Најезда крпеља: Како се заштитити

Бијег од љетње жеге најчешће потражимо у природи. Међутим, тамо често вребају крпељи. Све више особа је заражено. Како се заштитити?

Босна и Херцеговина 30.07.2017 | 20:09
Најезда крпеља: Како се заштитити
Топли дани под ведрим небом. Људима спас од врућине, крпељима идеално вријеме за ујед жртве. Број уједа је огроман. Лајмска болест пријети, а најезда ових инсеката траје.

"Сваки ујед крпеља није опасан, није сваки крпељ заржен, али опасност постоји и на то се треба обратити пажњу", каже за БН телевизију специјалиста породичне медицинедр Љубица Јеремић.

Љекари упозоравају да је рано препознавање болести важно због адекватног и правовременог лијечења. Ова болест захвата првенствено кожу, затим срце, зглобове и централни нервни систем.

Љекари истичу да је важно да крпељ са мјеста убода буде уклоњен најкасније 24 сата од уједа.

На питање шта је потребно урадити кад се на кожи уочи крпељ, грађани често одговарају да се крпељ намаже уљем да би се лакше извадио из коже, послије тога, мјесто уједа се дезинфикује алкохолом и слично.

Струка је, ипак категорична.

"Потребно је да се обратите љекару, крпељ се вади пажљиво пинцетом...", истиче др Јеремић.

Како се заштитити?

"Кад се вратите из природе прегледати цијело тијело, а у природи користити гардеробу која прекрива цијело тијело. Најбоље је да гардероба буде свјетлијих боја да се крпељ лакше уочи", каже специјалиста породичне медицине др Маја Шешлија Угринић.

У сваком случају боље је спријечити него лијечити. Ипак, мјесто убода на кожи треба пратити мјесец дана, савјетују љекари.



(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар