Срби тугују, Хрвати славе

Са једне стране туга и бол, са друге славље - тако ће и ове године изгледати обележавање 22. годишњице војне акције “Олуја” са српске и хрватске стране.

Регион 01.08.2017 | 08:34
Срби тугују, Хрвати славе
Дани када је из Хрватске протерано више од 220.000 Срба, а неколико хиљада убијено и нестало, сваке године у српској јавности буде болна сећања на напуштање огњишта, патњу, страдање, и тако 22 године за редом.

Овај, страшан дан из новије српске историје, сваке године се обележава у Србији, како се оно што се десило никада не би заборавило ни поновило. Тако ће бити и ове године у Ветернику, надомак Новог Сада, где ће се на фудбалском стадиону у овом месту сакупити српски и државни врх Републике Српске, представници СПЦ, грађани који желе да одају почаст жртвама, као и они који су и сами били жртве “Олује”.

У Ветернику највиши државни врх

Програм ће почети у 20 сати парастосом жртвама “Олује”, након чега ће се присутнима обратити председници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик.

Такође, предвиђено је да на овом, тужном скупу говори и једна особа из избегличке колоне 1995. године, која је још као дете напустила свој дом и кренула пут Србије. Припремљен је и пригодан уметнички пограм.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су "пред нама не лаки дани поводом годишњице војно-полицијске операције "Олуја", током које је протерано више стотина хиљада Срба из Хрватске".

- Почетак августа за нас су тешки дани, а за Хрвате дани радости. Али се надам да ћемо имати довољно разума да колико је могуће не скривајући своје емоције и тугу, покушамо да у политичком смислу спустимо тензије и да буде мање увреда и тензија у односу на претходне године - навео је он.

Томпсон "избачен" из централне прославе

Са друге стране, Хрватска је већ спремна за обележавање, како га они називају, Дана победе и домовинске захвалности и Дана бранитеља, с тим што ће ове године програм бити мало другачији - без концерта хрватског извођача Марка Перковиц́а Томпсона који, иначе, у својим песмама глорификује усташтво и који је постао симбол прослава на којима се без изузетка узвикује ратни поклич “За дом спремни”. Њега ће, ове године на централној прославу у Книну, заменити “Прљаво казалиште”.

Организатори ове “прославе” су претходних дана по хрватским медијима изјављивали да ће се у Книн сјатити реке људи из свих крајева Хрватске, и да је најмање 70 аутобуса организовано да их довезе. Државна обележја су нешто што се подразумева да ће понети са собом.

Хрватски државни врх (председница, премијер, председник Сабора) ће и ове године бити у Книну, и то на седници владе коју ће тамо одржати. Спекулише се и да ће званични говори бити одржани на книнској тврђави, а не на градском тргу као раније, како би се избегли звиждуци и негодовање.

Наравно, очекивано је и учешће хрватске војске, али и разних удружења хрватских бранитеља. На стадиону клуба “Динара” најављено је одржавање утакмице између бранитеља представника хрватских власти, као и ветерана “Хајдука” и “Динама” против “Ријеке” и “Осијека”.

Војни оркестри, маршеви војних јединица, полагање венаца, паљење свећа, црквена звона, мисе за страдале само су део званичног програма.

Ових дана се у српској јавности могло чути како је хрватска “спустила лопту” када је реч о обележавању “Олује”, а један од разлога томе је што је Србија, како је рекао професор и политички аналитичар Жарко Пуховски, добила снажну подршку немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Тог утиска међутим није Саво Штрбац из документационог центра “Веритас”, који каже да је једини разлог због кога се мисли да је “лопта спуштена”, тај што Томпсон неће одржати концерт у Книну.

- Међутим, Томпсон ће певати у Слуњу, и то у сарадњи са Министарством бранитеља. Очекивања су да ће се тамо окупити један број људи који би иначе ишао у Книн. Међутим, седница Владе Хрватске ће бити тог дана у Книну, а по први пут биће и ваздушна парада у којој ће учествовати и хеликоптери “Кајова”, које су Хрватској донирале САД - прича Штрбац.

И заиста, током главне прославе у Книну планиран је и аеромитинг.

