Saznajte koje su najmoćnije nacije

Sjedinjene Američke Ddržave su vratile svoju poziciju kao najmoćnija nacija na svijetu, iako svijet sve manje ima poštovanja prema njenom rukovodstvu.

Svijet 31.07.2017 | 14:16
Saznajte koje su najmoćnije nacije
Navode o tome napisali su US News i World Report, koji su objavili svoju najnoviju verziju godišnje studije "Najbolje države".

Ova medijska organizacija je izvršila evaluaciju od 80 država na osnovu kriterija kao što su kulturna historija, državljanstvo i kvaliteta življenja.

Još jedan kriterij bio je "moć", koja predstavlja koliko je jedna država ekonomski i politički utjecajna i koliko su jaki njeni međunarodni odnosi i njena vojska.

Više od 21 hiljade lidera u biznisu, društvenih elita i građana bilo je ispitivano kako bi se istražilo kako se percipiraju određene nacije na globalnoj sceni.

Na SAD se gleda kao najmoćniju državu, najbliža država njoj je Rusija, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo na četvrtom mjestu. Ostale države uključuju Pakistan, Tursku i Izrael.

U nastavku pogledajte spisak od 23 najmoćnije nacije na svijetu.

23. Katar - Jedna od nekoliko bliskoistočnih nacija koje se nalaze na listi - Katar - najbogatija je zemlja na svijetu kada se gleda njen bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, zahvaljujući njenoj okolini koja je bogata naftom. Pad cijena nafte je imao određeni udar na njenu ekonomiju i prihodi su doživjeli pad.

22. Španija - "Priključenje Evropskoj uniji 1986. godine je predstavljalo ogromni pomak u modernizaciji infrastrukture Španije, njene industrije i ekonomske politike", navodi US News.

21. Holandija - Dom Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, Holandija igra bitnu ulogu na međunarodnoj političkoj sceni.

20. Pakistan - Politička nestabilnost, korupcija i problemi sa ekstremizmom su unazadili Pakistan na ovoj listi. Pored toga, ekonomski rast je u padu jer njena na izvoz orijentisana ekonomija ne može da privuče strane investicije.

19. Švedska - Iako ima militarističke korijene, Švedska je glasala protiv velikog finansiranja njenih oružanih snaga, kako bi se posvetili ljudskim pravima i održivosti. Njen pristup blagostanju sopstvenih građana izaziva poštovanje na međunarodnoj sceni, ali bi moglo imati negativan utjecaj na njenu moć.

18. Italija - Iako je imala burnu političku godinu, koja je uključivala šokirajuću ostavku Premijera Matea Renzija i ponovno pravljenje vlade, ova država ostaje na ovoj listi kao treća po redu najveća ekonomija unutar eurozone.

17. Australija - Iako je relativno nisko pozicionirana, ako gledamo moć i globalni utjecaj, Australija je na četvrtom mjestu po kvaliteti života.

16. Indija - Najveća svjetska demokratija, Indija je također najbrže rastuća ekonomija na svijetu u 2016. godini. Nedavna gotovinska kriza predstavlja udar na njenu ekonomiju, jer je 11 milijardera izgubilo 86 posto svoje cirkulirane gotovine.

15. Švicarska - Ova mala država u Evropi prozvana je najboljim mjestom za živjeti. Jedanaesta po redu najbogatija država u svijetu, gledajući njen BDP po glavi stanovnika, i ekstremno atraktivno mjesto za poslovanje zbog svojih niskih poreza za firme. Jedan od UN-ovih glavnih ureda je u Ženevi.

14. Iran - Iran je dugo u interesu globalnih sila zbog svojih strateškog položaja na Bliskom Istoku, zaliha nafte i ostalih prirodnih resursa. Iran u svom posjedu ima 9 posto od ukupnih naftnih rezervi na svijetu.

13. Turska - Turska predstavlja vezu između Bliskog Istoka i EU, i odnos između ova dva bloka je sve važniji zbog stalnih ratova koji se vode u državama blizu nje. U septembru, državni sekretar Boris Johnson, izjavio je da bi Britanija podržala Tursku u njenom putu ka EU, ali da bi zategnuti odnosi između Turske i nekoliko zemalja EU mogli unazaditi ovaj proces.

