Dodik i Radončić koče napredak

Savjet ministara BiH nastavlja raditi normalno i funkcionalno, u punom kapacitetu, kao što smo i danas održali sjednicu, rekao je predsjedavajući Denis Zvizdić novinarima u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina 31.07.2017 | 16:37
Dodik i Radončić koče napredak
Osvrćući se na činjenicu da u Predstavničkom domu Parlamenta BiH nije usvojen Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za 2016. godinu, Zvizdić je napomenuo da tom prilikom nije čuo nijedan argument protiv ovog dokumenta.

"Svi pokazatelji govore da je prošla godina bila uspješna kada je u pitanju rad Savjeta ministara BiH. Mogli smo čuti sve, od otapanja lednika do priče o kiselim kišama, ali ne i argumente protiv rada Savjeta ministara", ocijenio je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH dodao je da su Izvještaj oborili poslanici SBB-a, te da je jedan od razloga za to smjena Nikole Špirića sa čela Komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom.

"Ja nisam čuo jedan jedini argument u istupima zastupnika kada je riječ o Izvještaju o radu SM. Očekivao sam argumentovanu raspravu, a čini mi se da smo raspravljali o otapanju leda, kiši i svemu i svačemu osim Izvještaju o radu SM. Ja i dalje tvrdim, činjenično, da je 2016. godina najbolja u radu Savjeta ministara BiH", rekao je Zvizdić i dodao:

"SNSD i SBB su imali cilj da sruše izvještaj i napredak BiH na putu prema evroatlantskim integracijama. Ta koalicija je djelovala vrlo smišljeno kada je riječ o rušenju Izvještaja, ali i zaštiti gospodina Špirića s druge strane".

Dodao je da se sredstva za vraćanje kredita EBRD-u mogu obezbjediti kroz akcize.

"Kada govorimo o finansijskom okviru, nije vezan za zakon o akcizama i u njega nije uključeno pitanje Zakona o akcizama. Postoje druge vrste prihoda na osnovu čega se mogu kreirati novi budžeti. Model koji mi treba da obezbjedimo i izvore sredstava koji će vrlo jasno pokazati da imamo kapacitet da vraćamo kredite koji su već odobreni. Ako Vlade entiteta imaju bilo koji drugi model, neka to prezentuju javnosti. Ako nemaju, neka kažu da su akcize jedini model na osnovu kojeg se mogu vratiti krediti EBRD-a", smatra Zvizdić.

Na pitanje novinara da li je razgovarao sa predstavnicima RS o Transportnoj zajednici, Zvizdić je naglasio da postoji komunikacija sa RS o svim pitanjima.

"Mehanizam koordinacije u potpunosti funkcioniše. Od 36 radnih grupa, 33 su održale svoje sastanke", precizirao je Zvizdić.

Osvrnuo se i na aktuelnu situaciju u vezi sa EU integracijama BiH.

"Ukoliko ne bude političkih opstrukcija kao u prethodna četiri mjeseca, Savjet ministara BiH daje garanciju da će Upitnik Evropske komisije biti popunjen u septembru ili oktobru", naveo je predsjedavajući Zvizdić, ističući da bi i Upitnik bio popunjen na vrijeme da je RS dostavila blagovremeno odgovore.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bg

31.07.2017 15:21

Ma zvizni ti i dodi i scepi ko ih sisa.

ODGOVORITE
Name

Dumine

31.07.2017 17:35

Ma jasno.