Kome i zašto trebaju akcize?

Entitetske vlade, dio vlasti na nivou BiH ali i međunarodna zajednica ne odustaju od zahtjeva za uvođenje dodatnih akciza na gorivo. Da li nas od septembra očekuje skuplje gorivo i lančano poskupljenje ostalih usluga i robe?

Bosna i Hercegovina 30.07.2017 | 19:41
Kome i zašto trebaju akcize?
Prvi pokušaj uvođenja dodatnih akciza na gorivo propao je u martu ove godine, jer nije bilo dovoljno poslanika u Predstavničkom vijeću koji bi glasali za taj novi namet na budžet građana.

S obzirom da su akcize uslov za novu tranšu kredita MMF-a, pokušalo se na mala vrata, preko tajne telefonske sjednice Savjeta ministara BiH i hitne procedure u Parlamentarnoj skupštini, doći do dodatnih akciza, a time i do kredita.

Oni kojima su akcize neophodne da bi obezbijedili nove kredite smatrali su da je stvar riješena, jer su u tome imali snažnu podršku predstavnika Evropske unije u BiH i međunarodnih finasijskih institucija.

Smijeh i veselje nisu dugo trajali, jer je, uprkos snažnom lobiranju, ponovo propao pokušaj uvođenja dodatnih akciza na gorivo. Ipak, priča tu nije završena. Još dva puta se pokušalo putem parlamentarnih komisija progurati pitanje dodatnih akciza, ali je i to propalo. Sada se sve glasnije najavljuje nova akcizna ofanziva za jesen.

U SDS-u, koji je od početka protiv dodatnih akciza, kažu da ne mogu da shvate zašto neko uporno gura to pitanje. Opravdanje da bi se dodatne akcize iskoristile za izgradnju puteva i autoputeva za

SDS je neprihvatljivo, jer smatraju da se infrastruktura može graditi i bez, kako kažu, suludog zaduživanja kod međunarodnoh finansijskih organizacija.

U SDS-u ističu da nije tačno, kako neki tvrde, da su dodatne akcize dio reformske agende. Dodatne akcize su uslov međunarodnih finasijskih institucija koje žele, što je sasvim normalno, da zaštite svoje investicije i da profitiraju.

Podsjećaju da su se svi nivoi vlasti u BiH potpisivanjem reformske agende obavezali na poštivanje zakona, smanjenje javne potrošnje, smanjenje poreza i nameta na privredu, reformu zdravstva.

Ništa od toga nije urađeno, tvrde u SDS-u i dodaju da su izgleda svi zaboravili da je reformskom agendom predviđeno, a to je i uslov MMF-a, finansijska i operativna procjena i izrada planova za privatizaciju BH telekoma i HT Mostar.



(BN televizija)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Ali

30.07.2017 17:51

Ruza Plava je obevala da sto se tice akciza da se to rjesenje ne vidi ni iz bliza...da akcize nece proci i da do novoh nameta nece doci...

ODGOVORITE
Name

Breaking news

30.07.2017 21:00

Konzum u BiH plaća dugove hrvatskim firmama, za ostale šta Bog da...cifre nisu male.

Name

Nik

30.07.2017 22:17

Ruza plava narod ne vara.

Name

A

30.07.2017 17:53

Hoce li moci SDSda spreci novi stres...???

ODGOVORITE
Name

Међународни банкари

30.07.2017 18:24

Не знам за СДС. Али, акцизе су искључиво добре (па зато и потребне) међународним банкарима. Најбољи начин поробљавања (отимања свега вриједног, губитка суверенитета...) је дужничко робство.

Name

Duet

30.07.2017 21:34

Moze SDS i druge stranke koje nemaju apsolutno nikakvog upliva u radu kriminalne i korupcionaske UIO da uvedu red i onda ne bi trebale akcize.Danas imate na trzisti vise cigareta bez markica nego sa markicama.

Name

***

31.07.2017 08:16

Znam da Ruza plava stvara a ne vara i da ima dara...

Name

Nema drugog rjesenja

30.07.2017 18:01

Samo bagru otjerati.

