Najezda krpelja: Kako se zaštititi

Bijeg od ljetnje žege najčešće potražimo u prirodi. Međutim, tamo često vrebaju krpelji. Sve više osoba je zaraženo. Kako se zaštititi?

Bosna i Hercegovina 30.07.2017 | 20:09
Najezda krpelja: Kako se zaštititi
Topli dani pod vedrim nebom. Ljudima spas od vrućine, krpeljima idealno vrijeme za ujed žrtve. Broj ujeda je ogroman. Lajmska bolest prijeti, a najezda ovih insekata traje.

"Svaki ujed krpelja nije opasan, nije svaki krpelj zaržen, ali opasnost postoji i na to se treba obratiti pažnju", kaže za BN televiziju specijalista porodične medicinedr Ljubica Jeremić.

Ljekari upozoravaju da je rano prepoznavanje bolesti važno zbog adekvatnog i pravovremenog liječenja. Ova bolest zahvata prvenstveno kožu, zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem.

Ljekari ističu da je važno da krpelj sa mjesta uboda bude uklonjen najkasnije 24 sata od ujeda.

Na pitanje šta je potrebno uraditi kad se na koži uoči krpelj, građani često odgovaraju da se krpelj namaže uljem da bi se lakše izvadio iz kože, poslije toga, mjesto ujeda se dezinfikuje alkoholom i slično.

Struka je, ipak kategorična.

"Potrebno je da se obratite ljekaru, krpelj se vadi pažljivo pincetom...", ističe dr Jeremić.

Kako se zaštititi?

"Kad se vratite iz prirode pregledati cijelo tijelo, a u prirodi koristiti garderobu koja prekriva cijelo tijelo. Najbolje je da garderoba bude svjetlijih boja da se krpelj lakše uoči", kaže specijalista porodične medicine dr Maja Šešlija Ugrinić.

U svakom slučaju bolje je spriječiti nego liječiti. Ipak, mjesto uboda na koži treba pratiti mjesec dana, savjetuju ljekari.



(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar