Додик и Радончић коче напредак

Савјет министара БиХ наставља радити нормално и функционално, у пуном капацитету, као што смо и данас одржали сједницу, рекао је предсједавајући Денис Звиздић новинарима у Сарајеву.

Босна и Херцеговина 31.07.2017 | 16:37
Додик и Радончић коче напредак
Осврћући се на чињеницу да у Представничком дому Парламента БиХ није усвојен Извјештај о раду Савјета министара БиХ за 2016. годину, Звиздић је напоменуо да том приликом није чуо ниједан аргумент против овог документа.

"Сви показатељи говоре да је прошла година била успјешна када је у питању рад Савјета министара БиХ. Могли смо чути све, од отапања ледника до приче о киселим кишама, али не и аргументе против рада Савјета министара", оцијенио је предсједавајући Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ додао је да су Извјештај оборили посланици СББ-а, те да је један од разлога за то смјена Николе Шпирића са чела Комисије за надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом.

"Ја нисам чуо један једини аргумент у иступима заступника када је ријеч о Извјештају о раду СМ. Очекивао сам аргументовану расправу, а чини ми се да смо расправљали о отапању леда, киши и свему и свачему осим Извјештају о раду СМ. Ја и даље тврдим, чињенично, да је 2016. година најбоља у раду Савјета министара БиХ", рекао је Звиздић и додао:

"СНСД и СББ су имали циљ да сруше извјештај и напредак БиХ на путу према евроатлантским интеграцијама. Та коалиција је дјеловала врло смишљено када је ријеч о рушењу Извјештаја, али и заштити господина Шпирића с друге стране".

Додао је да се средства за враћање кредита ЕБРД-у могу обезбједити кроз акцизе.

"Када говоримо о финансијском оквиру, није везан за закон о акцизама и у њега није укључено питање Закона о акцизама. Постоје друге врсте прихода на основу чега се могу креирати нови буџети. Модел који ми треба да обезбједимо и изворе средстава који ће врло јасно показати да имамо капацитет да враћамо кредите који су већ одобрени. Ако Владе ентитета имају било који други модел, нека то презентују јавности. Ако немају, нека кажу да су акцизе једини модел на основу којег се могу вратити кредити ЕБРД-а", сматра Звиздић.

На питање новинара да ли је разговарао са представницима РС о Транспортној заједници, Звиздић је нагласио да постоји комуникација са РС о свим питањима.

"Механизам координације у потпуности функционише. Од 36 радних група, 33 су одржале своје састанке", прецизирао је Звиздић.

Осврнуо се и на актуелну ситуацију у вези са ЕУ интеграцијама БиХ.

"Уколико не буде политичких опструкција као у претходна четири мјесеца, Савјет министара БиХ даје гаранцију да ће Упитник Европске комисије бити попуњен у септембру или октобру", навео је предсједавајући Звиздић, истичући да би и Упитник био попуњен на вријеме да је РС доставила благовремено одговоре.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бг

31.07.2017 15:21

Ма звизни ти и доди и сцепи ко их сиса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

31.07.2017 17:35

Ма јасно.