ODGOVORITE
Name

Dragan

30.07.2017 18:36

Zanima me kako će opozicija, ako nekad kojim čudom osvoji vlast, obezbediti stabilnost budžeta? U Srbiji je Vučić došao na vlast, između ostalog, pričom da će zaustaviti zaduživanje zemlje. Ubrzo nakon toga, Naprednjaci su zadužili Srbiju novih 6 milijardi €, što je za duplo više nego što su to učinile dve vlade Mirka Cvetkovića. Dakle, kako bi SZP, da sad preuzme vlast, nastavio kontinuitet isplata penzija, plata budžetskim korisnicima, socijalnih davanja, plus kontinuitet redovnog servisiranja dugova? Ajmo, stručnjaci, da čujem?

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

30.07.2017 19:34

Јасно је да ови, не само да неће оставити ни фенинга у буџету, него су задужили и унуке наших унука. Све су распродали (читај покрали) и од тога ништа није уложено у радна мјеста. Смијешно ми је кад објашњавају да су акцизе за путеве, а онда у истој речници причају како ће акцизе поправити здравство, пензије и све остало.

Name

hercegovac

30.07.2017 19:52

Vrlo lako ako hoće samo što nisam baš siguran da hoće jer i njima trebaju budžetlije za glasačku mašinu Smanjiti korupciju koja je na nivou RS na godišnjem nivou reda stotina miliona KM , otpustiti pola budžetlija a druga pola da radi po tržišnom principu odnosno ako neće oni hoće ovi sa biroa a isto uradit i u javnim preduzećima e sad drugo je pitanje hoće li to oni ili neće

Name

Isključivo penzije

30.07.2017 20:09

Fokusirati se na redovnu isplatu penzija.Ostalo za početak smanjiti administraciju za 40%.Naravno to i uključuje policiju i prosvjetu.Za ministra unutrašnjih poslova postaviti Dragana Mektića.Ne vidim trenutno nikog boljeg.Ako ima neka se javi.Donijeti zakon da MUP može da obezbjeđuje privatne objekte i preduzeća u svrhu povećanja prihoda.A naravno ljudima u MUP-a zadržati iste plate.Ne predstavlja nikakav problem da budu konkurencija ovim agencijama za obezbjeđenje.Od agencija samo vlasnici imaju koristi niko više.Može i MUP obezbjeđivati banke.Takođe nabaviti vozila za transport novca za početak 5-6 i mogu biti konkurencija ovim agencijama.Ima tu još dosta stvari kako stabilizovati budžet i obezbjediti likvidnost.

Name

Pero

30.07.2017 21:06

Nikako.Ko god da dodje posle gamadi morace da ide na smanjenje penzija,plata i svih davanja i to drasticno.Zato opozicija i ne grize da dodjevna vlast. Svi su oni u talu.Narod to ne vidi jer je glup i nepisnen. Sve lazne patriote.

Name

jednostavno

30.07.2017 22:05

Samo vratiti pokradeno i imacemo budzet od bar 10 milijardi...ako ne pristanu da vrate, onda samo prodati dugovanja japanskoj mafiji 50:50, pa da vidis kako ce da vrate do zadnjeg pfeninga...

Name

jednostavno

30.07.2017 22:05

Samo vratiti pokradeno i imacemo budzet od bar 10 milijardi...ako ne pristanu da vrate, onda samo prodati dugovanja japanskoj mafiji 50:50, pa da vidis kako ce da vrate do zadnjeg pfeninga...

Name

bošnjak

30.07.2017 18:41

Ako je za puteve nek otvore poseban račun na koji bi se uplačivala sredstvaOforme komisiju za pračenje priiva i utroška sredstava za uatoputeve od svih paramentarnih stranaka da se zna da pare idu samo za puteve.

ODGOVORITE
Name

Idiotluk

30.07.2017 19:02

Bolje ja da sami gradimo nego da uzimamo kredite za puteve koje cemo vracati 100 godina. Dajte dosta gluposti.

ODGOVORITE
Name

Zoki

30.07.2017 19:07

Ovo sto radi ova vlast na celu sa Zeljkom,Dodikom i ostalim lopurdama cista je utopija za gradjane RSe.Ovu vlast uopste ne zanima na sta ce sve da utice uvodjenjem akciza na gorivo i da oni koji zive od minimalca,a takvih je sedamdeset posto kad plate sve one obaveze i namete ove vlasti,za komad hljeba nece imati.Samo jedno ne mogu da svatim,cime je ovaj Narod drogiran da sve ovo vidi i trpi,a da nista ne poduzima,da bi se izborili za svoj goli zivot i ovu korunpiranu i bahatu vlast skinuli sa trona.

ODGOVORITE
Name

S.K.J

30.07.2017 19:31

Ja sam za uvodjenje Mjesnog Samodoprinosa,a vi ?

ODGOVORITE
Name

Banjalucka posla

30.07.2017 21:00

Clanovi sekte da uplacuju samodoprinos za precednikovog novog mercedesa, ovaj nije vise dovoljno representativan. Trebalo bi poruciti produzenog, a i da bude kabriolet, da precednik moze da se provoza glavnom ulicom, da narod moze da ga vidi. Na taj nacin se otvaraju prilike za nove biznise, npr proizvodnja zastavica i majica, sto ce dovesti do novog zaposljavanja. Narod to zeljno ceka, i uvjezbava svoje prisustvo u pjesackoj zoni koju novi precednik grada ustanovi.

Name

RE

30.07.2017 23:32

A ja bi da vam uvedu jos pdv-a tako da crkavate od gladi .Svi bi nesto a niko nece da radi....

Name

borac

30.07.2017 20:53

TREBAJU MILU DODIKU.da SACOVICEM IDE NA PROSLAVU OLUJE,a MI BORCI,ustanaaaakkkkkkk

ODGOVORITE
Name

075

31.07.2017 06:40

@ borac Za dva dana u Podgorici je do sada najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori, jer su pozivi za učešće upućeni liderima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, koji uz Crnu Goru čine format A5, kao i državama sa statusom posmatrača – Srbiji, Kosovu i Sloveniji, sastanak vodi Mike Pence dopredsjednik USA a od rujna 2017. Dodiku i entitetu R.Srpska sankcije EU, pametnome dosta, jedan od domaćina programa za "Oluju"predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, znači USA se vraća u BiH!! Znači dovedimo se bar sada u pamet, jer "play station" igrica sa nama u njoj je kreirana!

Name

Ja

30.07.2017 21:02

Meni nije jasno ako svi plaćaju akcizu kako je razlika u cijeni goriva u Banjaluci i Bijeljini 30 feninga na pojedinim pumpama...

ODGOVORITE
Name

Jak političar

30.07.2017 22:48

Novi namet koji žele da nam na tovare na leđa je daleko manji problem od onoga što slijedi. 1. Plaćamo putarinu pri registraciji vozila, a vozimo se po makadamu. 2. Plaćamo putarinu na tzv. autoputovima kad se vozimo njima. 3. Već godinama plaćamo akcize svaki put kad nalijemo gorivo na pumpama. E sad treba još da plaćamo dodatnih 0,15 KM/lit. da bi se opet vozili po makadamu. I sve to da bi oni dobili kredit da njime plate neki drugi kredit koji su pokrali. Na kraju nama ostaju samo dugovi koje trebamo da vraćamo, a pare idu u njihove džepove, da im se djeca mogu školovati po Londonu, Parizu, Berlinu itd. i da ostatak novca odlažu u švicarske banke dok ovdje nama prosipaju nacionalističke dimne bombe.

ODGOVORITE
Name

Milojko

31.07.2017 06:19

Zna se kome trebaju akcize, naravno vladajučoj strukturi u oba entiteta. Ako se kojim slućajem usvoji taj zakon, tek smo onda njb-ali.

ODGOVORITE
Name

Ime

31.07.2017 06:25

Prodas auto kupis biciklo i libo te za akcize..

ODGOVORITE
Name

Sarajevo

31.07.2017 06:52

Ma za kakvu izgradnju puteva, to je obicna laz. Pa pogledajte kakvim cestama vozimo, rupa koliko hoces. MMF hoce da nam uvali kredit pa se onda levati vadite kako znate i umijete. Ovako su nas isto lagali i za PDV, i sta je bolje, sve zivo se raseli...

ODGOVORITE