Braco, sad si direktor!

Bajern našao rešenje posle četiri odbijanja! Fudbalski klub Bajern iz Minhena saopštio je da je za novog sportskog direktora imenovan nekadašnji igrač tog kluba Hasan Salihamidžić.  "Braco" na predstavljanju: Za igrače sam tu 24/7!

Fudbal 01.08.2017 | 09:45
Braco, sad si direktor!
Nekadašnji bosanskohercegovački fudbaler igrao je za Bajern od 1998. do 2007. godine i sa tim klibom je osvojio šest titula u Bundesligi.

On je za Bavarce odigrao ukupno 234 utakmice. Bio je član tima koji je 2001. godine osvojio Ligu šampiona.

Bajern je prošle sezone radio bez sportskog direktora nakon što je Matijas Zamer napustio tu funkciju zbog lošeg zdravlja.

Od jula 2012. do leta 2016. Matijas Zamer, onda godinu dana pauze, pa - Hasan Salihamidžić (40).

Ne bude li veleobrta u poslednji čas, a oni se retko dešavaju u nemačkom fudbalu, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine biće novi sportski direktor velikog Bajerna.

Klub iz Minhena je za 17.15 zakazao zvanično predstavljanje novog sportskog direktora i svi utacajni mediji u zemlji svetskog prvaka uveravaju da će u fotelju da sedne nekadašnji desni bek koji je dres Bavaraca nosio devet sezona (1998-2007) i za to vreme osvojio šest "salatara", četiri DFB kupam isto toliko pehara Liga kupa Nemačke, Ligu šampiona (2001) i titulu Svetskog klupskog prvaka iste godine.

Salihamidžić je na neki način iznuđeno rešenje predsednika Ulija Henesa i izvršnog direktora Karl Hajnc Rumenigea, jer su prethodnih meseci ponudu da postanu sportski direktori odbijali doskorašnji kapiten Filip Lam, bivši golman Oliver Kan i vezista Mark van Bomel, kao i Maks Eberl koji od 2008. obavlja istu funkciju u Borusiji iz Menhengladbaha.

Popularni Braco je u karijeri igrao još za Hamburg, Juventus i Volfzburg.

"Na svakoj utakmici i treningu davao sam sve od sebe. Tako ću raditi svoj posao i kao sportski direktor. Radujem se tome", rekao je Salihamidžić na zvaničnom predstavljanju.

Salihamidžić je istakao da mu je velika čast što je imenovan na pomenutu funkciju i dodao da je svestan odgovornosti koju preuzima u tako velikom klubu. Poručio je da će za igrače Bajerna biti tu 24 sata tokom svih sedam dana u sedmici.

"Uvek sam bio 100 odsto u Bajernu. Moja supruga i deca su tu u Minhenu i uvek bih se vraćao ovde", kazao je Salihamidžić.

Prvi čovjek Bajerna, Uli Henes, je kazao da se bavarski velikan želi udaljiti od prakse transfera od 100 miliona evra i vratiti žižu na svoju Akademiju i podmladak.

"Cilj nam je da se vratimo svojim korenima, a Hasan je najbolji čovek za taj zadatak", poručio je Henes.

Ističući kako je Salihamidžić dugo u Bajernu i kako je bio tu u periodima kada su bili najbolji i kada su imali krize, Henes je kazao da su uprava i navijači saglasni da je dobar izbor za sportskog direktora.

I Karl Hajnc Rumenige je čestitao popularnom "Braci" na potpisanom ugovoru prema kojem će sportski direktor biti do 30. juna 2020. godine.

"U njemu vidimo čoveka koji veoma dobro poznaje i voli Bajern", kazao je Rumenige.

Kao stranac koji je odigrao najviše utakmica u dresu Bajerna (365), Salihamidžić je igrao za taj klub od 1998. do 2007. godine, te je s ekipom iz Minhena šest puta bio prvak Nemačke, osvojio četiri nacionalna Kupa, kao i Ligu Šampiona 2001. godine.

Kao dosadašnji ambasador Bajerna, Salihamidžić ima dobre odnose s ekipom u kojoj je i njegov prijatelj Vili Sanjol kao pomoćni trener. Dobri odnosi sa čelnicima Bajerna i navijačima, kao i poznavanje nekoliko jezika, su neke od stvari koje nemački mediji ističu kao kvalitete koji su Salihamidžića doveli na funkciju sportskog direktora.

Na pitanje novinara, Salihamidžić se pohvalio da govori bosanski, srpski, hrvatski, nemački, italijanski i španski jezik.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar