Koje opasnosti prijete iz bazena?

Zdravi odrasli ljudi i djeca starija od pet godina ne trebaju izbjegavati kupanje u javnim bazenima, ali kupajte se u onim za koje ste sigurni da su pod redovnom kontrolom stručnjaka iz Zavoda za javno zdravstvo.

Svijet 30.07.2017 | 19:56
Koje opasnosti prijete iz bazena?
Rizik od zaraze nakon kupanja u bazenu relativno je malen za one koji se pridržavaju higijenskih pravila i inače imaju zdrav imuni sustav. Nešto veći rizik vezan je za djecu do pet godina, naročito bebe do godinu dana, koje se dugo brčkaju u vodi i često je gutaju, kao i trudnice te hronične bolesnike sa slabijim imunitetom.

Rizične grupe

Naime, iako je bazenska voda hlorirana, a hlor uništava mikroorganizme, neke otporne bakterije mogu preživjeti i u takvoj vodi. Među njima je bakterija Cryptosporidium, koja je opasna za malu djecu, trudnice i ljude sa slabijim imunitetom, kod kojih može uzrokovati ozbiljniju bolest.

Na bazenu možemo “pokupiti”  i crijevne viroze, koje mogu završiti povišenom temperaturom i proljevom. Najčešće pogađaju malu djecu jer se prenose gutanjem zaražene bazenske vode, pri čemu problem mogu izazvati čak i male količine vode. Zato djecu treba naučiti da ne gutaju vodu na bazenu.

Čuvajte se i upale mokraćnih kanala i konjunktivitisa, virusne ili hlamidijske upale oka. Zadržavanje nečiste vode u uhu može dovesti do upale uha, dok vlažne površine oko bazena pogoduju zadržavanju gljivica kojima se možemo zaraziti preko oštećenja na koži. Ta vrsta zaraze najčešće pogađa stopala koja su satima na površinama s ustajalom vodom.

Mali bazeni

Ograničite broj kupača u malom bazenu i naučite djecu da se obavezno istuširaju prije ulaska. U takvom bazenu ne smijete vršiti nuždu i ulaziti s hranom. Postavite ga na čvrstu podlogu koja se može oprati te osigurajte da mjesto za ulaz i izlaz nije klizavo.

Liječenje komplikacija

U većini tih situacija problemi se mogu riješiti uz savjetovanje s farmaceutom, odnosno lijekovima bez recepta. Pri tome je uvijek korisno ako apotekaru napomenete da su se simptomi pojavili nakon kupanja u bazenu jer je tako lakše procijeniti moguće uzroke i težinu problema.

Kod kožnih infekcija postoje kreme koje su vrlo djelotvorne i pomažu relativno brzo. Kod vaginalnih infekcija prepuručuje se vaginalete. Muškari mogu da “zarade” upalu mokraćnih kanala što se liječi antibioticima.

Kod manjih iritacija oka najčešće se primjenjuju kapi ili mast za umirivanje sluznice, dok se kod zaostale vode u ušima prepisuju kapi koje pomažu da se ta voda iscijedi iz uha. Ljekari napominju da ako je voda ušla u uši i izaziva bol, problem se rješava antibioticima, ali uz ljekarski recept.

Ne ronite otvorenih očiju

Imate li i najmanju upalu očiju, bolje je da preskočite kupanje na bazenu, a infekciju možete izbjeći tako da ne otvarate oči dok ronite ili stavite naočare za plivanje, odnosno masku za ronjenje.

Prije ulaska na bazen, ali i nakon korištenja toaleta, obavezno prođite kroz hiperhlorirani jarak jer ćete tako smanjiti rizik od zaraze gljivicama na stopalima.

Kod kuće su bolji manji bazeni jer se voda može češće mijenjati.

Kupujete li mali plastični bazen za dvorište, pridržavajte se uputstva za održavanje jer takvi sistavi često dolaze s relativno slabom opremom za održavanje.

Bolje je izabrati manji u kojemu češće možete mijenjati vodu, a prilikom svake zamjene vode dobro ga operite.

Kapi za uho ne pomažu ako se razvila upala

Voda u uhu najčešće se jednostavno rješava kapima za čišćenje uha koje vam može izdati farmaceut bez recepta. ipak ako imate teže simptome koji upućuju na upalu uha, moraćete potražiti pomoć otorinolaringologa koji će propisati terapiju i odrediti način liječenja.

Nakon svakog kupanja treba isprati oči i lice

Hlor kojim se dezinfijuje bazenska voda ima zaštitno djelovanje, ali i šteti. Ako ga ima previše, može izazvati iritacije sluznice oka.

Od konjunktivitisa ćete se sačuvati ako nakon svakog kupanja isperete lice i ne koristite tuđe peškire.

Ako simptomi ne prolaze kroz tri dana javite se doktoru

Na upale mokraćnih kanala posebno su osjetljive trudnice, ali većina infekcija kod žena može se riješiti vaginaletama. Ipak, najbolje je da se u slučaju jače upale obratite lijekaru kako bi se mogle napraviti dodatne pretrage.

Oko polovine pacijenata zbog infekcije se na kraju ipak treba javiti lijekaru, kažu farmaceuti. Pomoć kod infekcije prvo potražite kod apotekara i svakako napomenite da ste bili na bazenu, ali ako simptomi ni uz lijek ne prolaze kroz tri do pet dana ili se pogoršavaju, potražite savjet vašeg doktora.

(24sata.hr)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Visegrad!!!

30.07.2017 20:51

U Visegradu prijeti zatrpavanje.

ODGOVORITE