"Čistka" zapravo pogađa Ruse

Kremlj svodi broj zaposlenih u američkim predstavništvima u Rusiji na 455. To je odgovor na američke sankcije koje su kritikovane i u EU.  Merom će biti pogođeni pre svega ruski državljani koji su radili za Amerikance, piše “Dojče vele“.

Svijet 31.07.2017 | 20:30
 "Čistka" zapravo pogađa Ruse
“S obzirom da je više od 1.000 radnika – diplomata i pomoćnog osoblja – radilo i još radi u Rusiji, njih 755 moraju okončati svoje aktivnosti u Ruskoj Federaciji“, rekao je predsednik Vladimir Putin u intervjuu koji su u nedelju emitovale Vesti TV.

Mere Rusije stižu nakon pooštravanja američkih sankcija koje ciljaju prevashodno ruski energetski sektor te čak prete kaznama i evropskim firmama koje sarađuju sa Rusima na energetskim projektima. To je uzburkalo duhove pre svega u Nemačkoj i Austriji, zemljama veoma zainteresovanim za Severni tok 2 koji bi dovodio gas u EU iz najsevernije tačke Rusije preko Baltičkog mora.

Redovi pred konzulatima?

Odgovor Rusije je zapravo recipročan merama koje je još prošle godine izdejstvovao tada odlazeći američki predsednik Barak Obama kada je proterao 35 ruskih diplomata iz SAD. Od tada je u ruskim predstavništvima u Americi ostalo 455 zaposlenih, a prema pisanju medija, toliko će sada i Amerikancima ostati u Rusiji nakon što 755 njihovih diplomata i radnika „okonča aktivnosti“. Rok za to je 1. septembar.

Međutim začkoljica je u tome što od preko 1.200 zaposlenih u američkoj ambasadi u Moskvi te konzulatima u Sankt Peterburgu, Jekaterinburgu i Vladivostoku radi tri puta više ruskih državljana nego Amerikanaca. Iz generalnog izveštaja Stejt dipartmenta za 2013. proizilazi da je od 1.279 pripadnika diplomatskog i drugog osoblja 934 „angažovano lokalno“.

Kako navodi švajcarski Noje cirher cajtung, Sjedinjene Države obično lokalne državljane u svojim predstavništvima zapošljavaju na šalterima u konzulatima, kao prevodioce, vozače, kuvare…

„Mnogi od njih će izgleda od 1. septembra morati da potraže drugi posao“, piše ciriški list.

Američki ambasador u Moskvi Majkl Mekfaul napisao je na Tviteru da će smanjenje konzularnog osoblja u Rusiji dovesti do toga da ruski građani na obradu zahteva za američku vizu čekaju sedmicama „ako ne i mesecima“.

„Nadali smo se…“

„Prilično dugo smo čekali da se nešto možda poboljša, nadali smo se da će se situacija nekako promeniti“, rekao je Putin u pomenutom intervjuu. „Ali izgleda da, ako će se nešto i promeniti, to neće biti uskoro.“

On je naglasio da Rusija može primeniti i dodatne sankcije, ali da će sa tim pričekati. Očekuje se da Moskva oduzme Amerikancima dva imanja na teritoriji Rusije, kao što je Obamina administracija uradila prošle godine.

Jedan zvaničnik Stejt dipartmenta izrazio je žaljenje zbog poteza Moskve.

„Procenjujemo efekte ovog poteza i razmatramo kako ćemo odgovoriti“, rekao je on. Američki Kongres je konsenzusom dve stranke prošle sedmice doneo zakon kojim se sankcije protiv Rusije pooštravaju pravdajući odluku mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore te aneksijom Krima i mešanjem u istočnoj Ukrajini.

Moskva odbacuje navode o uplitanju u američku kampanju.

Izvor: DW

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dragan

31.07.2017 21:37

Kakve sankcije zar Tramp nije Srbin!!!??? Pa i Seselj je majicu sa Trampovom slikom nosao, pa podrska iz istocnog Sarajeva? Pa ljudi sta bi.....

ODGOVORITE
Name

te

31.07.2017 22:53

Kakve to veze ima? Bitno je da je vaša Clintonka izgubila

Name

Student

31.07.2017 21:38

To i jesu njihovi špijuni, vrbovani i plaćenici... Prvo domaće izdajnike

ODGOVORITE
Name

Klinton

01.08.2017 00:09

Popu.. Hilari.Sad bi mogla i krepati,ne treba nikom vise.

ODGOVORITE
Name

Lepo

02.08.2017 00:58

Ovo je dobro!

ODGOVORITE