штаб селектора Зорана Терзића чине још Александар Владисављев (помоћни тренер), Владимир Банковић (кондициони тренер), Бојан Перовић (статистичар), Јован Младеновић (доктор), Синиша Младеновић (физиотерапеут) и Гордан Вилимановић (тим менаџер).

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар