Брацо, сад си директор!

Бајерн нашао решење после четири одбијања! Фудбалски клуб Бајерн из Минхена саопштио је да је за новог спортског директора именован некадашњи играч тог клуба Хасан Салихамиџић.  "Брацо" на представљању: За играче сам ту 24/7!

Фудбал 01.08.2017 | 09:45
Брацо, сад си директор!
Некадашњи босанскохерцеговачки фудбалер играо је за Бајерн од 1998. до 2007. године и са тим клибом је освојио шест титула у Бундеслиги.

Он је за Баварце одиграо укупно 234 утакмице. Био је члан тима који је 2001. године освојио Лигу шампиона.

Бајерн је прошле сезоне радио без спортског директора након што је Матијас Замер напустио ту функцију због лошег здравља.

Од јула 2012. до лета 2016. Матијас Замер, онда годину дана паузе, па - Хасан Салихамиџић (40).

Не буде ли велеобрта у последњи час, а они се ретко дешавају у немачком фудбалу, некадашњи репрезентативац Босне и Херцеговине биће нови спортски директор великог Бајерна.

Клуб из Минхена је за 17.15 заказао званично представљање новог спортског директора и сви утацајни медији у земљи светског првака уверавају да ће у фотељу да седне некадашњи десни бек који је дрес Бавараца носио девет сезона (1998-2007) и за то време освојио шест "салатара", четири ДФБ купам исто толико пехара Лига купа Немачке, Лигу шампиона (2001) и титулу Светског клупског првака исте године.

Салихамиџић је на неки начин изнуђено решење председника Улија Хенеса и извршног директора Карл Хајнц Руменигеа, јер су претходних месеци понуду да постану спортски директори одбијали доскорашњи капитен Филип Лам, бивши голман Оливер Кан и везиста Марк ван Бомел, као и Макс Еберл који од 2008. обавља исту функцију у Борусији из Менхенгладбаха.

Популарни Брацо је у каријери играо још за Хамбург, Јувентус и Волфзбург.

"На свакој утакмици и тренингу давао сам све од себе. Тако ћу радити свој посао и као спортски директор. Радујем се томе", рекао је Салихамиџић на званичном представљању.

Салихамиџић је истакао да му је велика част што је именован на поменуту функцију и додао да је свестан одговорности коју преузима у тако великом клубу. Поручио је да ће за играче Бајерна бити ту 24 сата током свих седам дана у седмици.

"Увек сам био 100 одсто у Бајерну. Моја супруга и деца су ту у Минхену и увек бих се враћао овде", казао је Салихамиџић.

Први човјек Бајерна, Ули Хенес, је казао да се баварски великан жели удаљити од праксе трансфера од 100 милиона евра и вратити жижу на своју Академију и подмладак.

"Циљ нам је да се вратимо својим коренима, а Хасан је најбољи човек за тај задатак", поручио је Хенес.

Истичући како је Салихамиџић дуго у Бајерну и како је био ту у периодима када су били најбољи и када су имали кризе, Хенес је казао да су управа и навијачи сагласни да је добар избор за спортског директора.

И Карл Хајнц Румениге је честитао популарном "Браци" на потписаном уговору према којем ће спортски директор бити до 30. јуна 2020. године.

"У њему видимо човека који веома добро познаје и воли Бајерн", казао је Румениге.

Као странац који је одиграо највише утакмица у дресу Бајерна (365), Салихамиџић је играо за тај клуб од 1998. до 2007. године, те је с екипом из Минхена шест пута био првак Немачке, освојио четири национална Купа, као и Лигу Шампиона 2001. године.

Као досадашњи амбасадор Бајерна, Салихамиџић има добре односе с екипом у којој је и његов пријатељ Вили Сањол као помоћни тренер. Добри односи са челницима Бајерна и навијачима, као и познавање неколико језика, су неке од ствари које немачки медији истичу као квалитете који су Салихамиџића довели на функцију спортског директора.

На питање новинара, Салихамиџић се похвалио да говори босански, српски, хрватски, немачки, италијански и шпански језик.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар