Нерад "заробио" новац за нестале

Институт за нестала лица БиХ у 2016. години прекршио је Закон о буџету институција БиХ јер није реализовао средства предвиђена буџетом и то науштрб своје основне дјелатности - тражења и идентификовања посмртних остатака несталих, наведено је у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ за рад Института за нестала лица за прошлу годину.

Босна и Херцеговина 31.07.2017 | 18:41
Нерад "заробио" новац за нестале
Ова Канцеларија која је дала позитивно ревизорско мишљење Институту и поред уочених бројних недостатака.

''Одступање извршених од планираних расхода посљедица су мањег трошења средстава за укоп идентификованих посмртних  остатака, и то због успореног  процеса прегледа  стања у 12 мртвачница'', наведено је у ревизорском извјештају.

У годишњем финансијском извјештају за 2016. годину исказани су расходи у износу од 2.606.153 марака, што у односу на одобрени буџет у  износу од 3.342.000 КМ представља остварење од 78 одсто.

''Извршење буџета у односу на претходну годину мање је за 424.575 КМ'', наводе ревизори.

Истакнуто је и да је члановима Надзорног  одбора  мандат  је  истекао у децембру 2010. године, члановима Управног  одбора у јуну 2011, а  члановима  Колегијума  директора у јулу 2012. године.

''У 2016. као и у 2015. години Правилник о унутрашњем уређењу није усаглашен са Одлуком  о  разврставању  радних  мјеста  и  критеријима  за  опис послова радних мјеста у институцијама БиХ'', пише у извјештају.

Констатовано је и да  није успостављена унутрашња контрола  над капиталним трансферима буџетских средстава другим   нивоима  власти.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић рекао је да је овај ревизорски извјештај потврдио стару праксу, а то је да је овај Институт, како каже, миљеник Канцеларије за ревизију институција БиХ.

''То говорим из разлога што смо добили оцјену какву јесмо, због чега ћемо у идућем периоду вјероватно и радити као што смо и до сада радили'', истиче Мишић.

Поручује да су ревизори поново "зажмурили" на многе пропусте у раду Института. Мишић подсјећа да у Институту не постоји готово никаква унутрашња контрола и да ревизори врло добро знају да се трансфери новца из ове институције нижим нивоима власти, врши без одређене документације. Нагласио је да је Институт за нестале под утицајем СДА и нико се није довољно потрудио да се ова установа деполитизује.

Препоруке

У ревизорском извјештају закључено је и да раније препоруке ревизора нису извршене. Односе се на неименовање чланова Надзорног одбора, на успостављање процеса стратешког планирања, система финансијског управљања, те унапређење  контроле  и  надзора  намјенског коришћења грант средстава која се додјељују тужилаштвима.

''Није реализована ни препорука која се односила на управљање људским ресурсима. Поново су  констатовани недостаци у  процесу јавних  набавки, а и даље постоје слабости у система унутрашњих контрола који се односе на праћење трошкова употребе возила и евиденције њиховог коришћења'', стоји у извјештају.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

зло

01.08.2017 01:59

Има ли ико у овој назови држави да овај Институт доведе у ред или га распусти кад не служи сврси.Свима већ годинама истекао мандат,сви примају плату,а нико ништа не ради и никоме не одговарају.Све су то Масовицев Срби и зле продајне душе.

ОДГОВОРИТЕ