Сазнајте које су најмоћније нације

Сједињене Америчке Ддржаве су вратиле своју позицију као најмоћнија нација на свијету, иако свијет све мање има поштовања према њеном руководству.

Свијет 31.07.2017 | 14:16
Сазнајте које су најмоћније нације
Наводе о томе написали су УС Неwс и Wорлд Репорт, који су објавили своју најновију верзију годишње студије "Најбоље државе".

Ова медијска организација је извршила евалуацију од 80 држава на основу критерија као што су културна хисторија, држављанство и квалитета живљења.

Још један критериј био је "моћ", која представља колико је једна држава економски и политички утјецајна и колико су јаки њени међународни односи и њена војска.

Више од 21 хиљаде лидера у бизнису, друштвених елита и грађана било је испитивано како би се истражило како се перципирају одређене нације на глобалној сцени.

На САД се гледа као најмоћнију државу, најближа држава њој је Русија, док је Уједињено Краљевство на четвртом мјесту. Остале државе укључују Пакистан, Турску и Израел.

У наставку погледајте списак од 23 најмоћније нације на свијету.

23. Катар - Једна од неколико блискоисточних нација које се налазе на листи - Катар - најбогатија је земља на свијету када се гледа њен бруто домаћи производ по глави становника, захваљујући њеној околини која је богата нафтом. Пад цијена нафте је имао одређени удар на њену економију и приходи су доживјели пад.

22. Шпанија - "Прикључење Европској унији 1986. године је представљало огромни помак у модернизацији инфраструктуре Шпаније, њене индустрије и економске политике", наводи УС Неwс.

21. Холандија - Дом Међународног суда правде и Међународног кривичног суда у Хагу, Холандија игра битну улогу на међународној политичкој сцени.

20. Пакистан - Политичка нестабилност, корупција и проблеми са екстремизмом су уназадили Пакистан на овој листи. Поред тога, економски раст је у паду јер њена на извоз оријентисана економија не може да привуче стране инвестиције.

19. Шведска - Иако има милитаристичке коријене, Шведска је гласала против великог финансирања њених оружаних снага, како би се посветили људским правима и одрживости. Њен приступ благостању сопствених грађана изазива поштовање на међународној сцени, али би могло имати негативан утјецај на њену моћ.

18. Италија - Иако је имала бурну политичку годину, која је укључивала шокирајућу оставку Премијера Матеа Рензија и поновно прављење владе, ова држава остаје на овој листи као трећа по реду највећа економија унутар еурозоне.

17. Аустралија - Иако је релативно ниско позиционирана, ако гледамо моћ и глобални утјецај, Аустралија је на четвртом мјесту по квалитети живота.

16. Индија - Највећа свјетска демократија, Индија је такођер најбрже растућа економија на свијету у 2016. години. Недавна готовинска криза представља удар на њену економију, јер је 11 милијардера изгубило 86 посто своје циркулиране готовине.

15. Швицарска - Ова мала држава у Европи прозвана је најбољим мјестом за живјети. Једанаеста по реду најбогатија држава у свијету, гледајући њен БДП по глави становника, и екстремно атрактивно мјесто за пословање због својих ниских пореза за фирме. Један од УН-ових главних уреда је у Женеви.

14. Иран - Иран је дуго у интересу глобалних сила због својих стратешког положаја на Блиском Истоку, залиха нафте и осталих природних ресурса. Иран у свом посједу има 9 посто од укупних нафтних резерви на свијету.

13. Турска - Турска представља везу између Блиског Истока и ЕУ, и однос између ова два блока је све важнији због сталних ратова који се воде у државама близу ње. У септембру, државни секретар Борис Јохнсон, изјавио је да би Британија подржала Турску у њеном путу ка ЕУ, али да би затегнути односи између Турске и неколико земаља ЕУ могли уназадити овај процес.

12. Канада - Канада је 2. земља када је у питању квалитета живљења, али њена моћ је мала, иако је највећи трговински партнер САД-а.

11. Јужна Кореја - Због затегнутих односа са изолираним сусједом, Јужна Кореја често добија војну и политичку подршку од глобалних суперсила. Представља једну од највећих резерви страних инвестиција и шести је највећи извозник на свијету.

10. Уједињени Арапски Емирати - УАЕ је један од највећих увозника оружја у свијету и послије Саудијске Арабије има највећи буџет за одбрану и сигурност на свијету.

9. Саудијска Арабија - Нафтне резерве Саудијске Арабије су помогле овој држави да постане једна од најбогатијих на свијету и једна од најмоћнијих на Блиском Истоку. На ову заљевску државу се гледа као на блиског сарадника САД-а, Уједињеног Краљевства и других западних држава.

8. Израел - За државу чија популација износи око осам милиона становника, Израел има велики утјецај на међународној сцени. Без обзира на конфликт са Палестином, ова нација има јаку економију, висок ниво образовања и високе приходе по глави становника.

7. Јапан - Једна од технолошки најразвијенијих нација, Јапан је трећа највећа економија на свијету па чак и након опоравка од цунамија из 2011. године који је уништио њену инфраструктуру и индустрију.

6. Француска - Са БДП-ом по глави становника који износи 42.384 долара, Француска представља једну од највећих економија у Европи и један је од највећих извозника оружја у свијету. Њен навећи утицај се протеже кроз "науку, политику, економију и прије свега културу".

5. Њемачка - Ову државу се перципира као економски најјачу државу Европе и улога ове државе постала је све више битна након уједињена 1990. године.

4. Уједињено Краљевство - Уједињено Краљевство је веома развијена нација која врши велик међународни утјецај кроз своју економију, науку, политику и културу. Иако се још не зна какав ће утјецај имати њен излазак из Европске уније, за сад је добро примила шок након резултата референдума.

3. Кина - Раст Кине је стварно невјероватан. Дом 1,4 милијарде људи, ова држава већ има највећу армију на свијету, а експерти претпостављају да ће бити највећа економија на свијету 2050. године.

2. Русија - Русија је капиталисала на корист својих природних ресурса и тако постала једна од најбогатијих земаља на свијету. Издавања Русије на одбрану су већа од издавања држава која се налазе у НАТО-у. Русија троши 5,4 посто свог годишњег БДП-а на одбрану, док држава у НАТО савезу која јој је најближа у трошењу на одбрану је САД-е, која троши 3,3 посто.

1. Сједињене Америчке Државе - Око 75 посто испитаника је рекло да је изгубило "поштовање" према лидерству САД-а након предсједничких избора 2016. године, но ипак је рангирана као најмоћнија нација на свијету. Њен економски, политички и културни утјецај обликују свијет, док је њен велики одбрамбени буџет од 600 милијарди и водећа економија постављају на врх листе.

(Н1)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

неки тамо

31.07.2017 12:26

СФРЈ би била у топ 10... а сад нема ниједне наше републике да је у топ 50... фино је Тито рекао "НИЈЕДНА НАСА РЕБУЛИКА НЕ БИ БИЛА НИКО И НИСТА, ДА НИСМО СВИ ЗАЈЕДНО !" И тако, данас свако има своју земљу и ништа у њој, а ван граница нас нико не признаје... Живјели!

ОДГОВОРИТЕ