Dačićev prijedlog o Kosovu

Zanimljiv predlog o dijalogu ima Dačić.  Treba razgraničiti šta je srpsko, a šta albansko.

Srbija 31.07.2017 | 09:39
Dačićev prijedlog o Kosovu
Prvi potpredsednik vlade i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da će prilikom dijaloga o Kosovu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još jednom proveriti mogućnost "razgraničenja" na "srpsko i albansko" za koje se, podseća, godinama zalagao, a da će, ukoliko to ne bude prihvatljivo, svakako pokušati da pruži svoj doprinos u nalaženju trajnog rešenja.

"Razgraničenja ili kako god da se zove. Šta je srpsko, šta je albansko. U dogovoru Srba i Albanaca to je jedino moguće trajno kompromisno rešenje, uz poseban status za naše crkve. I uz zajedincu srpskih opština na jugu Kosova", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Blic."

Po njegovom mišljenju, moramo da priznamo i da se suočimo sa ne tako prijatnim činjenicama, od one da Albanci ne zele da budu deo Srbije do one da nemamo ni snage a ni potrebe da ratujemo, jer tamo više nemamo šta da dobijemo.

"Nikada Priština neće priznati vlast Beograda, ni po koju cenu, i tu činjenicu ni jednog trentuka ne treba da zaboravimo. Tako Srbi nikada neće pristati da budu deo Kosova ili Albanije niti će Severna Mitrovica ili Leposavić ikada priznati vlast Prištine," kaže Dačić.

On ističe da je rešenje moguće samo ako budemo svesni da nešto za tu budućnsot moramo i da damo ali i da, zbog te iste bdućnosti nešto moramo i da dobijemo.

To davanje i dobijanje, biće, kako ocenjuje, najteži zadatak u celom procesu, u kome moramo da pokažemo koliko smo zreli i svesni svog položaja i mogućnosti.

Najlakše je reći ne damo ništa i tražimo sve, "ali tu vrstu alavosti i gluposti treba izbeći", smatra Dačić.

"Kosovo jest naša vrednost ali samo u onoj meri u kojoj se prema njemu tako ponasamo. Mi smo ti koji mu odredjujemo vrednost i važnost uz samo jedan uslov, uslov svih uslova naše budućnosti. Ona ne sme da bude krvava I to mora da bude naša crvena linija," istakao je potpredsedik vlade.

Sve ostalo, će, kako kaže biti stvar mudrosti i sposobnosti da pregovaramo.

A dijalog o tome prvi je korak dodaje on.

Dačić je ujedno kritikovao one u opoziciji koji su, kako kaže, poziv na unutrašnji dijalog pretvorili u monolog "silnih istovetnih glasova o Vučiću" uglavnom na stranicama nekih novina.

"Cela ova hajka na ličnost ne govori ništa drugo do da je mnogima u opoziciji Vučić draža tema od one koja je Srbiji važna. Oni Kosovom jednostavno ne zele da se bave", naveo je lider SPS-a.

Ni on, dodaje, ne želi da se bavi njima.

"Poziv su dobili, svojim odgovorom su pokazali da nisu dorasli ni samom pitanju a kamoli odgovoru i još jednom sisli sa puta kojim se ide u budućnost, birajući, nemoćni, da ostanu tamo gde se osećaju najsigurnije, u prošlosti," ocenio je on.

Budućnost, je, kaže Dačić, rezervisana za one koji se ne plaše ozbiljnih pitanja.

Na taj odnos, kaže, više ne tera sama politika, nego svest da smo generacija koja zbog budućih generacija kosovski čvor mora da reši.

"Ako to ne uradimo danas, bukvalno smo osudili budućnost našu i naših potomaka. I oni neće biti u prilici da na ramanima nose torbice sa laptopom nego će nositi puške o ramenu, a pravi topovi će im biti ralnost a oni njima hrana. Zato moramo da razgovaramo o rešenjima kosovskog pitanja", zaključio je on.

(ALo)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Pitanje

31.07.2017 07:42

Sto bi ti neko ( Albanci na Kosovu) nešto dao kad ne mora ?

ODGOVORITE
Name

075

31.07.2017 08:04

" Kasno Ivica na Kosovo stiže !"

Name

Analza zapada

31.07.2017 07:47

Lijepo smisljena izdaja a sramota ostaje pokoljenjima za navjek, pameti na ovo vriste od bola.

ODGOVORITE
Name

075

31.07.2017 08:06

Znate li vi koja je najčešća riječ u srpskom jeziku? Izdaja! Sve vam je izdaja, svi su vam krivi, ali da li je baš tako?!

Name

Miloš

31.07.2017 07:50

"za tu budućnsot moramo i da damo ali i da, zbog te iste bdućnosti nešto moramo i da dobijemo." Razumije li ova spodoba šta priča? Da damo nešto svoje, da bismo dobili nešto svoje? O Bože, koje sve budale nas predstavljaju. Dačiću, ti možeš dati svoje imanje u Žitorađu, ali dalje svoje prljave ruke od Svete srpske zemlje. Čemu služi vojska? Da paradira kad se guzonjama ćešne?

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2017 08:17

Koja vojska ? Ona sa migovima 29 ili mitovima ?

Name

DULE

31.07.2017 08:27

Tako je Miloše,mamu im komunističku..

Name

Igor

31.07.2017 08:38

Juriiiis Milose ! hahahahahaha.

Name

Osvit

31.07.2017 07:55

Na kraju ce jedino neke svjetske sile biti protiv priznanja Kosova jer ce izgubiti bitan instrument preko kojeg ostvaruju i ekonomsku i politicku dominaciju u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Dragan

31.07.2017 08:02

Ovaj predlog je dao Ćosić devedesetih, dok je bio lako izvodljiv. Dačićevi socijalisti i Vučićevi radikali su ga smenili i budalom napravili.

ODGOVORITE
Name

Bakir

31.07.2017 08:30

Samo sto tebe niko nista i ne pita daco propali politicaru.

ODGOVORITE
Name

riki

31.07.2017 10:22

Bakir ti bi mogao da povučeš ivicu za onu stvar bolje da ćutiš...

Name

Ime

31.07.2017 09:01

Srbi uvijek trče ali kasno iza činjenicama. Htjeli su veliki a sad ne mogu ni mali da dobiju . E sad bi i mali odgovarao ali prokockali su šansu kao kockari koji se kocka pa izgubi . Vi Srbi ste harzarderi ali gubitnici. Loše se kockate a ulozi su vam ogromni.

ODGOVORITE
Name

Sarajlija .

31.07.2017 13:11

Status Kosova je rijrsen to srbski politicari bacaju prasinu svom narodu .

ODGOVORITE
Name

Re

31.07.2017 14:11

Hajd sto bacaju a sto ovi vjeruju !

Name

Sarajlija .

31.07.2017 15:14

Riki kako to ponasanje . Svako ima pravo na svoje misljenje .

ODGOVORITE