Коме и зашто требају акцизе?

Ентитетске владе, дио власти на нивоу БиХ али и међународна заједница не одустају од захтјева за увођење додатних акциза на гориво. Да ли нас од септембра очекује скупље гориво и ланчано поскупљење осталих услуга и робе?

Босна и Херцеговина 30.07.2017 | 19:41
Коме и зашто требају акцизе?
Први покушај увођења додатних акциза на гориво пропао је у марту ове године, јер није било довољно посланика у Представничком вијећу који би гласали за тај нови намет на буџет грађана.

С обзиром да су акцизе услов за нову траншу кредита ММФ-а, покушало се на мала врата, преко тајне телефонске сједнице Савјета министара БиХ и хитне процедуре у Парламентарној скупштини, доћи до додатних акциза, а тиме и до кредита.

Они којима су акцизе неопходне да би обезбиједили нове кредите сматрали су да је ствар ријешена, јер су у томе имали снажну подршку представника Европске уније у БиХ и међународних финасијских институција.

Смијех и весеље нису дуго трајали, јер је, упркос снажном лобирању, поново пропао покушај увођења додатних акциза на гориво. Ипак, прича ту није завршена. Још два пута се покушало путем парламентарних комисија прогурати питање додатних акциза, али је и то пропало. Сада се све гласније најављује нова акцизна офанзива за јесен.

У СДС-у, који је од почетка против додатних акциза, кажу да не могу да схвате зашто неко упорно гура то питање. Оправдање да би се додатне акцизе искористиле за изградњу путева и аутопутева за

СДС је неприхватљиво, јер сматрају да се инфраструктура може градити и без, како кажу, сулудог задуживања код међународнох финансијских организација.

У СДС-у истичу да није тачно, како неки тврде, да су додатне акцизе дио реформске агенде. Додатне акцизе су услов међународних финасијских институција које желе, што је сасвим нормално, да заштите своје инвестиције и да профитирају.

Подсјећају да су се сви нивои власти у БиХ потписивањем реформске агенде обавезали на поштивање закона, смањење јавне потрошње, смањење пореза и намета на привреду, реформу здравства.

Ништа од тога није урађено, тврде у СДС-у и додају да су изгледа сви заборавили да је реформском агендом предвиђено, а то је и услов ММФ-а, финансијска и оперативна процјена и израда планова за приватизацију БХ телекома и ХТ Мостар.



(БН телевизија)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Али

30.07.2017 17:51

Руза Плава је обевала да сто се тице акциза да се то рјесење не види ни из близа...да акцизе неце проци и да до новох намета неце доци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бреакинг неwс

30.07.2017 21:00

Конзум у БиХ плаћа дугове хрватским фирмама, за остале шта Бог да...цифре нису мале.

Name

Ник

30.07.2017 22:17

Руза плава народ не вара.

Name

А

30.07.2017 17:53

Хоце ли моци СДСда спреци нови стрес...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Међународни банкари

30.07.2017 18:24

Не знам за СДС. Али, акцизе су искључиво добре (па зато и потребне) међународним банкарима. Најбољи начин поробљавања (отимања свега вриједног, губитка суверенитета...) је дужничко робство.

Name

Дует

30.07.2017 21:34

Мозе СДС и друге странке које немају апсолутно никаквог уплива у раду криминалне и корупционаске УИО да уведу ред и онда не би требале акцизе.Данас имате на трзисти висе цигарета без маркица него са маркицама.

Name

***

31.07.2017 08:16

Знам да Руза плава ствара а не вара и да има дара...

Name

Нема другог рјесења

30.07.2017 18:01

Само багру отјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.07.2017 18:36

Занима ме како ће опозиција, ако некад којим чудом освоји власт, обезбедити стабилност буџета? У Србији је Вучић дошао на власт, између осталог, причом да ће зауставити задуживање земље. Убрзо након тога, Напредњаци су задужили Србију нових 6 милијарди €, што је за дупло више него што су то учиниле две владе Мирка Цветковића. Дакле, како би СЗП, да сад преузме власт, наставио континуитет исплата пензија, плата буџетским корисницима, социјалних давања, плус континуитет редовног сервисирања дугова? Ајмо, стручњаци, да чујем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

30.07.2017 19:34

Јасно је да ови, не само да неће оставити ни фенинга у буџету, него су задужили и унуке наших унука. Све су распродали (читај покрали) и од тога ништа није уложено у радна мјеста. Смијешно ми је кад објашњавају да су акцизе за путеве, а онда у истој речници причају како ће акцизе поправити здравство, пензије и све остало.

Name

херцеговац

30.07.2017 19:52

Врло лако ако хоће само што нисам баш сигуран да хоће јер и њима требају буџетлије за гласачку машину Смањити корупцију која је на нивоу РС на годишњем нивоу реда стотина милиона КМ , отпустити пола буџетлија а друга пола да ради по тржишном принципу односно ако неће они хоће ови са бироа а исто урадит и у јавним предузећима е сад друго је питање хоће ли то они или неће

Name

Искључиво пензије

30.07.2017 20:09

Фокусирати се на редовну исплату пензија.Остало за почетак смањити администрацију за 40%.Наравно то и укључује полицију и просвјету.За министра унутрашњих послова поставити Драгана Мектића.Не видим тренутно никог бољег.Ако има нека се јави.Донијети закон да МУП може да обезбјеђује приватне објекте и предузећа у сврху повећања прихода.А наравно људима у МУП-а задржати исте плате.Не представља никакав проблем да буду конкуренција овим агенцијама за обезбјеђење.Од агенција само власници имају користи нико више.Може и МУП обезбјеђивати банке.Такође набавити возила за транспорт новца за почетак 5-6 и могу бити конкуренција овим агенцијама.Има ту још доста ствари како стабилизовати буџет и обезбједити ликвидност.

Name

Перо

30.07.2017 21:06

Никако.Ко год да додје после гамади мораце да иде на смањење пензија,плата и свих давања и то драстицно.Зато опозиција и не гризе да додјевна власт. Сви су они у талу.Народ то не види јер је глуп и неписнен. Све лазне патриоте.

Name

једноставно

30.07.2017 22:05

Само вратити покрадено и имацемо будзет од бар 10 милијарди...ако не пристану да врате, онда само продати дуговања јапанској мафији 50:50, па да видис како це да врате до задњег пфенинга...

Name

једноставно

30.07.2017 22:05

Само вратити покрадено и имацемо будзет од бар 10 милијарди...ако не пристану да врате, онда само продати дуговања јапанској мафији 50:50, па да видис како це да врате до задњег пфенинга...

Name

бошњак

30.07.2017 18:41

Ако је за путеве нек отворе посебан рачун на који би се уплачивала средстваОформе комисију за прачење приива и утрошка средстава за уатопутеве од свих параментарних странака да се зна да паре иду само за путеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиотлук

30.07.2017 19:02

Боље ја да сами градимо него да узимамо кредите за путеве које цемо врацати 100 година. Дајте доста глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

30.07.2017 19:07

Ово сто ради ова власт на целу са Зељком,Додиком и осталим лопурдама циста је утопија за градјане РСе.Ову власт уопсте не занима на ста це све да утице уводјењем акциза на гориво и да они који зиве од минималца,а таквих је седамдесет посто кад плате све оне обавезе и намете ове власти,за комад хљеба неце имати.Само једно не могу да сватим,циме је овај Народ дрогиран да све ово види и трпи,а да ниста не подузима,да би се изборили за свој голи зивот и ову корунпирану и бахату власт скинули са трона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.К.Ј

30.07.2017 19:31

Ја сам за уводјење Мјесног Самодоприноса,а ви ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцка посла

30.07.2017 21:00

Цланови секте да уплацују самодопринос за прецедниковог новог мерцедеса, овај није висе довољно репресентативан. Требало би поруцити продузеног, а и да буде кабриолет, да прецедник мозе да се провоза главном улицом, да народ мозе да га види. На тај нацин се отварају прилике за нове бизнисе, нпр производња заставица и мајица, сто це довести до новог запосљавања. Народ то зељно цека, и увјезбава своје присуство у пјесацкој зони коју нови прецедник града установи.

Name

РЕ

30.07.2017 23:32

А ја би да вам уведу јос пдв-а тако да цркавате од глади .Сви би несто а нико неце да ради....

Name

борац

30.07.2017 20:53

ТРЕБАЈУ МИЛУ ДОДИКУ.да САЦОВИЦЕМ ИДЕ НА ПРОСЛАВУ ОЛУЈЕ,а МИ БОРЦИ,устанааааккккккк

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

31.07.2017 06:40

@ борац За два дана у Подгорици је до сада најважнији међународни скуп одржан у Црној Гори, јер су позиви за учешће упућени лидерима Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније и Македоније, који уз Црну Гору чине формат А5, као и државама са статусом посматрача – Србији, Косову и Словенији, састанак води Мике Пенце допредсједник УСА а од рујна 2017. Додику и ентитету Р.Српска санкције ЕУ, паметноме доста, један од домаћина програма за "Олују"предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић, значи УСА се враћа у БиХ!! Значи доведимо се бар сада у памет, јер "плаy статион" игрица са нама у њој је креирана!

Name

Ја

30.07.2017 21:02

Мени није јасно ако сви плаћају акцизу како је разлика у цијени горива у Бањалуци и Бијељини 30 фенинга на појединим пумпама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јак политичар

30.07.2017 22:48

Нови намет који желе да нам на товаре на леђа је далеко мањи проблем од онога што слиједи. 1. Плаћамо путарину при регистрацији возила, а возимо се по макадаму. 2. Плаћамо путарину на тзв. аутопутовима кад се возимо њима. 3. Већ годинама плаћамо акцизе сваки пут кад налијемо гориво на пумпама. Е сад треба још да плаћамо додатних 0,15 КМ/лит. да би се опет возили по макадаму. И све то да би они добили кредит да њиме плате неки други кредит који су покрали. На крају нама остају само дугови које требамо да враћамо, а паре иду у њихове џепове, да им се дјеца могу школовати по Лондону, Паризу, Берлину итд. и да остатак новца одлажу у швицарске банке док овдје нама просипају националистичке димне бомбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

31.07.2017 06:19

Зна се коме требају акцизе, наравно владајучој структури у оба ентитета. Ако се којим слућајем усвоји тај закон, тек смо онда њб-али.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Име

31.07.2017 06:25

Продас ауто купис бицикло и либо те за акцизе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

31.07.2017 06:52

Ма за какву изградњу путева, то је обицна лаз. Па погледајте каквим цестама возимо, рупа колико хоцес. ММФ хоце да нам ували кредит па се онда левати вадите како знате и умијете. Овако су нас исто лагали и за ПДВ, и ста је боље, све зиво се расели...

ОДГОВОРИТЕ