Nerad "zarobio" novac za nestale

Institut za nestala lica BiH u 2016. godini prekršio je Zakon o budžetu institucija BiH jer nije realizovao sredstva predviđena budžetom i to nauštrb svoje osnovne djelatnosti - traženja i identifikovanja posmrtnih ostataka nestalih, navedeno je u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH za rad Instituta za nestala lica za prošlu godinu.

Bosna i Hercegovina 31.07.2017 | 18:41
Nerad "zarobio" novac za nestale
Ova Kancelarija koja je dala pozitivno revizorsko mišljenje Institutu i pored uočenih brojnih nedostataka.

''Odstupanje izvršenih od planiranih rashoda posljedica su manjeg trošenja sredstava za ukop identifikovanih posmrtnih  ostataka, i to zbog usporenog  procesa pregleda  stanja u 12 mrtvačnica'', navedeno je u revizorskom izvještaju.

U godišnjem finansijskom izvještaju za 2016. godinu iskazani su rashodi u iznosu od 2.606.153 maraka, što u odnosu na odobreni budžet u  iznosu od 3.342.000 KM predstavlja ostvarenje od 78 odsto.

''Izvršenje budžeta u odnosu na prethodnu godinu manje je za 424.575 KM'', navode revizori.

Istaknuto je i da je članovima Nadzornog  odbora  mandat  je  istekao u decembru 2010. godine, članovima Upravnog  odbora u junu 2011, a  članovima  Kolegijuma  direktora u julu 2012. godine.

''U 2016. kao i u 2015. godini Pravilnik o unutrašnjem uređenju nije usaglašen sa Odlukom  o  razvrstavanju  radnih  mjesta  i  kriterijima  za  opis poslova radnih mjesta u institucijama BiH'', piše u izvještaju.

Konstatovano je i da  nije uspostavljena unutrašnja kontrola  nad kapitalnim transferima budžetskih sredstava drugim   nivoima  vlasti.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić rekao je da je ovaj revizorski izvještaj potvrdio staru praksu, a to je da je ovaj Institut, kako kaže, miljenik Kancelarije za reviziju institucija BiH.

''To govorim iz razloga što smo dobili ocjenu kakvu jesmo, zbog čega ćemo u idućem periodu vjerovatno i raditi kao što smo i do sada radili'', ističe Mišić.

Poručuje da su revizori ponovo "zažmurili" na mnoge propuste u radu Instituta. Mišić podsjeća da u Institutu ne postoji gotovo nikakva unutrašnja kontrola i da revizori vrlo dobro znaju da se transferi novca iz ove institucije nižim nivoima vlasti, vrši bez određene dokumentacije. Naglasio je da je Institut za nestale pod uticajem SDA i niko se nije dovoljno potrudio da se ova ustanova depolitizuje.

Preporuke

U revizorskom izvještaju zaključeno je i da ranije preporuke revizora nisu izvršene. Odnose se na neimenovanje članova Nadzornog odbora, na uspostavljanje procesa strateškog planiranja, sistema finansijskog upravljanja, te unapređenje  kontrole  i  nadzora  namjenskog korišćenja grant sredstava koja se dodjeljuju tužilaštvima.

''Nije realizovana ni preporuka koja se odnosila na upravljanje ljudskim resursima. Ponovo su  konstatovani nedostaci u  procesu javnih  nabavki, a i dalje postoje slabosti u sistema unutrašnjih kontrola koji se odnose na praćenje troškova upotrebe vozila i evidencije njihovog korišćenja'', stoji u izvještaju.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zlo

01.08.2017 01:59

Ima li iko u ovoj nazovi državi da ovaj Institut dovede u red ili ga raspusti kad ne služi svrsi.Svima već godinama istekao mandat,svi primaju platu,a niko ništa ne radi i nikome ne odgovaraju.Sve su to Masovicev Srbi i zle prodajne duše.

ODGOVORITE