Као и сваке године, тако и ове, Хрватска и Србија ће разменити тешке речи поводом овог за Србе золочина, за Хрвате дана када су добили државу, присетити се и испричати своје виђење етничког чишћења.

На тај страшан догађај подсетиће српска страна, док ће хрватска, прославом, практично рећи да је егзодус Срба био сасвим оправдан, а агресија Србије крива за све што се десло.

Спремност да се признају жртве, казне наручиоци и налогодавци злочина ће, као и много пута до сада, очекивано и овог пута изостати.

(Блиц)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

вјероватно

01.08.2017 06:55

Додик треба даим казе какосу хрвати наса браца како Човић брани Р.С мозда прије тога скокне до Книна на прославу Чудан је нас преаједник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОСА

01.08.2017 07:05

Гдје год су попови и ходзе предводници,ту народ страда.Мозе ли и једно србовање проци без Додика?Ако се зели тим несретницима помоци,онда се то ради практицно(посао,стамбено питање,повољни кредити и слицно) а не стицање лицних поена свесрпским србовањем само са једним циљем"поново добити изборе".Кад је толики Србенда сто им из будзета РС-а не донира пар милиона да побољсају свој зивит а не празна супља прица.Теска је судбина српског обицног цовјека зато сто му се увијек труби:Рат,геноцид,страх,прогон,мит,итд,итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

01.08.2017 08:20

@ ОСА То је и мој отац говорио давно прије рата" хоџе и попови, највећи лопови"!

Name

Црква

01.08.2017 07:14

Од када су се Срби удаљили од Цркве и Православне вјере од тада је и почело страдање и пропаст.Држава мора бити са Црквом иначе све оде у пропаст ⛪️⛪️⛪️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

01.08.2017 07:40

Од кад се црква поцела мјесати у власт И попови богатити возати мерцедесе крстити народ из аута у црквамс тарифе ко у продавницама е од тад је све отисло у три пи...ке материне. Нити су ово цркве као прије ниyи наси попови као прије гдје је било вазно људство цојство истинска вјера а не бахатост разврат богацење И крадја народа .Ниста код њи висе није духовно све јр постало материјално.

Name

Сведска

01.08.2017 08:38

Едукуј се мало,Сведска као дрзава нема везе са црквом па погледај ниво развоја Сведске а погледај ниво развоја Србије гдје се у све дрзавне послове мијеса СПЦ једна од креатора зла на балканским просторима 90-их.

Name

Игор

01.08.2017 09:07

Теско их је разликовати у реалном зивоту . Сви возе бијесне црне лимузине са затамњеним стаклима .

Name

Слави и Тугуј

01.08.2017 07:36

А Додик тарлаха цас на једно цас на другој страни,цеститам ти Републико Српска на избору таквог предсједника и бог ти помого и сацуво од предсједникових клонова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стици це

01.08.2017 11:19

Мало у Ветерник,па онда са братом Цовицем у Книн.

Name

Драгутин

01.08.2017 07:39

Хрвати славе туђу победу?Да амерички маринци нису пробили положаје војске РСК-е уз помоћ НАТО авијације, коме је претходио договор Туђман и Милошевић, хрватска никад не би заузела САО крајину!САО крајина је продана од стране Слободана Милошевића кога уопште није интересовала Српска територија...Али ту није ни могло ништа да се уради јер су американци преломили рат у корист хрвата и муслимана!Када је уследила офанзива америчких маринаца и НАТО авијације на положаје војске РСК,пао је морал бораца војски РСК и РС-е,јер је НАТО бомбардовао положаје војске РС-е исто и у БиХ и након свих тих дешавања уследила је и хрватско-муслиманска офанзива када је могла да падне и Бања Лука,јер су борци изгубили више вољу за одбраном због многобројних жртава...Било како било Срби нису поражени од хрвата и бошњака,јер ови нису били способни за то нити су имали тешко наоружање за тако нешто,већ су Срби изгубили од много надмоћнијег непријатеља САД,као што ни СРЈ није поражена на Косову од шиптара 1999-те,него од НАТО пакта...За сву Српску трагедију на простору бивше СФРЈ сноси одговорност једино:САД,ЕУ и НАТО пакт и њихов сарадник Слободан Милошевић!Као и уопште кроз историју запад је уништио све Српске државе на Балкану,гурао нас је у ратове и трошио,уништавао или покрштавао Српски народ преводећи нас на тај начин у неке друге народе типа:хрват,бошњак,црногорац и македонац...Живела:Српска Аутономна Област Крајина,САО Крајина и да опет буде под Србијом,једног дана!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.08.2017 08:20

У том и је проблем што срби србе лазу да никад нису изгубили и да су увијек у праву.

Name

075

01.08.2017 08:26

@ Драгутин Ко нас све у БиХ шта пита? Нико и ни за шта! О нама одлучују "велики" и нико никоме није "брат", само интереси постоје! БТW Преносим са једног хрватског портала " Сутра у Подгорици је до сада најважнији међународни скуп одржан у Црној Гори, јер су позиви за учешће упућени лидерима Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније и Македоније, који уз Црну Гору чине формат А5, као и државама са статусом посматрача – Србији, Косову и Словенији, састанак води Мике Пенце допредсједник УСА а од рујна 2017. Додику и ентитету Р.Српска санкције ЕУ, паметноме доста, један од домаћина програма за "Олују"предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, значи УСА се враћа у БиХ!!" Мој закључак је доведимо се бар сада у памет, јер "плаy статион" игрица(ратна) са нама у њој је креирана опет!

Name

секи

01.08.2017 08:30

НЕКО ПЛАЦЕ НЕКО ПЈЕВА А ИМА ИОНО НЕКОМ ТУГА НЕКОМ СЈЕТА МИР ЈЕ ТУДЈИ ТО МИ СМЕТА.

Name

Ре драгутин

01.08.2017 09:43

Циљ оправдава средство. Срби су се зајебали нису хтјели аутономију која им је нудјена ( тудјман се сест пута на дан молио у цркви ) да Срби то не прихвате сто је и уродило плодом. Срби никад нису имали паметне политичаре него коцкаре који су ишли на све или ниста .И на крају испало дупло голо и за то не треба оптуживати ни Хрвате.нити било кога него оне који су вас прокоцкали. Данас у БиХ се. та историја понавља .Опет се ваши политицари коцкају са вама и то буквално сви до једног. И СЗП и Додик то су једна те иста марва која мисли само на себе. Сви це потрчати да буду за референдум ( коцкање са вашим главама и вашом судбином ) јер они немају ста изгубит. Своје су послали већ вани. У Србији имају куће, станове, фирме...А гдје це те ви опет након 20ак година ? У Србију ? Тамо вас неце ! Бар не од срца. Јер сте онда на буџету Србије који није бас пун. Или правац ЕУ ? Ратовати не можете нема се пара за то. Друго нема висе тешког орузја по планинама .Треце .Нико неце висе да ратује осим она шакица људи који имају само три зуба у глави и који су +60 година.Тако памет у главу. РС је дио БиХ и главни град БиХ је Сарајево. РС није била нити це бити ДРЗАВА. Највише ста мозе да буде је ЕНТИТЕТ у склопу БИХ и то из ДВА дијела као и до сада.Ако није јасно онда треба вам мало већи психопата да вас прегледа.

Name

Зоран

01.08.2017 10:19

Зивјела..

Name

Драгутин

01.08.2017 10:57

Срби су се зајебали 1990-те што нису протерали све оне који су тада хтели да изађу из СФРЈ и помогну им на тај начин да изађу заувек из СФРЈ,али без теритоије и то : словенце и хрвате у Италију и Аустрију и хрвате из БиХ у Италију,а шиптаре у албанију и Италију,јер тадашња ЈНА је била способна за то...

Name

ре Драгутин

01.08.2017 12:18

Увриједио бих коња кад би га упоредио са тобом.Глупљег Србина од тебе нема.

Name

Турбоскара

01.08.2017 07:44

Ста казе брат драген на све ово.Бајин брат близанац.А изасла је И статија да је баја Хрватског порјекла.Дјед хрват баба Црногорка.требао би то неко провјерити ако није новинарска патка.А ако је истина требали би се добро замислити дје смо с куцом.Јесмол посли ил смо досли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

01.08.2017 07:45

Злочиначком акцијом "Олуја" довршено је оно што је започело у времену монструм творевине ендехазије, један народ је очишћен и почишћен са простора на којима је вјековима битисао. Људска олош која ће погром над једним народом и највећи злочин од времена Јадовна и Јасеновавца прослављати, даказаће да су ипак сподобе умова заробљених у мржњи, такви заслужују само презир, таквима трагови нечовјештвом смрде. Ми ћемо се подсјетити овиог нашег страдања, упалити по коју свијећу за душе упокојених, и памтићемо, јер право на памћење нам нико не може одузети, памтићемо те наше страдалника и мученика, као и зликовце који су ову злочиначку акцију планирали и спровели, а и оне који се данас наслађују у тој нашој болној успомени, као и медије и коментаторе који ће то пропратити злурадим и пакосним текстовима, није лоше упамтити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.ЛУКА

01.08.2017 07:46

Баш нас брига,имамо ми Човића чувара Српских интреса.То Човке,запјевај једну домољубну за васцјели Српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србовање

01.08.2017 08:02

Постављам питање:По којем оснву и у којој функцији тамо присуствује Додик?Постављам још једно питање:Чиме се он бавио и гдје је био кад су ови несретници са својом сиротињом пролазили ПОРЕД Б.Луке?Разумјећу његову неопредјељеност тог дана јер су му на једној страни корјени и јарани,а на другој лова и политика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСС

01.08.2017 08:11

Ебига овдје само срби остецени нису никога напали све други криви немојте људи прицати глупости и сами себе лагат знамо и знате како је било кани те се РТРС СЛУСАЈТЕ И ГЛЕДАЈТЕ ИСТИНУ није могуце да цијели свијет зна за само једну истину а само ви срби за другу гледајмо у будуцност и немојмо бити као ДРАГУТИН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјиљкос

01.08.2017 08:20

Да је тада Баја био паметан као данас и да је тада се могао довуц до позиције он би усељавао србе из србије у хрватску а цова би исао у еуропу као носилац еуропских вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индијанац

01.08.2017 08:40

Могу се Срби љутити колико желе, истина је непобитна. Да нису ПРВИ прогласили некакве САО и протјери све несрбе које су могли, никаква се "Олуја" не би ни десила. Зашто нису служили парастосе за комшије које су протјерали и побили од '91 до '95? Мислили су неко ће их гледати у својој авлији 1000 година... е па неће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

01.08.2017 10:34

Да сам се ја питао прогласио бих Србију још 1990-те на целој територији бивше СФРЈ и све вас који сте се бунили: словенце и хрвате протерао у Италију и Аустрију и ове хрвате из БиХ у Италију преко Јадрана,а шиптаре у Албанију и у Италију и ставио тачку на ту побуну!Са оном ЈНА је то тада могло да се изведе,ал ми нисмо имали способног и одлучног човека за то на њеном челу? Јел ти сад ЈАСНО како је требало да се уради???

Name

Индијанац

01.08.2017 14:12

Ти се мамлазе крезуби не питаш ни у својој рођеној кући. Буди миран да не будеш транспортован за Војводину на пољопривредној машини по жељи!

Name

Сарајлија .

01.08.2017 11:47

Драгутине деси бан био . Кога бити протјерао болан сто лупетас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

подрињац

01.08.2017 14:03

Да ли је некада неко од силних српских политичара поднео тузбу медјународном суду за геноцид на србима у Хрватској?Сматрам да су сви наси политичари наметнути народу и да овај народ воде у пропаст.Назалост не видимо сви исто а одавно је требало ову власт похапсити.Иста је са обе стране Дрине.ИЗДАЈНИЧКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

егзодус

01.08.2017 14:47

Какав геноцид спомињеш јадан био.Па чим су хрвати ојачали војно и срби видјели да се више не могу носити са њима наступио је ЕГЗОДУС јер срби нису хтјели да положе оружје и прихвате ХРВАТСКУ власт

Name

силни

01.08.2017 17:56

Тракторијада невидјена,,, :):):):)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смедеревац

01.08.2017 22:03

Ма људи ово је био договорени рат. Зато су се политицари свих страна изјаснили и има стотине доказа. Тудјман никада неби признао Реп. Срп. у дејтонског споразума да није било Олује.

ОДГОВОРИТЕ