12. Kanada - Kanada je 2. zemlja kada je u pitanju kvaliteta življenja, ali njena moć je mala, iako je najveći trgovinski partner SAD-a.

11. Južna Koreja - Zbog zategnutih odnosa sa izoliranim susjedom, Južna Koreja često dobija vojnu i političku podršku od globalnih supersila. Predstavlja jednu od najvećih rezervi stranih investicija i šesti je najveći izvoznik na svijetu.

10. Ujedinjeni Arapski Emirati - UAE je jedan od najvećih uvoznika oružja u svijetu i poslije Saudijske Arabije ima najveći budžet za odbranu i sigurnost na svijetu.

9. Saudijska Arabija - Naftne rezerve Saudijske Arabije su pomogle ovoj državi da postane jedna od najbogatijih na svijetu i jedna od najmoćnijih na Bliskom Istoku. Na ovu zaljevsku državu se gleda kao na bliskog saradnika SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zapadnih država.

8. Izrael - Za državu čija populacija iznosi oko osam miliona stanovnika, Izrael ima veliki utjecaj na međunarodnoj sceni. Bez obzira na konflikt sa Palestinom, ova nacija ima jaku ekonomiju, visok nivo obrazovanja i visoke prihode po glavi stanovnika.

7. Japan - Jedna od tehnološki najrazvijenijih nacija, Japan je treća najveća ekonomija na svijetu pa čak i nakon oporavka od cunamija iz 2011. godine koji je uništio njenu infrastrukturu i industriju.

6. Francuska - Sa BDP-om po glavi stanovnika koji iznosi 42.384 dolara, Francuska predstavlja jednu od najvećih ekonomija u Evropi i jedan je od najvećih izvoznika oružja u svijetu. Njen naveći uticaj se proteže kroz "nauku, politiku, ekonomiju i prije svega kulturu".

5. Njemačka - Ovu državu se percipira kao ekonomski najjaču državu Evrope i uloga ove države postala je sve više bitna nakon ujedinjena 1990. godine.

4. Ujedinjeno Kraljevstvo - Ujedinjeno Kraljevstvo je veoma razvijena nacija koja vrši velik međunarodni utjecaj kroz svoju ekonomiju, nauku, politiku i kulturu. Iako se još ne zna kakav će utjecaj imati njen izlazak iz Evropske unije, za sad je dobro primila šok nakon rezultata referenduma.

3. Kina - Rast Kine je stvarno nevjerovatan. Dom 1,4 milijarde ljudi, ova država već ima najveću armiju na svijetu, a eksperti pretpostavljaju da će biti najveća ekonomija na svijetu 2050. godine.

2. Rusija - Rusija je kapitalisala na korist svojih prirodnih resursa i tako postala jedna od najbogatijih zemalja na svijetu. Izdavanja Rusije na odbranu su veća od izdavanja država koja se nalaze u NATO-u. Rusija troši 5,4 posto svog godišnjeg BDP-a na odbranu, dok država u NATO savezu koja joj je najbliža u trošenju na odbranu je SAD-e, koja troši 3,3 posto.

1. Sjedinjene Američke Države - Oko 75 posto ispitanika je reklo da je izgubilo "poštovanje" prema liderstvu SAD-a nakon predsjedničkih izbora 2016. godine, no ipak je rangirana kao najmoćnija nacija na svijetu. Njen ekonomski, politički i kulturni utjecaj oblikuju svijet, dok je njen veliki odbrambeni budžet od 600 milijardi i vodeća ekonomija postavljaju na vrh liste.

(N1)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

neki tamo

31.07.2017 12:26

SFRJ bi bila u top 10... a sad nema nijedne naše republike da je u top 50... fino je Tito rekao "NIJEDNA NASA REBULIKA NE BI BILA NIKO I NISTA, DA NISMO SVI ZAJEDNO !" I tako, danas svako ima svoju zemlju i ništa u njoj, a van granica nas niko ne priznaje... Živjeli!

ODGOVORITE