"Чистка" заправо погађа Русе

Кремљ своди број запослених у америчким представништвима у Русији на 455. То је одговор на америчке санкције које су критиковане и у ЕУ.  Мером ће бити погођени пре свега руски држављани који су радили за Американце, пише “Дојче веле“.

Свијет 31.07.2017 | 20:30
 "Чистка" заправо погађа Русе
“С обзиром да је више од 1.000 радника – дипломата и помоћног особља – радило и још ради у Русији, њих 755 морају окончати своје активности у Руској Федерацији“, рекао је председник Владимир Путин у интервјуу који су у недељу емитовале Вести ТВ.

Мере Русије стижу након пооштравања америчких санкција које циљају превасходно руски енергетски сектор те чак прете казнама и европским фирмама које сарађују са Русима на енергетским пројектима. То је узбуркало духове пре свега у Немачкој и Аустрији, земљама веома заинтересованим за Северни ток 2 који би доводио гас у ЕУ из најсеверније тачке Русије преко Балтичког мора.

Редови пред конзулатима?

Одговор Русије је заправо реципрочан мерама које је још прошле године издејствовао тада одлазећи амерички председник Барак Обама када је протерао 35 руских дипломата из САД. Од тада је у руским представништвима у Америци остало 455 запослених, а према писању медија, толико ће сада и Американцима остати у Русији након што 755 њихових дипломата и радника „оконча активности“. Рок за то је 1. септембар.

Међутим зачкољица је у томе што од преко 1.200 запослених у америчкој амбасади у Москви те конзулатима у Санкт Петербургу, Јекатеринбургу и Владивостоку ради три пута више руских држављана него Американаца. Из генералног извештаја Стејт дипартмента за 2013. произилази да је од 1.279 припадника дипломатског и другог особља 934 „ангажовано локално“.

Како наводи швајцарски Ноје цирхер цајтунг, Сједињене Државе обично локалне држављане у својим представништвима запошљавају на шалтерима у конзулатима, као преводиоце, возаче, куваре…

„Многи од њих ће изгледа од 1. септембра морати да потраже други посао“, пише циришки лист.

Амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфаул написао је на Твитеру да ће смањење конзуларног особља у Русији довести до тога да руски грађани на обраду захтева за америчку визу чекају седмицама „ако не и месецима“.

„Надали смо се…“

„Прилично дуго смо чекали да се нешто можда побољша, надали смо се да ће се ситуација некако променити“, рекао је Путин у поменутом интервјуу. „Али изгледа да, ако ће се нешто и променити, то неће бити ускоро.“

Он је нагласио да Русија може применити и додатне санкције, али да ће са тим причекати. Очекује се да Москва одузме Американцима два имања на територији Русије, као што је Обамина администрација урадила прошле године.

Један званичник Стејт дипартмента изразио је жаљење због потеза Москве.

„Процењујемо ефекте овог потеза и разматрамо како ћемо одговорити“, рекао је он. Амерички Конгрес је консензусом две странке прошле седмице донео закон којим се санкције против Русије пооштравају правдајући одлуку мешањем Русије у америчке председничке изборе те анексијом Крима и мешањем у источној Украјини.

Москва одбацује наводе о уплитању у америчку кампању.

Извор: ДW

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Драган

31.07.2017 19:37

Какве санкције зар Трамп није Србин!!!??? Па и Сесељ је мајицу са Трамповом сликом носао, па подрска из истоцног Сарајева? Па људи ста би.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

те

31.07.2017 20:53

Какве то везе има? Битно је да је ваша Цлинтонка изгубила

Name

Студент

31.07.2017 19:38

То и јесу њихови шпијуни, врбовани и плаћеници... Прво домаће издајнике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клинтон

31.07.2017 22:09

Попу.. Хилари.Сад би могла и крепати,не треба ником висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лепо

01.08.2017 22:58

Ово је добро!

ОДГОВОРИТЕ