Које опасности пријете из базена?

Здрави одрасли људи и дјеца старија од пет година не требају избјегавати купање у јавним базенима, али купајте се у оним за које сте сигурни да су под редовном контролом стручњака из Завода за јавно здравство.

Свијет 30.07.2017 | 19:56
Које опасности пријете из базена?
Ризик од заразе након купања у базену релативно је мален за оне који се придржавају хигијенских правила и иначе имају здрав имуни сустав. Нешто већи ризик везан је за дјецу до пет година, нарочито бебе до годину дана, које се дуго брчкају у води и често је гутају, као и труднице те хроничне болеснике са слабијим имунитетом.

Ризичне групе

Наиме, иако је базенска вода хлорирана, а хлор уништава микроорганизме, неке отпорне бактерије могу преживјети и у таквој води. Међу њима је бактерија Црyптоспоридиум, која је опасна за малу дјецу, труднице и људе са слабијим имунитетом, код којих може узроковати озбиљнију болест.

На базену можемо “покупити”  и цријевне вирозе, које могу завршити повишеном температуром и прољевом. Најчешће погађају малу дјецу јер се преносе гутањем заражене базенске воде, при чему проблем могу изазвати чак и мале количине воде. Зато дјецу треба научити да не гутају воду на базену.

Чувајте се и упале мокраћних канала и коњунктивитиса, вирусне или хламидијске упале ока. Задржавање нечисте воде у уху може довести до упале уха, док влажне површине око базена погодују задржавању гљивица којима се можемо заразити преко оштећења на кожи. Та врста заразе најчешће погађа стопала која су сатима на површинама с устајалом водом.

Мали базени

Ограничите број купача у малом базену и научите дјецу да се обавезно истуширају прије уласка. У таквом базену не смијете вршити нужду и улазити с храном. Поставите га на чврсту подлогу која се може опрати те осигурајте да мјесто за улаз и излаз није клизаво.

Лијечење компликација

У већини тих ситуација проблеми се могу ријешити уз савјетовање с фармацеутом, односно лијековима без рецепта. При томе је увијек корисно ако апотекару напоменете да су се симптоми појавили након купања у базену јер је тако лакше процијенити могуће узроке и тежину проблема.

Код кожних инфекција постоје креме које су врло дјелотворне и помажу релативно брзо. Код вагиналних инфекција препуручује се вагиналете. Мушкари могу да “зараде” упалу мокраћних канала што се лијечи антибиотицима.

Код мањих иритација ока најчешће се примјењују капи или маст за умиривање слузнице, док се код заостале воде у ушима преписују капи које помажу да се та вода исциједи из уха. Љекари напомињу да ако је вода ушла у уши и изазива бол, проблем се рјешава антибиотицима, али уз љекарски рецепт.

Не роните отворених очију

Имате ли и најмању упалу очију, боље је да прескочите купање на базену, а инфекцију можете избјећи тако да не отварате очи док роните или ставите наочаре за пливање, односно маску за роњење.

Прије уласка на базен, али и након кориштења тоалета, обавезно прођите кроз хиперхлорирани јарак јер ћете тако смањити ризик од заразе гљивицама на стопалима.

Код куће су бољи мањи базени јер се вода може чешће мијењати.

Купујете ли мали пластични базен за двориште, придржавајте се упутства за одржавање јер такви систави често долазе с релативно слабом опремом за одржавање.

Боље је изабрати мањи у којему чешће можете мијењати воду, а приликом сваке замјене воде добро га оперите.

Капи за ухо не помажу ако се развила упала

Вода у уху најчешће се једноставно рјешава капима за чишћење уха које вам може издати фармацеут без рецепта. ипак ако имате теже симптоме који упућују на упалу уха, мораћете потражити помоћ оториноларинголога који ће прописати терапију и одредити начин лијечења.

Након сваког купања треба испрати очи и лице

Хлор којим се дезинфијује базенска вода има заштитно дјеловање, али и штети. Ако га има превише, може изазвати иритације слузнице ока.

Од коњунктивитиса ћете се сачувати ако након сваког купања исперете лице и не користите туђе пешкире.

Ако симптоми не пролазе кроз три дана јавите се доктору

На упале мокраћних канала посебно су осјетљиве труднице, али већина инфекција код жена може се ријешити вагиналетама. Ипак, најбоље је да се у случају јаче упале обратите лијекару како би се могле направити додатне претраге.

Око половине пацијената због инфекције се на крају ипак треба јавити лијекару, кажу фармацеути. Помоћ код инфекције прво потражите код апотекара и свакако напомените да сте били на базену, али ако симптоми ни уз лијек не пролазе кроз три до пет дана или се погоршавају, потражите савјет вашег доктора.

(24сата.хр)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Висеград!!!

30.07.2017 18:51

У Висеграду пријети затрпавање.

ОДГОВОРИТЕ