Сочиво: Савршен биљни извор протеина

Када пожелите да се одморите од меса, исхрану обогатите протеинима из биљних извора. Један од најбољих извора тих нутријената је сочиво.

Здравље 31.07.2017 | 12:58
Сочиво: Савршен биљни извор протеина
У сто грама ове махунарке налази се око 9 грама беланчевина које јачају мишићну масу и осигуравају правилан рад организма. Сочиво је уз то богато влакнима која побољшавају пробаву и снижавају ниво лошег колестерола. Пред тога богато је Б витамином и угљеним хидратима који тело снабдевају преко потребном енергијом и дуготрајно га засићују.

На тржишту се може пронаћи неколико врста које су намењене различитим врстама јела.

Зелено сочиво има благо бибераст укус. Након термичке обраде остаје ал денте, па се зато сматра идеалним избором за различите салате. Пожељно је да се намочи у води пре кувања, а онда термички обрађује око 45 минута.

Жуто сочиво захтева кратку термичку обраду, односно око 20 минута. Добро се слаже с оријенталним зачинима попут карија, куркуме и кајенског бибера. Од њега се праве лепа варива, умаци и намази.

Црвено сочиво има благ и лагано слаткаст укус, а кува се брзо - за 15 до 20 минута. С обзиром на то да га је током термичке обраде лако раскувати, користи за згрушњавање супа и различитих варива. Од њега је лако направити пире или сос.

Браон сочиво је врло флексибилна намирница. Одлично се комбинује с луком, маслиновим уљем и парадајзом због чега се може користити за припрему свега - од намаза и умака до салата и варива. Кува се у просеку око 45 минута.

Црно сочиво одговара уз бели лук и горко поврће. Захтева дуготрајнију термичку обраду, односно кување од минимум 30 до 40 минута.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар