Дачићев приједлог о Косову

Занимљив предлог о дијалогу има Дачић.  Треба разграничити шта је српско, а шта албанско.

Србија 31.07.2017 | 09:39
Дачићев приједлог о Косову
Први потпредседник владе и лидер СПС-а Ивица Дачић каже да ће приликом дијалога о Косову са председником Србије Александром Вучићем још једном проверити могућност "разграничења" на "српско и албанско" за које се, подсећа, годинама залагао, а да ће, уколико то не буде прихватљиво, свакако покушати да пружи свој допринос у налажењу трајног решења.

"Разграничења или како год да се зове. Шта је српско, шта је албанско. У договору Срба и Албанаца то је једино могуће трајно компромисно решење, уз посебан статус за наше цркве. И уз зајединцу српских општина на југу Косова", навео је Дачић у ауторском тексту за "Блиц."

По његовом мишљењу, морамо да признамо и да се суочимо са не тако пријатним чињеницама, од оне да Албанци не зеле да буду део Србије до оне да немамо ни снаге а ни потребе да ратујемо, јер тамо више немамо шта да добијемо.

"Никада Приштина неће признати власт Београда, ни по коју цену, и ту чињеницу ни једног трентука не треба да заборавимо. Тако Срби никада неће пристати да буду део Косова или Албаније нити ће Северна Митровица или Лепосавић икада признати власт Приштине," каже Дачић.

Он истиче да је решење могуће само ако будемо свесни да нешто за ту будућнсот морамо и да дамо али и да, због те исте бдућности нешто морамо и да добијемо.

То давање и добијање, биће, како оцењује, најтежи задатак у целом процесу, у коме морамо да покажемо колико смо зрели и свесни свог положаја и могућности.

Најлакше је рећи не дамо ништа и тражимо све, "али ту врсту алавости и глупости треба избећи", сматра Дачић.

"Косово јест наша вредност али само у оној мери у којој се према њему тако понасамо. Ми смо ти који му одредјујемо вредност и важност уз само један услов, услов свих услова наше будућности. Она не сме да буде крвава И то мора да буде наша црвена линија," истакао је потпредседик владе.

Све остало, ће, како каже бити ствар мудрости и способности да преговарамо.

А дијалог о томе први је корак додаје он.

Дачић је уједно критиковао оне у опозицији који су, како каже, позив на унутрашњи дијалог претворили у монолог "силних истоветних гласова о Вучићу" углавном на страницама неких новина.

"Цела ова хајка на личност не говори ништа друго до да је многима у опозицији Вучић дража тема од оне која је Србији важна. Они Косовом једноставно не зеле да се баве", навео је лидер СПС-а.

Ни он, додаје, не жели да се бави њима.

"Позив су добили, својим одговором су показали да нису дорасли ни самом питању а камоли одговору и још једном сисли са пута којим се иде у будућност, бирајући, немоћни, да остану тамо где се осећају најсигурније, у прошлости," оценио је он.

Будућност, је, каже Дачић, резервисана за оне који се не плаше озбиљних питања.

На тај однос, каже, више не тера сама политика, него свест да смо генерација која због будућих генерација косовски чвор мора да реши.

"Ако то не урадимо данас, буквално смо осудили будућност нашу и наших потомака. И они неће бити у прилици да на раманима носе торбице са лаптопом него ће носити пушке о рамену, а прави топови ће им бити ралност а они њима храна. Зато морамо да разговарамо о решењима косовског питања", закључио је он.

(АЛо)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Питање

31.07.2017 07:42

Сто би ти неко ( Албанци на Косову) нешто дао кад не мора ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

31.07.2017 08:04

" Касно Ивица на Косово стиже !"

Name

Аналза запада

31.07.2017 07:47

Лијепо смисљена издаја а срамота остаје покољењима за навјек, памети на ово вристе од бола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

31.07.2017 08:06

Знате ли ви која је најчешћа ријеч у српском језику? Издаја! Све вам је издаја, сви су вам криви, али да ли је баш тако?!

Name

Милош

31.07.2017 07:50

"за ту будућнсот морамо и да дамо али и да, због те исте бдућности нешто морамо и да добијемо." Разумије ли ова сподоба шта прича? Да дамо нешто своје, да бисмо добили нешто своје? О Боже, које све будале нас представљају. Дачићу, ти можеш дати своје имање у Житорађу, али даље своје прљаве руке од Свете српске земље. Чему служи војска? Да парадира кад се гузоњама ћешне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2017 08:17

Која војска ? Она са миговима 29 или митовима ?

Name

ДУЛЕ

31.07.2017 08:27

Тако је Милоше,маму им комунистичку..

Name

Игор

31.07.2017 08:38

Јуриииис Милосе ! хахахахахаха.

Name

Освит

31.07.2017 07:55

На крају це једино неке свјетске силе бити против признања Косова јер це изгубити битан инструмент преко којег остварују и економску и политицку доминацију у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

31.07.2017 08:02

Овај предлог је дао Ћосић деведесетих, док је био лако изводљив. Дачићеви социјалисти и Вучићеви радикали су га сменили и будалом направили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

31.07.2017 08:30

Само сто тебе нико ниста и не пита дацо пропали политицару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рики

31.07.2017 10:22

Бакир ти би могао да повучеш ивицу за ону ствар боље да ћутиш...

Name

Име

31.07.2017 09:01

Срби увијек трче али касно иза чињеницама. Хтјели су велики а сад не могу ни мали да добију . Е сад би и мали одговарао али прокоцкали су шансу као коцкари који се коцка па изгуби . Ви Срби сте харзардери али губитници. Лоше се коцкате а улози су вам огромни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија .

31.07.2017 13:11

Статус Косова је ријрсен то србски политицари бацају прасину свом народу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.07.2017 14:11

Хајд сто бацају а сто ови вјерују !

Name

Сарајлија .

31.07.2017 15:14

Рики како то понасање . Свако има право на своје мисљење .

ОДГОВОРИТЕ